Topijari – oblikovanje biljaka

Topijari predstavljaju umjetnost oblikovanja biljaka u razne oblike. Najčešće su to geometrijski oblici, kugla, piramida, kocka; ali i složeniji oblici, kao na primjer forma neke životinje, figure, predmeta…

Najpoznatiji oblici u kojima se prave topijari su oblici lavirinta. Lavirinti od topijarija sežu još iz drevne Grčke, odakle se umjetnost topijara širila i u ostale zemlje. Najviše su bili zastupljeni u doba renesanse u engleskim, francuskim i italijanskim vrtovima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danas topijare možemo vidjeti u skoro svakom privatnom vrtu, to su najčešće jednostavni geometrijski oblici, a možemo primijetiti i smjelije vrtlare kako formiraju zadivljujuće forme raznih predmeta ili životinjskih oblika.

Za formiranje ovih malo složenijih formi potrebno je već oko mlade biljke staviti šablon – konstrukciju u željenoj formi napravljenu od žice, te kada se biljka potpuno razraste i prekrije formu, pri orezivanju nećemo pogriješiti, budući da žičani model neće dopuštati prejaki rez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neke vrste biljaka i same po prirodi imaju određeni oblik te je takve vrste još lakše održavati u formi topijara, kao što je Thuja occidentalis Globosa – prirodnog oblika kugle, ili Picea pungens Conica – prirodnog oblika piramide.

Najčešće korištene biljke za izradu topijara su zimzelene i crnogorične vrste grmlja, te i listopadne brzorastuće vrste: Prunus laurocerasus (lovor višnja), Taxus baccata (tisa), Buxus sempervirens (šimšir), Ilex aquifolium (božikovina), Ligustrum vulgaris (kalina).

Zimzele vrste su spororastuće i od njih je dobro formirati složenije forme topijara, a od brzorastućih listopadnih vrsta jednostavne geometrijeske oblike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najbitnije je birati vrste biljaka koje su otporne na orezivanje i koje se nakon rezidbe brzo oporave.

Topijare treba redovno orezivati i održavati željenu formu. Svakako treba voditi i računa o vremenu kada se topijar orezuje, paziti na mrazeve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svaki topijar kao i ostale biljke treba održavati vitalno zdravim, redovno ih zalijevati, štititi od bolesti i prihranjivati, jer ne ovisi lijep izgled topijara samo o njegovom orezivanju.

Topijari su soliterne biljke, što znači da se najbolje ističu posađeni sami na lijepo uređenom travnjaku ili u dekorativnim posudama.

 

Tekst i foto: Ana-Hup