Zimska njega biljaka

Počela nam je nova godina pa s njom počinju i novi radovi oko naših biljaka. Naravno, oni nisu još tako intenzivni kao što će biti u narednim mjesecima, ali to nije razlog da zaboravimo naše cvijeće i vrt.

Čistite snijeg sa biljaka

Veoma bitna stvar koja ne bi trebalo da bude zaboravljena u zimskom periodu jeste stresanje snijega sa biljaka, a ukoliko su veće količine snijega, čak i dva puta dnevno. Snijeg treba uklanjati sa drveća, žbunja i svega onoga što bi se moglo polomiti.

Redovno otresajte snijeg sa biljka

Ukoliko je snijeg napravio štetu i polomio grane ili stablo, treba ih ukloniti i odrezati. Grane orežite makazama ili ako je neka veća grana ili stablo pilom. Rezanje polomljenih biljaka obavite čim budete imali priliku u zavisnosti od vremena, ali ukoliko uvidite da bi napukla grana ili stablo mogli prouzrokovati još veća oštećenja na samoj biljci ili ostalima, najbolje ga je odmah ukloniti. Nastala oštećenja (rane) na biljci namažite voskom ili nekim drugim zaštitnim sredstvom.

Pročišćavanje i sijanje

Ljetno cvijeće, pelargonije, fuksije, spremljene u podrum ili na neko drugo odgovarajuće mjesto, treba povremeno pročistiti od suhih listića i zaliti. Ukoliko imate i ukrasno grmlje, oleander, ruzmarin i slično, takođe ga pročistite i povremeno zalijte.

Ponikle biljke presadite u saksijice

Ovaj period godine možete iskoristiti za uzgajanje sjemena. Ukoliko niste vlasnik plastenika ili staklenika, u toplini svog doma možete za svoje lične potrebe da uzgojite poneku biljku iz sjemena. U plastične posudice ili neki drveni sanduk preko koga ste stavili prozirnu foliju možete zasaditi sjeme. Kad proklija, pikirajte (presadite) ga pojedinačno u posudice. Možete saditi sjemenke povrća, poput kelja, zelene salate, ili ukrasno cvijeće, kadife, petunije…

Ukoliko imate neko staro sjeme ili ste sakupljali sjemenke tokom ljeta, a niste sigurni da li je sjeme dobro, napravite test klijavosti. Za ovaj test jednostavno namočite komad upijajućeg papira ili komadić vate koji stavite u plitku posudu zatim stavite nekoliko sjemenki po njemu i promatrajte hoće li nakon nekog vremena proklijati.

Smanjeno zalijevanje

Naravno, pored svega gorenavedenog, nemojte zaboraviti biljke i cvijeće koje imate u svom domu. U ovom periodu posebno treba voditi računa da biljke imaju stalno odgovarajuću temperaturu zraka. Velike razlike štete više nego konstantna niža temperatura od 8°C do 10°C. Zalijevanje sobnog bilja treba ograničiti jer je za skoro sve biljke nastupilo doba mirovanja. Prihranjivanje biljaka tokom zimskog perioda nije potrebno. Ukoliko imate cvjetajuće biljke, potrebno je redovno odstranjivati ocvjetale cvjetove jer to podstiče biljku na stvaranje novih cvjetnih izboja.

Fuksije i pelargonije ponekad procistite i zalijte

PIŠE Sanja Zubac-Golijanin, dipl. inž. hortikulture
FOTO Ana – HUP d.o.o. Sarajevo