Sve što trebate znati o ogledalima

Ogledalo je neizostavni dio svakog doma, ili bi barem trebalo da bude. Pored njegove osnovne namjene, opštepoznato je da se veća ogledala koriste kako bi manji prostor izgledao veći, a taman svjetliji.

Ako niste sigurni kako i gdje da okačite ogledalo, onda za vas slijedi nekoliko praktičnih savjeta.

Prije nego što počnete

Treba znati da nisu sva ogledala predviđena za kačenje na zid, neka ogledala se koriste naslonjena na podu. Ovakva ogledala često imaju postolja, a ako nemaju postolja, trebalo bi na poleđini da bude naglašeno da se ne kače. U suprotnom, ako ih okačite, postoji mogućnost da se slome.

 

David-Friedlander-Jacqueline-Schmidt-Brooklyn-apt-Matthew-Williams-photo-Remodelista-1C-768x983
Ekser ne dolazi u obzir kod kačenje ogledala. Svako ogledalo koje se postavlja na zid mora imati svoju kuku u zidu, kao i čvrstu kukicu na poleđini, kako bi se stabilno i bezbjedno zadržalo na mjestu na kojem se postavi.

Što se tiče nagiba, preporučljivo je ogledalo postaviti što više na zid s nagibom gornjeg dijela ka dolje kako bi reflektovalo što više prostorije.

Prije nego što izbušite rupu u zidu, provjerite šta će ogledalo odražavati. Ono ne bi trebalo da bude na zidu odakle će odražavati neugledan dio prostorije, nered, neprivlačan izgled namještaja ili sumoran zid. Ako stavite cvijeće ili neku umjetničku sliku preko puta ogledala, odraz će udvostručiti ljepotu prizora, a ako bude odražavalo interesantnu lampu, u sobi će biti više svjetla.

Gdje postaviti ogledalo

Nema univerzalno dobrog savjeta za mjesto postavljanja ogledala. Kao što se svaki prostor razlikuje, mjesto postavljanja zavisi isključivo od prostorije, veličine i vrste ogledala. Takođe, ogledalo je dobrodošlo u svaku vrstu prostorije, pa čak i kuhinju, gdje ga rijetko možemo vidjeti.

Dnevna soba – ako vam je dnevni boravak okrenut ka jugu, željećete što više iskoristiti ugodno popodnevno svjetlo, a to možete postići i na taj način što ćete postaviti ogledalo nasuprot prozora.

oversized-mirror-behind-chairs

Sa druge strane, treba izbjegavati postavljanje ogledala na suprotne zidove. I to naročito velikih, ali i manja ogledala tako postavljena mogu u prostoru stvarati osjećaj lelujavosti i nestabilnosti.

Spavaća soba – u ovoj prostoriji ćete željeti iskoristiti jutarnje svjetlo, a za to postavite ogledalo pored prozora.
51bbfa18dbd0cb1e9b000612._w.540_s.fit_
Trpezarija – jedno od omiljenih mjesta za postavljanje velikih ogledala, i to onih sa “dramatičnim” okvirima, što je i razumljivo s obzirom na to da je to prostor koji ima tek nekoliko komada namještaja. Međutim, ukoliko iznad trpezarijskog stola imate veliki, sjajni luster, budite pažljiviji.

Recimo, ako imate luster s otkrivenim sijalicama, refleksija bi mogla biti zasljepljujuća. Umjesto toga, pokušajte s antiknim ogledalom koje će je odbijati.

Hodnik – naravno, mjesto koje neizostavno zaslužuje ogledalo je hodnik ili ulazni prostor, koji će profitirati od ogledala jer će izgledati svjetlije i veće.

marie-therese
Kako okačiti ogledalo

U kupatilu – U većini kupatila možemo vidjeti zalijepljena ogledala, ili u sklopu umivaonika, ili iznad umivaonika. Stručnjaci za uređenje preporučuju da, ako imate mogućnost, uokvirite ogledalo i centrirate ga iznad umivaonika, ili ako ne želite skidati ogledalo, jednostavno dodate okvir koji će prostor učiniti interesantnijim.

Ako je podloga na koju postavljate ogledalo beton, keramičke pločice ili neka druga “teža” podloga, najbolje je kačenje prepustiti majstoru koji ima odgovarajući alat.

chic-sliding-doors-design-of-mirror-sliding-doors-on-mirror-closet-doors-stanley-sliding-bedroom-for-interior-nice-bedroom-doors

Na vratima – ako ogledalo postavljate na vrata, najbolje bi bilo uzeti što veće ogledalo, tako da prekrije što veću površinu. U radnjama u kojima se prodaje sitni alat možete kupiti tiple, ali u tom slučaju morate biti sigurni da su vrata od punog drveta. U slučaju postavljanja ogledala na vrata ormara od iverica, koristite silikon za lijepljenje.

Ako u dnevnoj sobi imate kamin iznad kojeg želite postaviti ogledalo, postavite ga 10-12 cm iznad gornje površine, a ako vam prostor dozvoljava, onda i više.

Nekoliko savjeta i trikova

Sobama s višim plafonom više odgovaraju vertikalna ogledala, dok će u dužim prostorijama bolje izgledati horizontalno postavljena ogledala.Dobro razmislite prije nego što postavite ogledalo na bilo koji dio namještaja koji se pomjera.

U malom prostoru veliko ogledalo postavite iza nekog komada namještaja (idealno bi bilo da budu iste veličine).

Ako u prostoriji nema puno prirodne svjetlosti, postavite ogledalo iza izvora svjetlosti, bilo da je svijeća ili lampa.

a_dining_candle_stick_rect540
A, iako na slikama mogu izgledati odlično, stručnjaci ne preporučuju olako postavljanje ogledala iznad kreveta. Ako se ipak odlučite na to, čin postavljanja prepustite profesionalcima.

Dizajneri i stilisti enterijera se u uređenju nekih ekstravagantnijih prostora odlučuju na postavljanje manjeg ogledala na veće, čime se dobija utisak veće dubine prostora.

Zanimljiv trend

Igra ogledalima stvara iluziju koja postaje stvarna. Različite efekte možete postići slaganjem većih i manjih, koji mogu biti u različitim dimenzijama, oblicima i ramovima. Ovaj trend naročito je zastupljen kod ljubitelja antikviteta, koji kombinuju ogledala različitih stilova.

Bedroom
Ogledalo odlično neutralizuju površinu na koju se postavlja. Ukoliko želite iz određenih razloga neutralisati zid ili drugu pregradu u prostoru, obložite ih ogledalima i učinićete ih vizuelno nevidljivima. Na isti način možete neutralizovati stub, koji iz konstruktivnih razloga mora biti na određenoj poziciji, a iz estetskih je vizuelno nepoželjan. Ogledala će pomoći i ljubiteljima simetrije da stvore utisak u prostoru gdje nije stvarno prisutna.

Obojena ogledala

Obojena ogledala, koja su bila popularna u Art Deco eri, sada su ponovo u trendu u uređenju enterijera. Iako nisu najbolji izbor za šminkanje, idealna su kao svjetlucava površina na kojoj se prelama svjetlost.

Obično su u roza-bakarnoj i plavoj boji, ali mogu biti i u tamnijim nijansama poput sive, zelene, crne… Idealan dekorativno-funkcionalni predmet, koji će razbiti monotoniju prostora.

Labess-Choukran-Chkoun-Yallah-mirrors-Morocco-Collection-by-Jose-Levy-flodeau.com-Remodelista