Kako urediti dječju sobu

kako urediti djecju sobu

Za razliku od ostalih kućnih prostorija, koje najčešće imaju razdvojene funkcije, dječja soba mora zadovoljiti više njih. Najčešće se u njoj dešavaju sve aktivnosti od igranja, učenja, crtanja, čitanja do odmora i spavanja.

Zbog toga je neophodno osmisliti zanimljiv, maštovit sadržaj i prijatno okruženje za mališane i školarce, koji će se u takvom prostoru osjećati komotno, opušteno i sigurno. Dijete bi trebalo da sobu doživljava kao svoj prostor, u čijem će kreiranju učestvovati zajedno sa roditeljima.

Možda ne zvuči komplikovano, ali odgovor na pitanje kako urediti dječju sobu nije nimalo jednostavan i zavisi od različitih faktora, među kojima su najveći veličina prostora i budžet namijenjen opremanju.

Uređenje dječjih soba

Jedan od najvažnih koraka za uređenje dječjih soba, a koji roditelji najčešće zanemare, je konsultovanje s djetetom. Uključite ih, neka slobodno iznesu svoje želje, prijedloge i ideje. Poštujte izbor boja i nijansi koje najviše voli. Usmjeravajte ga, ali bez otvorenog nametanja.

kako urediti djecju sobu

Njihov dječji svijet igre i mašte je bogatstvo koje se mora očuvati na početku školovanja, u cilju podsticanja kreativnosti i opuštenosti u radu. Djeca vole biti direktno uključena u sva dešavanja, tako da će im inspirativno dizajniran, otvoren prostor u čije su opremanje i sami bili uključeni naročito biti interesantan.

Pošto će im soba biti prostor za učenje, djeca bi trebala voljeti svoj prostor tako da imajte na umu da uređenje dječjih soba ne bi smjelo biti monotno, već vedro, svijetlo i podsticajno.

Tinejdžeri uglavnom vole da njihov prostor daje jasnu interpretaciju njihovih želja i ambicija, stoga pokušajte da im indirektno sugerišete na osnovne elemente koji su im neophodni za uređenje dječjih soba. Dozvolite im da se slobodno izražavaju i da sami učestvuju u organizaciji namještaja i svih pratećih detalja.

Namještaj za dječju sobu

Kada kupujete namještaj za dječju sobu imajte na umu da vas ne smiju zavesti lijepe boje, zanimljivi i zabavni oblici koji nisu funkcionalni i praktični. U prodavnicama namještaja danas postoji ogroman izbor dječjeg namještaja koji će se svidjeti klincima, ali najbitnije od svega je koliko je taj namještaj siguran, kvalitetan i za koliko će ga djeca prerasti.

Namještaj za dječje sobe treba da izdrži njihove igre, skakanje, nestašluke… te da je bolje uložiti u kvalitet koji neće iznevjeriti za godinu, dvije.

namjestaj za djecju sobu

Takođe, uređenje dječjih soba ne podnosi namještaj velikih gabarita, što znači da morate pažljivo birati namještaj koji je kvalitetan, ali nije masivan. Sigurno ne želite da jedan ormar ili krevet suzi slobodan prostor za kretanje i igru, te da dječja soba postane malo, skučeno mjesto.

Ako nemate jasnu ideju kako urediti dječju sobu postavite sebi sljedeća pitanja čiji odgovori treba da vam daju neke osnovne smjernice: šta je ono što vaše dijete treba sada, a šta će trebati narednih godina? Da li će dijeliti sobu u budućnosti? Možete li mijenjati raspored i prilagođavati namještaj nekim budućim potrebama?

Kada dobijete odgovore na ova pitanja biće vam jasnije šta kupiti, a ovo su neki od osnovnih elemenata za uređenje dječje sobe:

 1. Krevet ili kreveti
 2. Madrac
 3. Ormar za odjeću
 4. Prostor za odlaganje igračaka i knjiga
 5. Dodaci u vidu lampe, jastuka, dodatne stolice ili taburea, televizor, računar…

Savremeni dizajn dječjeg namještaja obično podrazumjeva multifunkionalne komade koji se mogu mijenjati i prilagođavati uzrastu djeteta. Tako možete kupiti kolijevku, koja se može pretvoriti u krevetac, a proširivanjem kasnije i u krevet.

