Mali prostori – Sudar dva svijeta

Kada se mali prostor pretvori u topao dom, to je uspjeh, ali kada se malo skladište pretvori u nekonvencionalni stan u kojem je svaki detalj vrijedan pomena, to zaslužuje jednu pristojnu priču.

Naime, ovaj stan je 30 godina bio skladište robe, dok ga prije dvije godine jedna talentovana arhitektica nije pretvorila u jedan od najzanimljivijih enterijera koje smo vidjeli u posljednje vrijeme.

Od prostora veličine 36 metara kvadratnih, u kojem su zidovi bili oguljeni, instalacije pokidane, napravljen je otvoren i svijetao stan uređen u moderno-industrijskom stilu.

S obzirom na veličinu, najlogičnija odluka bila je open space, gdje je samo kupatilo u posebnoj prostoriji. Glavna prostorija u kojoj se nalaze kuhinja, dnevna soba, spavaća soba i garderober vizuelno i stilski je podijeljena na dva dijela.

U jednom dijelu su kuhinja, garderober i spavaći dio. Ono što ga čini zanimljivim jeste struktura namještaja, koja je bazirana na IKEA kuhinji. Naime, na kuhinjske elemente se nastavlja sklop elemenata sastavljenih od ormara, otvorenih i zatvorenih polica koje služe kao prostor za odlaganje posuđa, odjeće i ostalih potrepština. Na elementima za odlaganje nalazi se izdignuta platforma na kojoj je postavljen krevet, a ovaj dio je od kuhinje pregrađen staklom. Ispod platforme kreveta postavljene su vješalice, tako da je dobijen i improvizovani walk-in garderober. Genijalna konstrukcija – set modularnih elemenata koji čine kuhinju, prostor za odlaganje, garderober i spavaći dio.

Drugi dio prostorije čini potpunu suprotnost prvom dijelu. Dok su u prvom dijelu zidovi i podovi snježnobijeli, a namještaj u prirodnoj boji drveta, u drugom dijelu je zadržan originalni izgled oguljenih zidova, što stanu daje štih industrijskog stila. U ovom dijelu stana nalazi se i prozor sa zanimljivim pogledom – u kupatilo. Iz ove nekonvencionalne dnevne sobe mogu se vidjeti jarkozelene pločice tuš-kabine. Kupatilo je, takođe, spoj modernog i industrijskog, zidovi su obloženi keramikom i šperpločom, a dodatni prostor je dobijen izvođenjem niša u zidu.

Hodnik koji povezuje ove prostorije opet je priča za sebe. Elegantan bijeli pod, tapete sa zelenim dezenom i mobilni umjesto statičnih elemenata, pružaju toplu dobrodošlicu u ovaj kreativni, nesvakidašnji dom.

006_HB6B_Karin_Matz

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-1

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-1a

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-1b

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-2

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-2a

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-2b

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-3

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-5

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-8

HB6B-One-Home-Apartment-Karin_Matz-7