10 odličnih ideja za uređenje malog dvorišta

ideje za uredjenje malog dvorista

Lijepo vrijeme nas inspiriše da razmišljamo o uređenju dvorišta u kojem ćemo provoditi vrijeme sve do kasne jeseni.

Ako imate malo dvorište, nemojte ga zapustiti samo zato što nemate dovoljno mjesta za veliki travnjak i uobičajni dvorišni namještaj. Pogledajte naše ideje za uređenje malog dvorišta.

1. Saksije na vertikalnoj drvenoj podlozi

.Saksije na vertikalnoj drvenoj podlozi

Iskoristite prazne posudice (mogu poslužiti i konzerve) u koje ćete posaditi cvijeće i pričvrstiti na drvenu paletu ili neku drugu podlogu koju možete nasloniti na zid.

2. Postavite ogledala

ogledala u dvoristu

Ogledala u starim prozorskim okvirima ili vratima biće zanimljiv detalj koji će vitzuelno učiniti prostor većim a dvorištu dati malo vintage štiha.

3. Napravite mini jezerce ili fontanu

mala fontana u dvoristu

Za vodeni element u dvorištu vam ne treba puno prostora, a upustva za pravljenje mini jezerceta ili fontane nađite ovdje i ovdje.

4. Vertikalni vrt

vertikalni vrt

Vertikalni vrtovi su superpopularni u malim ali i velikim dvorištima. Možete ga praviti na razne načine, a mi preporučujemo onaj sa začinskim biljem napravljen slaganjem drvenih gajbica.

5. Sukulenti umjesto cvijeća

sukulenti vertiklani vrt

Ako volite uzgajati cvijeće a nemate puno prostora, uzgoj kaktusa je praktičan jer na malom prostoru možete posaditi više različitih vrsta. Plus, i njih možete postaviti kao vertikalni vrt.

6. Lažni travnjak

lazni travnjak

Ako imate malo i betonirano dvorište, postavite tepih u obliku travnjaka. Ovo je nepotrebno ako imate zelenila, ali u nedostatku istog kreiraće ljepši ambijent za boravak vani.

7. Terarijumi

terarijumi

Terarijumi su sjajan hobi ako imate dosta strpljenja i ljubavi prema biljkama. Možete ih koristiti za dekoraciju dvorišta ako nemate mjesta za sađenje biljaka, a u cvjećarama se mogu kupiti gotovi terarijumi.

8. Ideja za mini ostavu za alat u dvorištu

mini ostava za dvoriste

Ne morate imati prostora za čitavu kućicu ako želite ostavu za alat. Ako nemate puno alata, u malom dvorištu možete napraviti ovu improvizovanu ostavu od starih vrata.

9. Igrajte se nepravilnim oblikom dvorišta

Ako imate malo dvorište nepravilnog oblika poigrajte se kombinovanjem različitih materijala (zelenilo, keramika, drvo) koje ćete koristiti u različitim dijelovima dvorišta.

10. Isprobajte deking

Deking (vanjski drveni pod) je skupa i samim tim rijetka investicija u dvorištima kod nas. Ako vam je dvorište malo, provjerite koliko bi vas koštao deking jer daje luskuzan izgled eksterijeru a biće vam produženi dnevni boravak.