Kreveti za dječje sobe

kreveti sa djecje sobe

Izbor pravog kreveta je najvažniji element za uređenje dječjih soba, te može dijete podstaći da iz krevetca ili roditeljskog kreveta pređe u svoj sopstveni. S druge strane, ako je izbor pogrešan, može ga obeshrabriti.

Najvažnija stvar pri izboru dječjeg kreveta je sigurnost, odnosno kvalitet izrade i materijala. Ako ikako možete, izbjegavajte krevete od lošeg materijala sa nesigurnim spojevima.

Takođe, izbjegavajte plastiku i držite se drveta. Pravo drvo sa čvrstim podnicima je izdržljivo i vjerovatno će trajati čitavo djetinjstvo.

Kreveti za dječje sobe treba da imaju sigurnosne ogradice, posebno ako je to djetetov prvi samostalni krevet. Za svaki slučaj, nemojte krevet montirati visoko, ako bi dijete ipak palo s njega.

Kreveti na sprat

Ovo je vrsta kreveta koja se najčešće bira za uređenje dječje sobe koju koristi dvoje ili više djece. Njihova glavna odlika je što štede prostor, te se mogu vidjeti i u modernim dječjim sobama za jedno dijete.

Postoje brojna idejna rješenja kombinovanja bloka za spavanja u vidu kreveta na sprat ispod kojeg nije drugi krevet, nego radni sto, ormar, police ili prostor za igru. Većina klinaca voli spavati na krevetu na sprat, a u dječjoj sobi on se može iskoristiti na razne načine.

kreveti na sprat

Ako planirate urediti dječju sobu pomoću kreveta na sprat onda bi trebali obratiti pažnju na nekoliko stvari.

 • Izmjerite sobu. Kreveti na sprat štede prostor, ali oni su glomazniji od uobičajnih tako da morate dobro znati sve dimnezije da se ne biste iznenadili kada ga donesete kući.
 • Postoje brojne opcije kada su kreveti na sprat u pitanju, od jednostavnih do kompleksnih koji imaju nekoliko elemenata u svojoj konstrukciji.
 • Neka bude u skladu s godinama. Ako su vam djeca mala onda je najbolje birati što niži krevet, dok će tinejdžerima trebati što prostraniji.
 • Često ih je bolje izrađivati ih po mjeri. To se posebno odnosi na situaciju u kojoj morate oprezno baratati prostorom.

Dječji madraci

Prelazak djeteta iz kolijevke u pravi krevet treba da se desi između 18. i 36. mjeseca. U ovom periodu dječja kičma se razvija i raste ubrzano, stoga je imperativ da ima čvrst oslonac kako bi se taj rast odvijao prirodno i zdravo.

Pri kupovini dječjeg madraca roditelji bi trebali znati da madraci za djecu i odrasle nisu isti, kao i da imaju na umu godine i težinu djeteta.

djecji madraci

Naime, dječji madraci su tanji nego madraci za odrasle, iz prostog razloga što odraslima treba drugačija vrsta anatomske podrške nego djeci.

Najbolji izbor za dječje madrace su madraci sa oprugama, a ne sa memorijskom pjenom ili lateksom. Madraci sa oprugama će im pružiti najbolju podršku cijelog tijela, u kojem god položaju spavaju.

Dječje tijelo se stalno mijenja, te madraci od memorijske pjene ili lateksa, koji vremenom oblikuje tijelo, definitivno nisu dobar izbor za dječje krevete.

Ormari i police za dječje sobe

Kako se dijete mijenja i raste tako će raste i potreba za mijenjanjem ormara u dječjoj sobi. Sa brojem godina povećavaće se i broj potrebnih ladica, polica, ofingera…

Kao i sve ostale stvari u dječjoj sobi, i za ormare je najvažnije da budu sigurni, odnosno dobro pričvršćeni na zid.

