Kako urediti mali stan: savjeti i inspiracija koja će vam pomoći

slike mali stanovi

Veoma često postavljeno pitanje koje se tiče enterijera je kako urediti mali stan, jer se taj zadatak čini mnogo teži od uređivanja većih prostora. Ipak, mi nismo saglasni.

Mali prostori tjeraju na kreativnost, zar ne?

Sama činjenica da vam je na raspolaganju vrlo malo prostora za mnogo različitih potreba čini da svi mi temeljno istražujemo, smišljamo prečice, smanjujemo broj potrebnih a zapravo nepotrebnih stvari i težimo stvaranju ušuškanog kutka koji će postati naše utočište

A sve to znači i mnogo zanimljivih i kreativnih finalnih produkata.

Ipak, uz sve ovo javlja se i glavobolja. Velika glavobolja. Jer kako sve smjestiti u tako malu kvadraturu?!

Nemojte da brinete. Mi ćemo vam u nastavku pokazati primjere i dati savjete kako od onoga šta zamišljate kao najmanji stan na svijetu napravite svoj dom iz snova.

Manjak prostora ne znači da vaš dom ne može biti lijep i komforan. Štaviše. Zato ostani se nama i u nastavku pročitajte kako da ostvarite sve svoje zamisli i postignete ljepotu, udobnost i funkcionalnost u jednom.

Uređenje malih stanova je jednostavno ako poštujete ova pravila

Da, uređenje malih stanova je jednostavno! Mali prostori koji su lijepo sređeni mogu biti neodoljiviji od velikih luksuznih. To znači da, ako ste u procesu uređivanja, ne odustajte od ideje podjednako lijepog i funkcionalnog mjesta.

Kako bismo pomogli, u nastavku vam najprije donosimo neke osnovne savjete kojih je poželjno da se pridržavate. Započinjemo naravno sa onim najbitnijim – planiranjem, a onda slijede i neki trikovi.

Nakon toga izložićemo neke konkretne i funkcionalne elemente koji opremanje garsonjere ili manjeg stana čine lakim, a čvrsto vjerujemo da će vas mnogi oduševiti.

enterijer mali stanovi

Planiranje je krucijalno

Uzimajući u obzir činjenicu da vam na raspolaganju nije mnogo prostora, nemate taj luksuz da redate stvari kako vam je volja. Zato je bitno da svaki komad namještaja, aparat ili ukrasni predmet ima svoje tačno određeno mjesto koje je uz to dobro pozicionirano. Prilikom odabira namještaja tražite udobnost i veličinu koja odgovara vašim ograničenjima, i uvijek idite za multipraktičnim. Planirajte, planirajte, smišljajte, pa tek onda realizujte.

Komfor ne treba da žrtvujete

Mala soba ne znači manjak komfora. Uvijek imajte na umu da je bolje izabrati veći komad namještaja, koji je dovoljno udoban i praktičan, a odreći se nekih sitnica koje bespotrebno zauzimaju prostor. Budite hrabri i odvažni u ovakvim odlukama.

Pametno birajte boje namještaja

Iako se na sve strane ističe kako treba da birate svijetle boje za manje prostore, Jeff Andrews, sa Jeff Andews Design-a, tvrdi suprotno govoreći o potrebi da se biraju veliki i tamni komadi namještaja.

Pronađite svoj stil i svoju udobnost

Ne možete pogriješiti ako svoje prostorije ispunite stvarima koje istinski volite. Kod elegancije, ako je to vaš odabir, je ključ u minimalizmu. A svaki prostor treba da ima određeni lični pečat. Eksperimentišite i slijediti osjećaj. Tako ćete dobiti baš ono šta želite od svog prostora.

mali stanovi garsonjere uredjenje

Boje zidova su bitne

Kada pričamo o zidovima, pronaći ćete pregršt savjeta da odabir bude neka boja iz neutralne palete, da zidovi i stropovi budu svijetli. Ako bijela boja nije vaš odabir, uvijek imate opciju više sa trenutno popularnom sivom u raznim nijansama i tonalitetima. Još ako dodate neku teksturu svojim zidovima korišćenjem tapeta, to bi bio pun pogodak.

Uređivanje je proces

Naš posljednji savjet u ovoj seriji osnova iz uređivanja jeste taj da ne žurite i da se ne opterećujete. Samo uređivanje je dug proces i nigdje ne piše da mora biti završen odmah i u potpunosti. Pravite pauze između faza, razmislite, analizirajte kako vam do sada sve odgovara. Korišćenjem prostora ćete najbolje vidjeti da li je sve na mjestu i da li vam paše. A onda možete premještati ili nastaviti sa uređivanjem finesa.

