Ideje za uređenje dvorišta

ideje za uredjenje dvorista

U vrijeme kada se moderni domovi mjere u desetinama kvadrata, imati dvorište u urbanoj sredini u sklopu doma je luksuz. Dvorište znači vlastiti kutak prostora na otvorenom, komadić prirode u domu, potencijalnu bašta za uzgoj voća i povrća, te sjajnu igraonica na otvorenom za klince.

Ali, da biste uživali u čarima dvorišta, trebate voditi računa o njemu, odnosno urediti ga i redovno održavati.
Prije nego što vam predstavimo naše ideje za uređenje dvorišta napomenućemo da je osnova lijepog vanjskog prostora zelenilo, odnosno travnjak. Zdrav, kvalitetan i održavan travnjak je vrijedniji od svake dekoracije.

To je prirodni tepih po kojem možete hodati bosi, na kojem se djeca mogu igrati, prekrivač koji će vam dobro doći kada su velike vrućine i padavine. Pored travnjaka, osnovni ili podrazumijevani elementi za uređenje dvorišta su po mogućnosti drveće i cvijeće.

Kako urediti dvorište

Vaše dvorište bi trebalo biti ogledalo vaše kreativnosti i to ćete ostvariti ako imate želju da od njega stvoriti vanjsku oazu za uživanje, a ne tek običnu livadicu na kojoj raste samoniklo bilje.
Prije nego što počnete razmišljati kako urediti dvorište morate imati na umu neke osnovne smjernice kako biste kreirali prostor u skladu sa okruženjem.

kako urediti dvoriste

Zapravo, za lijep dizajn vrta vam nisu potrebne skupe hortikulturne usluge, nego konkretne ideje za uređenje dvorišta i da se pridržavate osnovnog jednostavnog „vrtlarskog pravila“ – razmislite prije nego što išta posadite i sagradite.

Planirajte sadnju biljaka i gradnju dodatnih elemenata, i neka budu u skladu sa kućom kako biste dobili kohezivnu i funkcionalnu cjelinu.

Odredite svrhu dvorišta

Prije nego što krenete u realizaciju svojih ideja za uređenje dvorišta razmislite za šta će taj prostor biti korišten. Definište da li ga želite urediti kako bi kuća izgledala ljepše? Hoćete li u dvorištu primati goste, organizovati roštilje, žurke i okupljanja? Da li ćete postavljati igračke za djecu i da li će im biti ugodno da se igraju u tom okruženju?

Ideje za uređenje dvorišta realizujte ako znate da ćete imati dovoljno zaštite od buke, sunca, pogleda s ulice, te dovoljno vremena za održavanje dvorišta? Dakle, budite realni i dvorište sređujte u skladu sa tim koliko ćete ga zaista koristiti.

Kako izabrati biljke za dvorište

Kao što smo napomenuli, ukoliko želite imati lijepo i funkcionalno dvorište morate ga održavati, što za pomenute biljke znači brigu o zemljištu, sadnju, košenje trave, prihranu i orezivanje drveća i cvijeća. Biljke prilagodite prostoru, pošto one su te koje na kraju definišu izgled vrta.

Na primjer, ako imate malo dvorište, najbolje je birati patuljasta stabla drveća i voćki. Prema obliku krošnji razlikujemo okrugla, stubasta i pendulasta drveće, kao i drveće neformalnih oblika.

Biljke stubastih krošnji sadite na ćoškove koje na taj način vrtu daju mekši, zaobljeniji izgled. Pendulaste vrste najbolje je smjestiti na ulaz u kuću, a odlično se uklapaju i u kamenjare.

kako izabrati biljke za dvoriste

Ukoliko imate dvorište veće kvadrature, pomenuto drveće neformalnih oblika možete posaditi uz ivice, ali da je dva do tri metra od ograde. Drvećem možete napraviti i zaštitu od buke i neželjenih pogleda, a to možete postići sadnjom drveća koja ima raskošne krošnje.