Prostor za odlaganje odjeće, igračaka, školskog pribora, koji će biti uredan i pregledan možda je i najveći izazov kada se postavi pitanje kako urediti dječju sobu.

ormari i police za djecje sobe

Ormari u dječjim sobama ne bi trebali biti glomazni i tamnih boja kako ne bi vizuelno zagušili prostor. Zato je najbolja opcija birati ormare koji imaju niz kombinovanih ormarića i polica: ormariće postavljene na zid za odjeću koja se ne nosi često, ormariće postavljene niže na zidu kako bi ih klinci koristili sami, bez pomoći roditelja, naizmjenično otvorene i zatvorene ormariće…

Ukoliko želite da se vaše dijete što prije počne samo oblačiti i brinuti o svojoj odjeći onda mu je učinite dostupnom.

Spustite šipku za ofingere, koja ne mora čak ni biti u ormaru, nego na primjer na donjoj strani zidne police, na kojoj će odjeća biti uredno okačena i djetetu lako dostupna.

police za djecje sobe

Police su sjajan način da spojite funkcionalnost i dekorativnost za uređenje dječje sobe. Što više otvorenih polica, u vedrim bojama i neobičnim oblicima to bolje. One mogu poslužiti za odlaganje knjiga, igračaka, ukrasa pa čak i odjeće. Za što bolju organizaciju poslužite se kutijama: plastičnim, drvenim, pletenim… u različitim bojama kako bi klinci najlakše zapamtili šta trebaju stavljati u koju.

Školarcu obezbijedite ladice koje će poslužiti za odlaganje i jednostavno uzimanje školskog pribora. One mogu biti u i sklopu radnog stola ili smještene u mobilnom ormariću, koji će se, prema potrebi, primaknuti uz sto ili odložiti ispod njega.

Radni sto za dječju sobu

Organizacija radnog prostora u okviru dječjih soba najčešće se svede na odvojen radni sto sa nekoliko polica i lampom.

Najsrećnije rješenje je urediti dječju sobu tako da radni sto bude u blizini prozora, odnosno, da osvjetljenje bude sa prednje, lijeve ili desne strane, zavisno od ruke kojom pišu.

radni sto za djecju sobu

Ako je vaš mališan nestašan i lako gubi koncetraciju, najbolje bi bilo da sto okrenete prema zidu. Naravno, to ne znači da zid mora biti monoton, čist i bez detalja.

Na njemu možete organizovati table za pisanje i tabele koje će mu pomoći u učenju i savladavanju gradiva.

Starijoj djeci će takvi dodaci poslužiti u organizaciji rasporeda i obaveza.

Veličina dječjeg radnog stola i kako je odrediti

Radni dječji sto možete izraditi po mjeri. Minimalna preporučljiva dužina stola je 100, a dubina 60-70 centimetara. Površina mora da bude dovoljno velika kako bi školarci nesmetano mogli raširiti potrebne knjige, sveske te organizovati pribor za crtanje i pisanje, te za postavljanje računara.

Odgovarajuća visina dječjeg stola određuje se na sljedeći način – dok sjede ruke su savijene u laktovima i dodiruju radnu površinu, a ramena su opuštena. Takođe bi trebalo noge držati savijene pod 90 stepeni tako da stopala budu na podu. Ponekad je teško uskladiti ove visine, pa je potrebno postaviti neki oslonac za noge ispod stola.

Radna stolica mora biti odgovarajuća po dimenzijama, ergonomiji i udobnosti. Najbolji izbor su stolice na točkićima sa podesivim naslonom i visinom sjedišta.

Namještaj za bebe

Uređenje soba za bebe razlikuje se od uređenja soba za djecu uzrasta preko 36 mjeseci. Sobi za novorođenče potrban je sljedeći namještaj:

 • Krevetić
 • Ormar
 • Stolić za presvlačenje
 • Stolica ili fotelja, dodatni kauč (opciono)

namjestaj za bebe

Najvažnije za uređenje sobe za bebe jeste da je čista, osvježena, prozračna, svijetla i topla. Zidove ne morate bojiti u određene boje, namještaj ne mora biti šaren i zabavan…tematsko uređenje ostaviti za nešto kasniji uzrast.

Namještaj za bebe, na prvom mjestu krevetić, treba da bude siguran i kvalitetan i kao takav može se prenositi s generacije na generaciju, dok bi madrac trebao biti nov, a posteljina od prirodnih materijala.

