Zumbuli – za vedre boje i opojan miris u domu

Mirisni zumbuli obilježavaju posljednje dane zime i prve dane proljeća.

Specifično, slatko – opojnog mirisa ovi cvjetni grozdovi domove čini šarenijim i optimističnijim nagovještavajući  šareno proljeće.

Zumbuli se uglavnom uzgajaju u dvorištu, ali za tu sadnju se zakasnili ako je niste obavili na jesen. Međutim, ako nemate dvorište – ne brinite, mogu se držati i u saksiji u domu. Evo malog vodiča za sadnju i održavanje zumbula, u vrtu i u domu.

Zumbuli u dvorištu

Zumbul je višegodišnja biljka koja se najčešće razmnožava tako što starije lukovice rađaju mlađe. Ako lukovice kupujete, birajte tvrde, samo one koje nisu oštećene, sasušene, nagnječene ili bilo kako oštećene.

Lukovice zumbula sade se u jesen u vrt, ili u saksije koje treba ostaviti unutra.

kako uzgojiti zumbule

Za njih je najbolja zemlja bogata humusom koja dobro propušta vodu. Lukovice treba da se posade na dubinu od 15 do 20 centimetara, da bi bile bezbjedne od zimskih mrazeva, i sa razmakom između njih od 15 do 20 centimetara.

Pri sadnji ih treba dobro utisnuti u zemlju tako da ne ostane rupa ispod lukovice, da ne bi došlo do truljenja korijena. Korijen je veoma osjetljiv i ako se u toku presađivanja oštete već razvijene žile, one se neće regenerisati, pa će doći do zastoja u rastu, a kod većih oštećenja i do propadanja.

zumbuli u dvoristu

Stabljika, sa tankim dugim zelenim mesnatim listovima na kojoj će se rascvjetati mnoštvo cvjetića zumbula nalik na zvončiće, izrašće iz lukovice u proleće. Zumbul naraste 20 do 30 centimetara u visinu.

Zumbul u saksiji kao sobna biljka

Ako gajite zumbul kao sobnu biljku, da bi njegov cvijet trajao duže, ne stavljajte ga u previše toplu prostoriju, a supstrat u koji je zasađen treba zalivati umjereno i paziti da se ne osuši.

zumbul u saksiji

Lukovica koja je posađena u saksiju i cvjetala u zatvorenom prostoru rijetko cvjeta u saksiji i sljedeće godine. Da bi procvjetala opet u proljeće najbolje je takvu lukovicu na jesen posaditi u vrt.

Lišće zumbula ne treba odrezati nakon cvjetanja. Treba ga ostaviti da prirodno uvene i tako stvori hranu za lukovicu, za zumbul koji će ponovo da iznikne u proljeće. Najbolje je da se takve lukovice ostave u zemlji. Ako ih ipak izvadite stavite ih na neko tamnije i hladnije mjesto.

Ako je njega zumbula pravilna imaćete ne samo ovog proljeća, već i sljedećih divnu baštensku ili sobnu biljku u domu. Njegov cvijet u vazi unijeće miris proljeća u dom i biće divan ukras u enterijeru.