Kako izabrati biljke za dvorište zavisi i od stila gradnje kuće, na primjer, dvorišta u sklopu modernih kuća su uglavnom minimalističkog stila, a njihovu monotoniju razbijaju maštovito oblikovani topiariji i poneka trajnica jakih boja.

Cvijeće birate prema osunčanosti vrta, kvaliteti zemljišta i obimu brige koju zahtijeva. Ako vam je vrtlarstvo hobi, mogućnosti za uzgoj najrazličitijih vrsta ukrasnih biljaka su ogromne, ali čak i ako nemate puno vremena za brigu o cvijeću imate dobar izbor trajnica koje trebaju minimum brige.

Kada izaberete vrste biljaka za dvorište i rasporedite ih, sadnja može početi kada to vremenski uslovi dopuste, dakle nadajmo se već početkom marta.

Kreativne ideje za uređenje dvorišta

No, ukoliko izgled dvorišta u kojem je glavni ukras poneko drvo i gredica cvijeća smatrate odveć zastarjelim ili prejednostavnim onda trebate kreativne ideje za uređenje dvorišta. Kreativnost u uređenju već neko vrijeme poistovjećujemo sa pojmom uradi sam, odnosno sa idejama recikliranja, kreiranja i stvaranja novih predmeta koristeći neke stare, pohabane u druge svrhe korištene stvari.

https://www.traditionrolex.com/33

Taj trend nije zaobišao ni dvorišta, pa možemo reći da su upravo najčešće tražene kreativne ideje za preradu nekih starih stvari koje će postati ukras dvorišta. Za takve projekte ne trebate dosta novca, sami ćete izrađivati ukrase tako da ćete ih raditi u skladu sa onim što se vama dopada i što smatrate lijepim, što samo po sebi garantuje unikatnost.

Stari namještaj za sadnju biljaka

Ponovna upotreba starog namještaja je toliko uobičajna da se više ne bi trebala nazivati trendom. Obnovljeni namještaj se koristi u opremanju domova, ugostiteljskih objekata, javnih prostora pa što ne bi i u uređenju dvorišta?!

stari namjestaj za sadnju biljaka

Na primjer, ukoliko imate stari ladičar za kojeg nema mjesta u domu, ladice mu napunite zemljom i posadite biljke. Ovakva ideja je posebno dobrodošla za dvorišta koja nemaju veliku kvadraturu, te u jednom starom komadu namještaja možete posaditi mnoštvo različitih biljaka.

Osim starog namještaja za sadnju biljaka u tu namjenu možete koristiti i stare stolice, posuđe, torbe…sve u što se može posaditi cvijeće.

Kako napraviti saksije za dvorište pročitajte ovdje.

Vertikalni vrtovi u dvorištu

Vertikalni vrtovi u dvorištu još su jedan trend koji je dobio snažan zamah u hortikulturi i arhitekturi. Njihova popularnost je dodatno skočila projektima kojima je zelenilo vraćeno u urbane sredine, poput tornjeva u Milanu čija je fasada u potpunosti prekrivena biljem.

Čak neke evropske zemlje donose zakone kojima se ova vrsta zelenila mora postavljati na nove nebodere.

vertikalni vrtovi u dvoristu

Međutim, vertikalni vrtovi nisu popularni samo u savremenoj arhitekturi, nego i u običnim dvorištima. Pogodni su ako želite gajiti različite biljke na malom prostoru, poput začina. Kakav god da vertiklani vrt izaberete dvorište će biti zanimljivije i kreativnije.

Kreativne ideje za uređenje dvorišta u vidu vertikalnog vrta možete realizovati na žičanoj, betonskoj, drvenoj ogradi, te saditi biljke u platnene posude, plastične flaše, mini drvene kontejnere ili pak u viseće saksije.