Izbjegavajte namještaj oštrih ivica i laganih materijala, jer i beba koja puzi može da ga povuče na sebe.

Takođe, treba izbjegavati duge zavjese i kablove koje djeca mogu dohvatiti.

Ormari mogu biti i dobri ladičari s dubljim fiokama, bar dok se ne ukaže potreba za više prostora za odlaganje.

Boje za dječju sobu

Dječji prostor mora biti oaza u kojoj će se mališani osjećati ispunjeno i zadovoljno, te u tom kontekstu boje za dječju sobu su izuzetno bitan element koji utiče na psihu, koncentraciju i odmor.

Ako ne znate kako urediti dječju sobu, ili osvježiti već uređenu, najjednostavnije rješenje je promjena boje – na zidovima, namještaju, posteljini, zavjesama…

boje za djecju sobu

Kako bi dječja soba imala prijatan ambijent i harmoničnost, potrebno je smisliti šemu boja za uređenje. Ovo može biti komplikovanije nego što izgleda, smirujući prostor u koji treba unijeti jarke boje nije lako postići.

Zato su u posljednje vrijeme moderne dječje sobe koje se uređuju na način da im baza bude neutralna, te su zidovi i podovi, kao i veliki komadi namještaja u bijelim i neutralnim bojama, dok se šarenim detaljima i neobičnim formama postiže razigranost.

Ukoliko želite da određena boja dominira prostorom, obojite jedan zid koji će biti fokusna tačka u prostoru, te može funkcionisati i kao sredstvo za odvajanje različitih zona u jednoj prostoriji.

Kako obojiti dječju sobu za dječaka

Plava je neizbježna boja u uređenju soba za dječake, što je zapravo dobro jer plava je sjajna boja za uređenje prostora. Posljednjih nekoliko godina najpopularnija nijansa je mornarsko plava koju dječaci neće prerasti s godinama poput svijetlo plave.

kako obojiti djecju sobu za djecaka

Za mlađe dječake kombinujte tamno plavu sa bijelom, crvenom, bojom zelene jabuke i narandžastom. Ukoliko poslije budu željeli malo ozbiljniji izgled kominacija mornarsko plave i smeđe je bezvremenski spoj koji mora izgledati dobro.

Ako biste pak radije izbjegli “plavi kliše” u uređenju dječje sobe onda je zamijenite sivom, ona je neutralna i slaže se sa baš svakom bojom, te čini da prostor izgleda čisto i umirujuće.

Kako obojiti dječju sobu za djevojčicu

Ono što je plava za dječake, to je roza za djevojčice, mada se dominacija ove boje u dječoj sobi smatra odveć neukusnom i prevaziđenom. Ali to ne znači da trebate da je se odreknete.

Prošlogodišnja boja godine – pastelno roza,  fenomenalna je za uređenje lijepih, smirujućih prostora koji odišu elegancijom. Ako je kombinujete sa sivom, žutom ili pastelno plavom imaćete živopisan, ali ne i drečav ambijent.

kako obojiti sobu za djevojcice

Koraljno crvena, boja ciklame, tirkizna u kombinaciji sa smeđom, boja lavande sa bijelom, te svijetlo naranžasta i bež su dobar izbor boja za moderne sobe za djevojčice.

Neutralne boje za dječju sobu

Ako sobu dijeli dvoje ili više djece, i još su različitog pola, tematsko uređenje bojom je gotovo nemoguća misija.

Osim neutralnih: sive, bež, žute… možete napraviti spoj kontrastnih boja, kada su u pitanju dječak i djevojčica, koje mogu kreirati originalan prostor stvarajući skladnu cjelinu, na primjer zelena – lavandaljubičasta ili žuta – čokoladnobraon, narandžasta – pistaćizelena.

neutralne boje za djecju sobu

Ukoliko klinci vole šarati po zidovima onda bi svakako trebalo da razmotrite mogućnost posebnog krečenja ili postavljanja specijalnih tapeta koje bi djeci omogućili crtanje i pisanje po zidovima, sa jednostavnim skidanjem boje poslije.

