Pruge u enterijeru

Kućni tekstil i aksesoar nikada ne zaostaju za modnim trendovima, a poslednjih godina pruge su svakako značajan trend, pa je možda pravo vrijeme da unesete pruge u vaš dom. Dekorisanje prugama nije toliko teško kao što vam se na prvi pogled možda čini. Od zidova, podova, namještaja, pa sve do najsitnijih detalja u vašem domu, upotreba pruga je raznovrsna i neograničena, potrebno je samo malo mašte i hrabrosti.

 

Za različit karakter prostora kombinujte pruge na raznovrsne načine

 

Igra vertikalnih i horizontalnih pruga pomoćiće vam da vizuelno povećate vaš životni prostor, dok će ga pruge postavljene pod uglom učiniti mnogo življim i razigranijim. Prugama različitih debljina, njihovim postavljanjem na različitom rastojanju, pojavom pojedinih reljefnih motiva daćete enterijeru poseban pečat i karakter. U zavisnosti od odabrane kombinacije postižu se različiti efekti u prostoru: eleganti i prefinjeni ili razigrani i „otkačeni“. U stilskim eneterijerima koji odišu elegancijom i prefinjenošću, prugice su neizostavni detalj.

 

 

Namještaj sa prugama

Pruge se ne moraju nalaziti isključivo na zidovima ili tepisima, one zaista veoma interesantno mogu izgledati i na pojedinim komadima namještaja. Namještaj sa prugama predstavlja zaista pravo osvježenje u svakom enterijeru. Ako se odlučite za namještaj sa prugama, vodite računa da vam tepih na kom se ovaj komad namještaja postavlja ne bude u istom dezenu, ili u nekim naglašenim tonovima. Najbolje bi bilo da bude potpuno sveden, jednostavnih i čistih linija i tonova. Ovakve komade namještaja nemojte nikad postavljati uz zid koji je takođe tretiran sa prugama ili nekom drugom šarenom tapetom. Da bi namještaj bio u prvom planu sve oko njega treba da bude jednobojno i svedeno.

 

 

 

Detalji

Detalji su svakako nezaobilazni dio svakog enterijera. Oni enterijeru daju posebnu draž i čine prostor u kom boravite domom. Ukoliko niste dovoljno smjeli, ili pruge nisu jednostavno vaš stil, a opet želite da vaš enterijer bude u skladu sa postojećim svjetskim trendovima, odlučite se za upotrebu pruga kroz minijaturne detalje. Prugasti jastuci na garnituri u dnevnoj sobi sasvim sigurno će osvježiti vaš prostor. Ovdje se možete poigrati različitim bojama, prugama u različitim pravcima i različitih debljina. Svaka od ovih kombinacija daće poseban pečat vašem domu. Ukoliko želite jednostavan i minimalistički enterijer koristite pruge koje su u skladu sa bojom komada namještaja na kom se detalj nalazi.

 

 

 

Pruge na podu

Pruge su, htjeli vi to ili ne, svakodnevno zastupljene u vašem domu.Različite podne obloge u različitim prostorijama vašeg doma idealan su primjer indirektne prisutnosti pruga u vašem domu. Kao što je slučaj sa prugama na zidu ili tkanini, tako i ovdje one mogu biti različitih debljina, dužina, mogu se postavljati u horizontalnom ili vertikalnom pravcu, pa čak i cik-cak. Bilo da se odlučite za parket, laminat ili možda vinil podove, budite sigurni da imate veoma širok izbor pruga različitog karaktera, teksture ili boje. Odaberite onu koja vam se najviše dopada i u skladu sa njom definišite jedinstveni karakter vašeg doma. Moguća je i kombinacija različitih boja i dezena, posebno kod parketa, gde možete „upariti“ dva dezena, ili čak više njih u dinamičnu i skladnu cjelinu.