Nesvakidašnja kućica na drvetu u šumama Finske

Dok je većina drugih proizvođača automobila morala da se bori protiv već postojećih shvatanja o identitetima svojih brendova dok su mijenjali brzine u prostoru električnih vozila, relativni novajlija Polestar, nije imao takve probleme.

www.instagram.com/talvitiekristian/

Švedski brend, koji nije proizvodio ništa osim električnih vozila otkako je postao samostalna marka 2017. godine, definisan je svojim futurističkim idejama o automobilima. Međutim, ovaj brend je sada odlučio da se okrene nečemu sasvim drugačijem, što je na neki način povezano sa njihovom filozofijom i etosom.

Iako kućica na drvetu nikako nije vozilo, njeno postojanje u šumi može isključiti potrebu za prevozom, postajući tako najodrživiji način da se doživi Majka Zemlja. Najnovija kreacija brenda Polestar, nazvana KOJA, bila je počasna pohvala finskog dizajnera Kristijana Talvitiea za Polestar Design Competition 2021. Sada je kompanija oživjela virtuelni model u selu Fiskars u Finskoj, dok očekuje početak svog takmičenja za 2022. godinu kasnije ovog mjeseca. Kao prva prijava na Polestar Design Contest koja je ikada postala opipljiva, KOJA će biti otvorena za javnost kao dio izložbe „Kuća arhitekte“.

www.instagram.com/talvitiekristian/

Talviti je radio zajedno sa Polestar dizajnerskim timom u Švedskoj i finskom dizajnerskom agencijom Ultra kako bi KOJA postala stvarnost, izgrađena u punom obimu i pogodna za stanovanje. Stepenice na zadnjoj strani vode do vrata koja vas puštaju u kućicu na drvetu, koja se može pohvaliti prijatnim enterijerom i panoramskim pogledom na drveće koje je okružuje, kao i velikodušnim pogledom kroz proziran krov. Osim što je arhitektonsko čudo, KOJA je takođe napravljena od održivih i izdržljivih materijala, kao što su drvo i vuna lokalnog porijekla.

 

www.instagram.com/talvitiekristian/

„House by an Architect“ je jedna od tri izložbe na ovogodišnjem Bijenalu umjetnosti i dizajna Fiskars Village i obuhvata ukupno sedam različitih mini kuća. Ostalih šest je dostupno za iznajmljivanje preko Airbnb-a.