Ideje kojim ćete mali stan učiniti prostranim i udobnim

Životni prostor je dragocijen a svi znamo da je svaki dodatni kvadrat luksuz. Rijetko ko danas  nema želju za dodatnim prostorom – za odvojenu spavaću od dnevne sobe, za odvojenu trpezariju od kuhinje, za ormar iz snova…

Savjeti arhitekata i dizajnera za uređenje malog prostora sve su bolji i sadržajniji, ali neke čak i profesionalci čuvaju samo za sebe. Donosimo vam nekoliko jednostavnih i praktičnih ideja koje koriste i najbolji u struci, a koji u najmanju ruku vizuelno povećavaju prostor.

1. Zavjese – jesu li baš neophodne?

1

Ukoliko imate roletne ili venecijanere koje će vam naveče obezbijediti intimu u domu, zapitajte se jesu li vam zavjese baš neophodne. Prirodno svijetlo je imperativ svakog doma, a posebno onog male kvadrature. Ukoliko ipak ne možete zamisliti dom bez zavjesa, neka budu duge i bogato nabrane. Nema ništa ružnije od loših i malih zavjesa u malom i pretrpanom stanu.

 2. Ogledala, ogledala, ogledala…

2

Ovo je najčešći savjet koji ste već sigurno čuli, ali vjerovatno i ignorisali jer je i najmanje korišten. Ogledala reflektuju svjetlost i boje, te stvaraju iluziju dodatnog prostora.

 3. Transparentni namještaj

3

Staklo, pleksiglas, bilo koji prozirni materijal od kojeg se pravi namještaj je dobrodošao u mali stan. Transparentni komadi izgledaju prozračno, lagano i nenametljivo.

 4. Namještaj sa „nogama“


4b

Sličan efekat kao i transparentni namještaj ima i namještaj sa „nogama“ poput stolova i kauča, koje su jednostavne i minimalističke.

 5. Uskladite boju zidova i namještaja

5

Volite kontrast boja u prostoru, i to je dobro, samo ne za premale prostore. Zid i kauč u istoj boji su recept za jednostavnost i smanjenje vizuelnog nereda.

 6.Kada je umjetnost u pitanju – veće je bolje

6a

Iako se podrazumjeva da u mali prostor ne idu veliki i glomazni komadi namještaja, kada su u pitanju umjetnosti i ukrasi važi suprotno pravilo. Ogroman uramljeni poster, slika ili fotografija na zidu izgledaće neočekivano odlično. Naravno, u strogo ograničenoj količini.

 7. Smanjite broj ukrasa i grupišite ih

7

Znamo da ukrasi, sitnice i detalji čine dom individualnim i intimnim. Ali, da li vam je potrebno nekoliko ukrasa na svakoj polici, komodi, stolu… Svedite ih na nekoliko zanimljivih i najdražih komada i grupišite na jednom mjestu a slobodan prostor ostavite za knjige, fotografije…

purewow.com