Uzgoj kaktusa u kući: Kako posaditi i održavati kaktus?

uzgoj kaktusa u kuci

Želite zelenilo u svom domu a nemate nekog iskustva u gajenju biljaka niti vremena da se posvetite tome? U tom slučaju možda razmišljate o kaktusima – sukulentima popularnim iz niza razloga.

Jednostavno održavanje i dug vijek glavne su njihove prednosti, a osim toga krasi ih privlačan izgled koji će uljepšati svaki dom bez puno posla i brige koje zahtijeva ostalo kućno cvijeće.

Iako važe za izuzetno otporne biljke, prije nego se odlučite za kaktus, vjerovatno želite znati kako se sadi, uzgaja i održava kao i nešto više o vrstama kaktusa.

Sadnja kaktusa

Kaktusi se mogu saditi na tri načina i to:

 • sjemenom
 • reznicama
 • izdankom

Kako posaditi kaktus sjemenom?

1. Napunite malu saksiju duboku oko 5 cm supstratom za kaktuse, ali ne do vrha, ostavite 1-2 cm saksije prazno. Sjeme je najbolje sijati u mješavini usitnjene cigle i pijeska 1:1, sa dodatkom presovanog prirodnog treseta ili pomiješajte kupovnu zemlju sa kvarcnim pijeskom. Obavezno je da saksija ima drenažne rupice na dnu.

sadnja kaktusa

Priprema supstrata: Supstrat se treba dezinfikovati a to možete učiniti na pari najmanje jedan sat, pečenjem u rerni 30-60 minuta, gdje temperatura ne smije biti veća od 150 °C jer se time uništavaju i hranljive humusne materije ili u mikrovalnoj oko 5 minuta na maksimumu.

Priprema sjemena: Sjeme mora biti čisto a ako ima ostataka od biljke treba ih ukloniti. Takođe je dobro prije sijanja zaprašiti sjeme fungicidom protiv plijesni. Stavite sjeme u staklenu epruvetu i dodajte sredstvo koje sadrži TMTD (tetramethyl-thiuram-disulfid), zatvorite epruvetu i protresite kako bi se sjeme zaprašilo.

2. Po zemlji pospite sjeme pazeći da to ne bude previše gusto a potom lagano pritisnite supstrat tako da sjeme ostane na površini. Preko toga možete dodati tanki sloj vermikulita (vrsta gnojiva).

3. Supstrat u koji sadimo sjeme treba biti vlažan pa ga zalijte prokuvanom vodom u koju možete dodati fungicid.

4. Prekrijte saksiju prozirnom plastičnom vrećicom ili staklom pa ostavite na temperaturi od 25 – 30 °C. Ne ostavljajte je na direktnom suncu i održavajte zemlju vlažnom.

5. Izdanci će se pojaviti nakon nekoliko sedmica. Malo pomalo skidajte staklo ili najlon da se biljke privikavaju na vanjske uslove. Za 3-5 mjeseci imate male biljke spremne za pikiranje.

6. Pripremite posudu za pikiranje i napunite istom mješavinom kao i prilikom sijanja. Zemlju treba ovlažiti i napraviti rupice za biljke. U rupice pažljivo posadite izdanke, zalijte i ostavite na osunčanom mjestu. Dalje presađujte po potrebi.

Kako posaditi kaktus reznicom?

Kaktus se može posaditi i pomoću reznice što omogućava da u kratkom periodu dobijete veći broj novih kaktusa. Razmnožavanje kućnih kaktusa putem reznica obavlja se krajem februara.

kako posaditi kaktus reznicama

Reznice se uzimaju od zdravih biljaka koristeći pritom sterilisani nož ili skalpel. Vodite računa da odsječeni dio bude dovoljno snažan i velik kako bi preživio vrijeme potrebno za razvoj vlastitog korijena. Reznica bi trebala da bude dužine oko 10 cm i ne manja od 6 cm.

Rana nastala sječenjem kaktusa treba da se zaliječi prije nego što se reznica zasadi. U tu svrhu rez možete tretirati sredstvom za dezinfekciju biljnih rana ili ugljenom prašinom. Potom se reznica ostavlja da se osuši na toplom mjestu desetak dana.

Reznica kaktusa se sadi u pjeskovitu zemlju i ne zalijeva se narednih desetak dana. Nakon otprilike mjesec dana reznice su se ožilile. Zalijevaju se toliko da se zemlja ne osuši.

Kako posaditi kaktus izdankom?

Ako na kaktusu postoje izdanci koji već imaju formirane korijene, možete ga jednostavno razmnožiti tako što izdanak pažljivo odvojite od kaktusa i zasadite u novu saksiju. Prije sadnje, izdanak se treba sušiti nekoliko dana kako bi zaraslo mjesto odvajanja a poslije isteka tog vremena izdanke uroniti u pijesak kako bi pustili korijen.