Gredica cvijeća koja se ističe

Umjesto nasumično posađenog cvijeća, kad god možete, cvijeće sadite u gredice koje će se isticati. Ljudi obično gredice prave oko staze, prilaza u kuću, pored balkona ili ivica dvorišta.

Ali, ako imate visoko stablo u dvorištu naš prijedlog je da napravite gredicu oko stabla, tako ćete istaći i njega i gredicu. Ovo je zapravo stara ideja za uređenje dvorišta koje se još uvijek može vidjeti u italijanskim i francuskim dvorskim parkovima.

gredica cvijeca koja se istice
Oko visokih stabala trava sporije raste a njeno košenje je teže. Ako posadite, na primjer trajnice, zbog kojih ćete prihranjivati zemljište i redovnije zalijevati, to će odgovarati i stablu.

Zemlju oko stabla ćete prvo prekopati, ako je tvrda dodaćete novi sloj zemlje, ukloniti korijenje, busjenove trave i po potrebi dodati kompost. U zavisnosti od hlada koje stvara krošnja drveta birajte biljke kojima ta količina hlada,odnosno sunca odgovara. Grupišite jednu ili nekoliko vrsta trajnica, a čak i one koje ne cvjetaju izgledaće ljepše u takvoj gredici koja se ističe.

Mini jezerce u dvorištu

Vodeni elementi u dvorištu nikad ne izlaze iz trenda, što zbog svog dekorativnog, što zbog funkcionalnog efekta. Bazeni, prirodna jezera i fontane zahtijevaju veća dvorišta i značajno ulaganje novca, te angažman stručnjaka. Ali nemojte da vas nedostatak budžeta ili prostora obeshrabri, mini jezerce u dvorištu možete napraviti i sami.

Kako napraviti mini jezerce

Da biste napravili mini jezerceu dvorištu potrebna vam je stara guma, najbolje traktorska čija je veličina idealna za mini vodeni element u dvorištu.

kako napraviti mini jezerce
1. Prvo morate iskopati rupu u zemlji u koju ćete staviti gumu, a neka oko gume ostane malo praznog prostora.
2. Potom stavljate plastičnu foliju u gumu, koja mora biti bez rupica ili poderotina kako voda ne iscurila odmah, a viškove folije stavljate u prostor između gume i zemlje.
3. Na dno jezerceta pažljivo poredajte šljunak kako se ne bi vidjela folija, dok ćete na ivice gume staviti neke veće komade kamenja.

4. Potom stavite fontansku pumpu sa mlaznicom zahvaljujući kojoj ćete imati i vodoskok.
5. Zatim ga napunite vodom koja će prvo biti mutna, ali će se razbistriti.
5. Na ivice gume/jezerceta poredajte ukrasni kamen kojim ćete sakriti i kabl od pumpe. Dodatno ga ukrasite biljkama i drugim ukrasima.

Uređenje dvorišta u etno stilu

Popularizacija etno sela i ruralnog turizma nametnula je i trend ideja uređenja dvorišta u etno stilu. Ovakvo dvorište je istinska oaza vanjskog prostora, posebno ako se nalazi u okruženju čistog vazduha i netaknute prirode. Međutim, nije nužno da dvorište bude u seoskom okruženju da bi bilo uređeno u etno stilu.

uredjenje dvorista u etno stilu
Etno stil podrazumijeva upotrebu tradicionalnih materijala i predmeta, rukotvorina i starinskih dekoracija. Konkretno, na našem podneblju, to znači re-kreiranje dvorišta u kojima su odrastali naše bake i djedovi.
Ukoliko želite dvorište u etno stilu podrazumijeva se da koristite prirodne materijale poput drva i kamena za dvorišni namještaj, staze i ogradu.

Dekoracije vrta pravite od starih, vintage predmeta kao na primjer: stari bicikli na koji ćete smjestiti saksiju sa šarenim cvijećem, potom radna kolica, konjska zaprega, drvena burad, fenjeri, saksije će biti od terakote, a umjesto fontane kao centralni ukras neka bude replika bunara. Trava mora biti uredna, a cvijeće jednostavno i šareno.