Ideje za uređenje doma: multipraktični i inovativni elementi

Za maksimalnu iskorištenost prostora, svakog njegovog centimetra, važno je biti jednako kreativan i snalažljiv. Srećom, snalažljivost se može pokupiti i na internetu, pa vam zato u nastavku donosimo 3 pametne ideje koje će vaše male prostore pretvoriti u velike

uredjenje mali stan

1. Multipraktičan namještaj

S obzirom na bezbroj puta već izgovorenu činjenicu da imate vrlo malo prostora na raspolaganju, pa je svaki centimetar izuzetno vrijedan, razmislite o tome da namještaj iskoristite multipraktično. Bilo da birate novi namještaj, ili od ranije posjedujete nešto, smislite kako bi se istom mogla dati dvostruka ili trostruka uloga.

Tabure je jedan od primjera odličnih komada namještaja koje biste trebali imati u svom stanu. On može imati funkciju sjedeće garniture, ali i stolića. Komode i ormari, ako su pozicionirani između kuhinje i ostatka prostorije mogu imati ulogu šanka ili kuhinjskog stola, u zavisnosti šta tačno želite, kakve su vam mogućnosti i kakve stolice odaberete ili ne odaberete.

Danas se proizvodi sve više preklopivih komada namještaja, pa tako polica može postati sto za ručavanje, kauč krevet, daska radni sto ili daska za peglanje i tako dalje. Danas je funkcionalnost na prvom mjestu, kako god okrenete.

2. Zidni namještaj

Često zidovi ostanu neiskorišteni, a u malom prostoru je njihov značaj ogroman. Zato treba da koristite zidne ormariće, poput onih koji se stavljaju u kuhinje, kao i police i druge komade namještaja koji mogu biti od pomoći.

Zidni ormari mogu biti pozicionirani iznad kreveta, sjedeće garniture, iza ili iznad vrata i u uglovima, a prostor na kom ne možete držati namještaj uvijek može poslužiti za ogledala, slike, fotografije i druge ukrase. Dokazano je da ogledala čine prostor vizuelno većim, tako da slobodno neka ih bude više u stanu.

Još jedan praktično rješenje su kreveti koji ispod ležaja imaju ladice za skladištenje. Mnogo stvari stane u taj suštinski nikad iskorišten prostor.

mali stanovi slike

3. Ukrasne pregrade

Zavjese ne moraju biti samo na prozorima, možete ih staviti i bilo gdje u prostoriji kako biste odvojili isti na dva funkcionalna dijela, kako biste napravili intimniju atmoferu, ali i kako biste začinili kompletno uređenje – jer to je odličan potez sa dizajnerske strane. Možete birati između ukrasnih trakica, panela, običnih zavjesa, takozvanih rezanaca i mnogo drugih varijacija.

Uređenje malih kuhinja

Osim što stil života koji danas vodimo zahtijeva da pripremamo brzu i zdravu hranu, što je veoma teško, i dizajnu malog prostora pogoduje da pribor koji imate stavljate na dohvat ruke. Tako izložen uvijek će vam biti dostupan, a za to možete iskoristiti zidove ili zidne police, čime ćete znatno uštediti na prostoru kojeg ionako nemate dovoljno. To je naš prvi savjet koji biste trebali imati na umu prilikom sređivanja vaše male kuhinje.

uredjenje malih kuhinja

Druga stavka koju savjetujemo i koja se često sreće u praksi jesu ormarići od poda do plafona, pa ukoliko imate mogućnost da iskoristite kompletan zid u ovu svrhu, svakako to uradite. Kuhinja zahtijeva ubjedljivo najviše prostora za odlaganje, zajedno sa ormarom, tako da ne štedite na policama, ladicama i pregradama.

male kuhinje uredjenje

Osim sitnica, poput kutljača, noževa, daski i sličnih pomagala, koje sve češće vidimo izložene, ostalo probajte zakloniti i čuvati u zatvorenom prostoru. Prevelika natrpanost može izazvati još veći osjećaj skučenosti u prostoru, što nikako ne želite.

Svjetlosti nikad dosta, pogotovo one prirodne. Ukoliko imate prozore ili vrata, ne zaklanjajte ih i ne zatvarajte ih. Dopustite da svjetlost dopire kroz njih, jer će tako vaš prostor izgledati prozračnije i veće. Možete iskoristiti i specijalne folije koje pružaju privatnost ukoliko vam se ne dopada pomisao da prozori budu goli.

mala kuhinja ideje

Pored svjetlosti, dodatni osjećaj prostranosti daju i boje u kuhinji. Zato nije poželjno da imate tamne, tmurne boje. Ako vam se ne dopada čisto bijela verzija, uvijek možete izabrati neku pastelnu boju i nježnije tonove. Ovo važi i za zidove, i za pločice, a i za kuhinjske elemente.

