Zima na balkonu

Zimska idila često ne izgleda onako kako smo zamišljali, posebno kada su naše terase i balkoni u pitanju. Snijeg koji se topi na sve strane, barice koje se javljaju u uglovima, gole saksije i hladan prostor za sjedenje ne zvuče nimalo atraktivno. Ali, samo pod uslovom da ste odlučili da vaš balkon stavite u stanje hibernacije!

 

digsdigs

 

Ukoliko, ipak, pripadate kreativnom djelu populacije, sigurni smo da ste već pronašli idealno rješenje za svoj mali otvoreni prostor, bez obzira na godišnje doba koje nas je trenutno okupiralo. Jedno od takvih rješenja je i takozvani eklektični balkon, dizajn koji mnogi ljudi prosto obožavaju!

Eklektičan balkon daje slobodu i kreativnost da u potpunosti prilagodite prostor svojim svakodnevnim aktivnostima ali i stilovima koji vam najviše odgovaraju. Vjerovatno već i sami znate da je eklektičnost u osnovi otvorena za kombinaciju različitih stilova – primjera radi, na ovaj način se mali moderni prostori mogu “utopliti” toniranim ili pastelnim bojama, a u istu svrhu im se takođe lako mogu dodati brojni rustični elementi.

digsdigs

Eklektični dizajn balkona daje dah svježeg vazduha zahvaljujući svojoj svestranosti i fleksibilnosti. Da biste stvorili poseban i lijep spoljašnji prostor koji pritom neće djelovati neuredno i neorganizovano, dovoljno je da preuzmete neke ideje koje nam dolaze sa svih krajeva svijeta. Prije nego što se posvetite dizajniranju svog eklektičnog balkona, potrebno je bolje shvatiti sam termin.
Eklektika je popularan stil u svijetu dizajna enterijera i eksterijera, što znači da se kreira dekoracija sobe pomoću karakterističnih elemenata, bilo da se radi o različitim bojama, teksturama, stilovima, trendovima ili vremenskim periodima. Međutim, samo zato što su spojena dva ili više stila, ne znači da je dozvoljen i haos. Naprotiv, poenta je izgraditi lijep kontrast čak i bez objedinjavanja motiva ili tema. Ukratko, to je stil koji spaja novo i staro, moderno i drevno, jednostavno i maštovito kao i ozbiljno i zabavno.

 

digsdigs

Dekoracija eklektičnog balkona u tom smislu može biti pomalo izazovna. Prvo, očigledno morate da mješate stvari ali tako da se one savršeno uklope jedna u drugu, jer je to suštinski dio estetike. Dalje, obavezno dodajte i glatke i grube teksture ali se potrudite da ostanete u dosljednoj paleti boja. Uvijek imajte skicu onoga što želite da dizajnirate kako se ne biste zbunili koje teksture, šare i boje trebate da koristite kako biste maksimalno iskoristili balkon. Dobar raspored i pravilno postavljanje je pola dobro obavljenog posla.

 

digsdigs

Čak i ako postoji toliko mnogo mogućnosti izbora u odlučivanju šta da postavite na eklektičan balkon, nikada ne zaboravite da date prioritet dosljednosti. Važno je stvoriti protok u prostoru i izbjeći da on bude razdvojen na više zona. Ne preporučuje se samo nasumično “bacanje” elemenata, jer stavljanje nekoliko različitih stilova u prostor može stvoriti popriličnu neartikulisanost koju svakako želite da izbjegnete.

 

digsdigs