Elemente za uređenje dvorišta u etno stilu najprije ćete naći ako u nekom selu potražite starinske predmete koji su u seoskim domaćinstvima višak, te ih sami sredite, ofarbate i pretvorite u zanimljive dekoracije.

Ukrasne trave za dvorišta

Kreativne ideje za uređenje dvorišta mogu biti i dekorativne biljke poput ukrasne trave. Iako bi osnov svakog dvorišta trebao biti zeleni, blanket travnjak to ne znači da ne možemo koristiti i ostale vrste trava za dekoraciju vrta.

One su často i pogodnije vrste bilja od cvijeća, jer su tolerantnije na sušu, pa samim tim spadaju u one vrste biljaka kojima ne treba previše brige.

Takođe, ukrasne trave za dvorišta mogu oživjeti vrt u jesen ili zimi kada cvijeće ne cvjeta. Posebno se ističu u kombinaciji sa biljkama niskog rasta, a stvaraju efekat dinamičnog okruženja. Ukrasne trave visokog rasta mogu pružiti dodatnu funkciju ograde.

Ukrasna Plava trava

ukrasna plava trava

Jedna od najljepših i najčešće korištenih ukrasnih trava, koja oduševljava bojom koja varira od plave, preko zelene do sivkaste. Plava trava treba osunčano, dobro drenirano zemljište, a možete je pustiti da u žbunovima potpuno prekrije tlo ili saditi u saksije i šišanjem oblikovati, te kombinovati sa drugim cvijećem.

Pampas trava

pampas trava

Možda i najdekorativnija vrsta trave je pampas trava kojoj početkom jeseni dramatično cvjetaju metlasti klasovi u raznim bojama. Ako u dvorištu imate dovoljno osunčanog mjesta, ova vrsta trave vam može poslužiti čak i kao vrsta ograde jer može narasti do 2,5 metara. Posebno će se isticati zimi.

Ukrasna trava Crvena Imperata

ukrasna trava crvena imperata

Mada po boji njenih listova ne bi rekli da je vrsta trave, Imperata cylindrica je ukrasna trava koja klasa na jesen. Nazivaju je i Red Baron (Crveni baron), a ako odlučite da je posadite birajte osunčano ili polusjenovito mjesto.

Purpurna ljubav

purpurna ljubav

Ukrasna trava purpurna ljubav često se može vidjeti pored fontana i jezera. Idealna je za prostrana dvorišta u kojima se može kombinovati sa drugim ukrasnim travama i cvijećem. Nezahtjevna je za održavanje i dekorativna tokom cijele godine. Ovo je sjajna dekorativna biljka koja će biti primjećena u svakom vrtu.

Dekorativna Kareks trava

dekorativna kareks trava

Ovo je busjenasta vrsta ukrasne trave koja ipak traži vlage. Ima dekorativne zeleno-žute listove, a cvjeta tokom aprila i maja.

Staze za dvorišta

Ideje za uređenje dvorišta bi trebale podrazumjevati i funkiconalne elemente, ne samo dekorativne, a takve su upravo staze za dvorišta. One nam pomažu da čuvamo travnjak, daju dinamiku vrtnom prostoru, a ako su napravljene na kreativan i jedinstven način mogu biti fokusna dekoracija u dvorištu.

Naročito su dekorativne takozvane mozaik staze koje pravite tako što koristite materijal iz mnoštva dijelova različitih oblika, veličina i boja. Još jedna dobra stvar kod staza za dvorišta je što nije potreban angažman stručnjaka, uz par savjeta i malo rada stazu za dvorište možete napraviti i sami.