Sipajte malo vode u tanjirić ispod saksije i voda će polagano natapati supstrat. Izdanak kaktusa se narednih jednu do dvije sedmice drži u sjenci.

kako posaditi kaktus izdankom

Nakon toga izdanke možete pridružiti ostalim kaktusima i tretirati ih isto kao i odrasle kaktuse.

Najbolje vrijeme za sadnju izdanaka je proljeće.

Zemlja za kaktuse

Kaktus zahtijeva drugačuju zemlju od ostalih kućnih biljaka. Najbolje bi bilo da nabavite gotovu mješavinu zemlje za kaktuse, a ako niste u mogućnosti napravite je sami.

Previše vlažna zemlja uzrokuje truljenje korijena, pa je drenaža i sastav supstrata jako bitan. Najbolja mješavina je ilovača u koju se doda isto toliko lisnjače i pijeska. Preporučuje se na dno saksije postaviti nekoliko centimetara dodatnog drenažnog sloja npr. šljunka ili komadića cigle. Potrebno je voditi računa da zemlja za kaktuse ne bude previše glinovita već rastresita.

zemlja za kaktuse

Obavezno je da posuda u koju sadite kaktus ima drenažne rupice na dnu kako se zemlja ne bi prezasitila vodom što dovodi do uvenuća kaktusa.

Kaktusi se mogu gajiti i u plastičnim i u keramičkim posudama s tim da kaktusi u plastičnim saksijama zahtijevaju manje zalijevanja. Ipak, za početnike se preporučuju keramičke posude jer se zemlja u njima brže suši pa je manje vjerovatno da će kaktus uvenuti zbog previše vlage.

kaktusi zemlja

Postoji mogućnost gajenja kaktusa u samo mineralnim materijalima kao što je krupniji pijesak, šljunak, razni kamenčići i slični materijali bez hranljivih materija ali se u tim takvim slučajevima mora dodavati prihrana prilikom zalijevanja.

Kaktusi – održavanje

Kaktusi su sukulenti koji skladište vlagu u svojim stabljikama za korištenje tokom sušnih perioda. Vole sunčana i topla mjesta, područja koja imaju malo ili nimalo padavina i tresetno tlo.

Iako nisu zahtjevni za održavanje i imaju minimalne potrebe ipak postoje pravila kojih bi se trebalo pridržavati.

kaktusi odrzavanje

Za uzgoj kaktusa u kući bitno je znati da ove biljke vole svjetlost pa ih postavite na toplo, sunčano mjesto gdje će dobiti najmanje 4-6 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Okrenite ih ka južnoj, zapadnoj ili istočnoj strani kuće. U nedostatku prirodne svjetlosti, može poslužiti i vještačka poput fluorescentne lampe iznad kaktusa.

Zimi kad su temperature ispod nule ne ostavljate ga napolju a optimalna temperatura prostora u kojem borave zimi je 5-10 stepeni. Povremeno okrećite kaktus, otprilike na svakih 15 dana kako bi sve strane bile izložene suncu što je potrebno za pravilan rast.

Prihranjujte jednom do dvaput godišnje razblaženom tečnom prihranom bogatom azotom i fosforom. Ovo radite samo kad je kaktus u fazi rasta a u periodu mirovanja ne prihranjujte ih uopšte.

Kaktus – zalijevanje

Kaktus zalijevajte po potrebi koja zavisi od više faktora: vrste i veličine kaktusa, temperature vazduha, godišnjeg doba, supstrata. Ne postoji fiksno pravilo koliko je tačno vode potrebno, najbolje je da pratite biljku i sami procijenite.

kaktus zalijevanje

Ovu su opšta pravila zalijevanja:

 • Tokom ljeta kada su temperature jako visoke potrebno je češće zalijevanje, otprilike jednom u pet dana a na proljeće i jesen jednom u deset dana.
 • Tokom zime većina kaktusa je u fazi odmora tako da im voda ne treba ili im treba veoma malo.
 • Najbolja za zalijevanje je čista kišnica.
 • Između dva zalijevanja zemlja se treba potpuno isušiti.
 • Zalijevajte kaktus sa puno vode a kad se ona iscjedi na podmetač ispraznite ga kako kaktus ne bi stajao potopljen u vodi.
 • Zalijevajte kaktus poslije zalaska sunca, jer se kapljice ponašaju kao sočiva i mogu da ga izgore.
 • Tek posađeni kaktusi ne trebaju se zalijevati najmanje sedam dana, kako bi mogli zaliječiti korijen prije izlaganja vodi.
 • Ne zaboravite zlatno pravilo je “što manje to bolje”, pa ako ste u dilemi da li da zalijete ili ne, bolje nemojte.

Kako presaditi kaktus?

Kada saksija postane premala za kaktus, vrijeme je za presađivanje. Koliko često se presađuju zavisi od njihove starosti – starije kaktuse treba presaditi svake 2-3 godine dok se mlađi kaktusi presađuju češće, u zavisnosti od rasta. Dobar pokazatelj da je vrijeme za presađivanje je kada korijen izbije kroz rupice saksije na dnu, ali nije potrebno čekati toliko.

kako presaditi kaktus

Kako biste izvadili kaktus iz saksije okrenite je naopako i udarajte o njenu ivicu ili sa strane dok se supstrat odvoji od posude. Ako imate poteškoća, iskoristite neki tanki predmet da ga odvojite od ivica saksije.