I ono posljednje, najbitnije, obratite pažnju na organizaciju i urednost. To su veoma bitni faktori u svakom domu i svakoj kuhinji. Ako dopustite veliki nered, nagomilavanje stvari i prljavštinu, vaš dom će uskoro postati jazbina za skupljanje stvari.

ideje za malu kuhinju

uredjenje male kuhinje detalji

Uređenje malih kupatila

Ako planirate da renovirate, ili pak krećete od nule sa uređenjem, potrebno je da novac potrošite mudro, a od to malo prostora kojeg imate da stvorite dovoljno komforno i praktično kupatilo. Najjednostavniji a ujedno i najjeftiniji način je promjena osnovnog pribora – peškiri, posude za sapun, za četkice, kutije, kanta za smeće itd. Iako su detalji, mnogo znače i mnogo mijenjaju. A ako krećete od nule, obratite pažnju na to kakve, kolike i koje boje će biti svi ovi segmenti. Česta i dobra opcija su bijela kupatila, od poda do plafona, sa detaljima u određenoj jakoj boji po izboru.

Koristite ogledala, jer ona vizuelno uvećavaju prostor, i koristite određene dezene i šablone na zidovima. Poželjno je da isti budu kombinovani sa neutralnim bojama. I zidovi i veliki komadi neka budu svijetli. Pri izboru ogledala probajte otići u smjeru okruglih ili ovalnih, jer tako stvarate centralnu tačku u samom prostoru.

ideje za mala kupatila

Jedna od idealnijih kombinacija je ona bijele i svijetlo zelene, jer utiče na osjećaj čistoće, prozračnosti i veličine. Takođe, birajte zidne police koje se montiraju i prostore za skladištenje koji su otvoreni, jer tako dobijat i dekor i utisak širine.

U slučaju kupovanja nove sanitarije, birajte tuš kabinu, eventualno manju kadu, lavabo neka ima ormarić umjesto postolja, kako biste taj prostor ispod njega mogli pametno iskoristiti, a nepotrebne dijelove izbacite.

mala kupatila slike

Kako bi vaše kupatilo uvijek bilo lijepo i uredno, držite se sljedećih savjeta:

 1. Uvijek neka vam kupatilo bude čisto, svježe i mirisno. Mnogo o čišćenju i sortiranju ne treba da pričamo, to sigurno i sami znate.
 2. Izbacite nepotrebne stvari koje ste nagomilali. Najbolji način da to uradite jeste da sve iznesete, a potom unosete i složite samo ono šta vam treba.
 3. Zamijenite određene dijelove koji su stari i pohabani, a zadržite ispravne i praktične. I nova slavina može promijeniti dosta toga u ambijentu.
 4. Obratite pažnju na osvjetljenje. Postavite bolje ako trenutno nije dovoljno jako, jer ono igra krucijalnu ulogu u mnogim segmentima – od izgleda kupatila do funkcionalnosti.
 5. Dodajte ukrase po želji. To mogu biti peškiri u određenoj boji ili nova zanimljiva zavjesa za tuš, ali i svijeće, mirisni štapići, umjetno cvijeće, ukrasne posude u koje ćete staviri vatu ili nešto drugo itd.

mala kupatila ideje

Trikovi u uređenju malog kupatila koji će vam pomoći!

I na kraju za uređenje malog kupatila, donosimo vam trikove koji će učiniti vaš prostor većim.

 • Da li ste znali da staklena vrata na tuš kabini daju iluziju prostranosti, tako da su idealan izbor kada ste u oskudici sa prostorom. Da, znamo, ima smisla, ali vam do sada možda nije palo na pamet.
 • Kako biste uštedili moguće je da kupite i minijaturnu wc šolju. Ako vam odgovara, naravno.
 • Tople boje su bolji izbor. I svijetle, kao što smo već naveli. To važi za sve – i zidove i elemente.
 • Male prostorije su znatno ugodnije ako je druga polovina zida, skroz do plafona, okrečena u pruge, ili ako u prostor ubacite neke police, zavjese ili druge ukrase.
 • Ako ugrađujete police neka one budu bliže stropu. Tako je više prostora na raspolaganju.
 • Prvo mjerite, planirajte i organizujete, a onda kupujte i slažite.
 • Ugaoni umivaonici su često dobro rješenje, a možete ih staviti čak i u najmanja kupatila.
 • Klizna vrata daju dodatni prostor, tako da, ukoliko finansije dopuštaju, neka ona budu vaš izbor.

Mali stanovi: slike koje će vas inspirisati

I za kraj, dnevna doza inspiracije, jer najbolji način da urediti svoj stan jeste da vidite šta su to i kako drugi radili. Tako će se roditi nove ideje koje ćete moći lako implementovati u svoj prostor. Srećno uređivanje! I, ne zaboravite, to je vaš dom i treba da bude sređen onako kako vi to želite i u skladu sa vašom ličnošću.

kako urediti mali stan

garsonjere uredjenje

garsonjera uredjenje

uredjenje malih stanova

dizajn enterijera mali stan

apartman uredjenje

uredjenje garsonjere