Kako napraviti stazu za dvorište

kako napraviti stazu za dvoriste

Iako se detalji razlikuju u zavisnosti od materijala koji koristite, način pravljenja staza je skoro pa univerzalan, jednostavan i zahtijeva tek par koraka. U narednih osam koraka saznajte kako napraviti vrtnu stazu.

  • Prvi korak je da obilježite teren na kojem želite stazu za dvorište, a da biste bili precizni koristite konopac koji ćete zabiti u zemlju pomoću kolčića.
  • Drugi korak je da iskopate zemlju. Iskopajte onoliko koliko su visoki elementi koje postavljate (na primjer, ako pravite od cigle, onda će to biti 10-ak cm – visina cigle), plus dodatnih 4-5 cm koliko ćete postaviti pijeska.
  • Kada iskopate zemlju dobro je nabijte nabijačem za zemlju.
  • Potom postavite foliju ili najlon za vrtnu stazu koji možete kupiti u vrtnim centrima. Ona će spriječiti izbijanje korova. Možete probušiti rupice kako ne bi zadržavala vodu.
  • Potom naspite pijesak, te ga uz pomoć letvice poravnajte.
  • Sljedeći korak je postavljanje primarnog materijala: kamenih ploča, impregniranog drveta, cigle…koje je potrebno dobro učvrstiti u podlogu u visini iskopane rupe. Koristite libelu ili neki drugi pomoći alat kako biste osigurali da staza bude ravna.
  • Između elemenata naspite dodatni pijesak, šljunak ili zemlju kako biste popunili praznine.
  • Stazu možete dodatno oivčiti kamenom, gredicama cvijeća ili posaditi travu.

Staza za dvorište od kamenih ploča

staza za dvoriste od kamenih ploca

Ukoliko imate mogućnost da nabavite kamene ploče za vrtnu stazu znajte da ćete imati zanimljivu, prirodnu i jedinstvenu stazu. Ono što je čini jedinstvenom su kamene ploče koje će biti nejednakih oblika.

Postavljate ih po iznad opisanom redoslijedu, s tim što ćete, kada postavite kamene ploče, pomiješati iskopanu zemlju sa malo pijeska i posuti oko ploča. Biće potrebno malo vremena da izraste trava ali vrijedi čekati.

Staza za dvorište od šljunka

staza za dvoriste od sljunka

Za vrtnu stazu od šljunka nikako nemojte preskakati foliju na koju ćete posuti pijesak, pa šljunak. Oivčite je većim komadima kamena. Ako želite vijugavu vrtnu stazu onda je ovo vrsta kojom ćete to najlakše postići.

Staza za dvorište od cigle

staza za dvoriste od cigle

Cigla je jeftina i možete je lako nabaviti, te je pogodna za pravljenje većih vrtnih staza, kao i staza zanimljivih oblika. U tom slučaju, moraćete uložiti trud i preciznost, kako biste postigli ravnu i čvrstu stazu. Ako vam ostane prostora između cigli kada ih posložite popunite ga pijeskom.

Kombinovana staza za dvorište od šljunka i cigle

kombinovana staza za dvoriste od sljunka i cigle

Neformalnija i jednostavnija za izradu je vrtna staza od šljunka i cigle koju možete slagati u različite oblike.

Staza za dvorište od drveta

staza za dvoriste od drveta

Drvo je prirodni materijal od čijeg je otpada moguće izraditi odlične drvene staze u dvorištu. Za tu namjenu možete koristiti oblutke od drvene građe, manje panjeve ili letvice. Kod ove vrste staza glavni materijal je potrebno prethodno zaštiti kako bi duže potrajao. To možete uraditi tako da zagrijete laneno ulje, četkicom premažete drvene oblutke ili letvice te ostavite da se dobro osuše.

Stazu postavljajte na gore opisani način i znajte da drvena građa ne bi trebala dodirivati zemlju kako ne bi povukla vlagu. Komade drvene građe slažite što bliže jedan drugom, posebno ako su obluci manji. Prostor između popunite pijeskom, šljunkom ili glinom.