Pripremite vrt za proljeće s naših 7 ideja

Jesmo li to samo mi ili je proljeće u zraku? Postaje malo toplije, a hvata nas i želja za obnavljanjem nakon kraja zime. Postajemo inspirisani čistiti, osvježiti i urediti. Naravno, tu je ogromna količina proljetnog čišćenja koje treba obaviti unutar kuće. Ali i vrt je potrebno dobro dotjerati.

Nema ništa ljepše u svezi proljeća nego zamišljati kako sjedite na terasi s prijateljima. Predstavljamo 7 ideja koje sami možete uraditi kako bi vaš vrt potpuno pripremljen dočekao najljepše godišnje doba (i sve one duge dane ljeta, takođe!).

1. Popišite vrtni namještaj

Prije odlaska u trgovinu, čak i prije planiranja, popišite ono što već imate. Što treba popraviti, a što treba zamjeniti? Predsezonska prodaja može biti dobro mjesto za početak (cijene su veće kada je vani lijepo). Budući je vrt produžetak vašeg doma kad je vani sunčano, izaberite namještaj koji predstavlja vaš stil dizajna.

2. Posadite trajnice

Korova se možete riješiti čim se zemlja odmrzne, no provjerite koje biljke rastu u vašoj klimi, prije kupovine odgovarajućih trajnica i sadnje. Iako mnogo uslova utiče na preživljavanje neke biljke, to je najlakši način osigurati da vaše biljke prežive cijelu sezonu.

Kad znate što možete saditi, preporučujemo odabir vibre vrta (tropski, Engleski, rustikalni…) i paletu boja. Ne zaboravite biljke koje privlače pčele – možda vas prisustvo pčela plaši, ali ovi prirodni oprašivači će osigurati cvatnju vašeg cvijeća.

3. Izgradite jamu za vatru

Stvaranje vlastite jame za vatru u svom dvorištu pomoću jeftinih materijala je iznenađujuće lako, a jama za vatru je savršena za zabavu na terasi do kasno u noć, kad temperatura padne. Ona takođe daje dvorištu instant žarište i mjesto za okupljanje.

Drvenim poklopcem možete pretvoriti jamu u stolić za piće i predjelo, prije zalaska sunca, a poklopac ukloniti kad je vrijeme za večernje druženje. Volimo namještaj koji imaju dvostruku primjenu, kao i činjenica da isti možete izraditi sami preko vikenda!

4. Stvorite više sjene

Znamo da je odluka hoćete li biti vani tokom toplijih mjeseci očito sunce, ali cjelodnevna izloženost suncu nije dobra. Sviđa nam se ideja o stvaranju osunčanih i dijelova u hladu u našem otvorenom životnom prostoru.

Ne ograničavajte se jednostavnim vrtnim suncobranima. Postoji toliko mnogo modernih opcija – kupovina (ili izrada) pergole, podizanje zaštitnog jedra za moderniji izgled ili veliki, viseći suncobran iz vašeg drveta.

5. Neka bude svjetlo

Iako je vrhunska rasvjeta može biti skupa i treba biti instalirana od strane profesionalaca, postoji mnogo jeftinih ideja s rasvjetom kojima možete stvoriti atmosferu – ponekad pomoću stvari koje već imate u svom domu.

Omotajući stabla s lampicama stvorićete učinak začarane šume. Punjenje fenjera ili ptičjeg kaveza s cijelim nizom lampica dodaćete koncentrisanu eksploziju rustikalnog sjaja.

Solarnim LED vrtnim svjetiljkama možete osvijetliti nogostup i označiti rub vrta, a možete koristiti i podesive reflektore za osvijetliti svoj dom, ogradu ili lišće.

6. Objesite zavjese

Stvorite osjećaj odijeljene sobe jednostavnim dodavanjem zavjesa kako bi u potpunosti ili djelomično ogradili otvoreni prostor i učinili ga intimnijim. Učvrstite kuke na tendu, pergolu ili trijem i između njih na štap objesite zavjese.

Tkanine za vrt će biti izdržljivije, ali ako ih možete skinuti između primjena, lagana prozirna tkanina može stvoriti lijep, eteričan učinak.

7. Stvorite malo zena

Dodajte vodenu značajku i zvončiće za umirujuće zvukove i stvorite privatnost od susjeda strateški posađenim stablima ili visećim košarama. Dodajte vrtnu skulpturu i posadite grmlje kako bi privukli leptire i ptice, piše uredjenje-doma.com.

Dokazano je da priroda ima opuštajući učinak na um i tijelo, tako da, uz sunčano vrijeme na putu, zašto ne stvoriti prostor u svom vrtu u kojem se možete opustiti, raditi jogu, čitati ili samo “isključiti” na neko vrijeme.

Završni korak je, naravno ostaviti svoj telefon unutra i uživati ​​u plodovima svog rada.