Specifične farbe koje se koriste u te svrhe omogućavaju šaranje markerima čija baza nije štetna za zdravlje djece, a brzo se skida spužvom. Možete i zalijepiti obične, jednobojne tapete koje ćete lako skinuti nakon šaranja.

Kako urediti malu dječju sobu

Najveće pitanje je kako urediti malu dječju sobu a da bude dovoljno prostora za igru? Odgovor vas možda neće usrećiti, ali donosi rješenje – minimalizam. Manji prostori zahtijevaju smjeliju organizaciju i multifunkcionalan namještaj.

Ukoliko imate dječju sobu od tek par kvadrata nećete birati dječji krevet u obliku, na primjer, automobila, nego krevet svedenog dizajna. Neka to bude krevet koji ima ugradbene ladice za odlaganje posteljine ili odjeće.

kako urediti malu djecju sobu

Najčešće korišteno rješenje u ovim situacijama je krevet na sprat, ili na izvlačenje u vidu ladice.

Ako morate urediti malu dječju sobu imajte u vidu nivelacije u podu i podizanje bloka na određenu visinu. To su uvijek interesantna rješenja, izgledaju dinamično, a ušteda prostora nije zanemariva.

Adekvatna visina plafona može biti presudan faktor za funkcionalno korištenje prostora, pa se spavaći blok može podići na određenu visinu. Čak bi samo drvena platforma sa dušecima (sa ili bez postolja) i jednom lampom takvu spavaću zonu činila neobičnom i atraktivnom.

Ormare je najbolje “podignuti” na zid poput kuhinjskih ormarića kako bi bilo više praznog prostora na podu.

mala djecja soba

Neka svaki komad namještaja koji unosite u malu dječju sobu bude multifunkcionalan, poput taburea u koji se odlažu igračke ili stola sa ugrađenim ladicama.

Visinu zida iskoristite maksimlano, te police postavite gdje god je moguće, pa čak ako ih klinci trenutno ne mogu koristiti bez vaše pomoći.

Za uređenje male dječje sobe koristite što svjetlije i neutralnije boje, posebno u prostoriji sa malo prirodne svjetlosti. Trik koji možete primjeniti jeste da boja zidova i ugradbenog namještaja bude identična, na taj način soba vizuelno izgleda prostranije.

Kako urediti dječju sobu za dvoje djece

U slučaju da sobu dijeli dvoje ili troje djece, trebalo bi voditi računa o “simetričnoj” podjeli prostora. Naročitu organizaciju i pažnju zahtijeva funkcionalna organizacija sobe koju dijele djeca različitog pola, uzrasta ili interesovanja.

Uspješno urediti dječju sobu za dvoje djece znači jednostavno uređenje sa mogućnošću dijeljenja prostora svakom djetetu za sopstveno izražavanje i slobodu organizacije.

Na primjer, zid iznad svakog kreveta predstavlja mjesto gdje će svako dijete držati slike, igračke, knjige ili sitnice koje predstavljaju njegova interesovanja.

kako urediti sobu za dvoje djece

Neka svako odredi šta bi volio u svojoj zoni – nekome su više interesantne otvorene police, nekome ladice ili ormarići. U svakom slučaju, svi moraju biti zadovoljni svojim dijelom i u njemu se osjećati opušteno i slobodno.

Ako veličina prostorije i izvori svjetla to dozvoljavaju, prostor se može vizuelno odvojiti panelima ili dekorativnim platnom, bez konkretne (rigips) podjele.

Dječja soba za dvoje djece treba da ima odvojen radni prostor jer je veća vjerovatnoća da će učenje biti lakše ako budu imali svoj mir. Ako je ikako moguće, najbolje je kompletan radni dio izdvojiti od spavaćeg.

soba za dvoje djece

Uređenje dječjih soba zahtijeva originalnost i maštovitost. Naravno, svemu tome prethodi detaljna razrada rasporeda i funkcionalnosti koja mora biti zadovoljena. Mali stanari žele intiman kutak u kojem će se moći igrati, družiti, baviti kreativnim radom.

Zbog toga je bitno da saslušate njihove prijedloge i želje kako biste im pomogli u kreiranju okruženja u kojem im morate pomoći da produže ulogu bezbrižnog djeteta i da postepeno, neosjetno ulaze u svijet obaveza i odraslih.