Očistite korijen od zemlje i raspetljate ga ali pazite da ga ne oštetite previše. Zasadite u novu saksiju koja je malo veća od prethodne, uz obavezan drenažni sloj od kamenčića ili razlomljene opeke na dnu. Obratite pažnju da korijen ne bude savijen, tj. da bude ravnomjerno raspoređen po saksiji.

Presađeni kaktus se ne zalijeva narednih 7-10 dana a prilikom prvog zalijevanja ne treba pretjerivati.

Za sigurno rukovanje kaktusima ne zaboravite zaštititi ruke gumenim ili baštenskim rukavicama.

Vrste kaktusa

Kaktusi su velika porodica skrivenosjemenjača, postoji oko 120 rodova i nekoliko hiljada vrsta kaktusa.

Najveća podjela kaktusa je na one koji potiču iz pustinje (najpopularniji) i oni koji rastu u šumskim područjima. Osim što se razlikuju po izgledu, svaka vrsta zahtijeva i prilagođenu njegu koja što bolje odražava njihove uslove u prirodnim staništima.

U nastavku pogledajte neke od najpospularnijih vrsta kaktusa:

Echinopsis chamaecereus – Kikiriki kaktus

Kikiriki kaktus je mali kaktus porijeklom iz Argentine koji može da poraste 10 do 15 cm. Karakterističan je po svojim velikim i svijetlim cvjetovima zvjezdastog oblika koji se zatvaraju noću, a otvaraju ujutro i zbog toga je jedan od najpopularnijih vrsta kaktusa.

Uzgoj kaktusa u kući idealno je početi Kikiriki kaktusom jer ne zahtijeva puno njege. Tokom proljeća i ljeta treba ga malo zaliti na svakih 15 dana dok ga zimi u fazi mirovanja ne treba zalijevati.

kikiriki kaktus

Najviše mu odgovaraju umjerene temperature, ljeti se može iznijeti napolje ali zimi kada temperatura padne ispod nule treba ga unijeti u zatvoreni prostor. Kako bi procvjetao na proljeće potreban mu je period niskih temperatura u toku zime.

Razmnožava se tako što se odlomi članak, rana se osuši pa se potom reznica zasadi u pjeskovitu mješavinu. Reznice se zakorjenjuju prilično brzo. Presađivanje je teško jer su izdanci veoma krhki.

Zemlja za kikiriki kaktus treba biti dobro drenirana, pa se preporučuje miješanje ilovače, pijeska, treseta i šljunka. Budući da ovaj kaktus ima plitak korijen koji se brzo širi najbolje ga je posaditi u širu posudu duboku oko osam cm, a kada poraste i stabljike naprave gužvu u saksiji treba ga premjestiti u veću.

Epiphyllum – Orhideja kaktus ili Božićni kaktus

Ova vrsta kaktusa zahtijeva više zalijevanja. Izuzetno je dekorativna i zbog pljosnatih stabljika koji podsjećaju na listove ne liči na kaktus. Izuzetno lijep efekat postiže ako se saskija smjesti u viseću korpu.

Većina ovih kaktusa su hibridi pa se cvjetovi mogu biti ružičasti, crveni, bijeli, žuti, narandžasti, ljubičasti ili u dvije boje.

bozicni kaktus

Orhideja kaktus voli sjenu i vlagu u zraku, odgovara mu i sunčeva svjetlost ali ne direktna. Zemlju treba održavati vlažnom od proljeća do jeseni, u periodu kada biljka raste. Smežurane i opuštene stabljike su znak da je zemlja previše suha.

Odgovaraju mu prosječne sobne temperature 16-24 °C. Da bi se pojavili pupoljci potrebno je 8-10 sedmica dnevne temperature 16-18 ° C dana i noćne 7-13 °C. Božićni kaktus, kako mu i samo ime nagoviještava, cvjeta oko Božića.

Prihranjuje se svake dvije sedmice od ranog proljeća do jeseni tekućim razrijeđenim gnojivom bogatim kalijom.

Cephalocereus Senilis – Starčeva brada

Ovaj kaktus koji je ime dobio po svojim bijelim dlačicama dugim i do 12 cm, koje prekrivaju bodlje i daju mu prepoznatljiv izgled koji ga čini jednim od najatraktivnijih i najtraženijih vrsta kaktusa.

starceva brada kaktus

Uzgaja se slično kao i ostali sukulenti – mnogo svjetla i toplote, ali ne i direktna sunčeva svjetlost, zalijeva se kada se supstrat potpuno isuši ali oprezno – ne polijevajte kaktus odozgo. Prihranjuje se jednom godišnje.

Kaktus Starčeva brada ne podnosi vlagu i propuh.

Hatiora gaertneri – Uskršnji kaktus

Uskršnji kaktus izgledom podjeća na Božićni, a obje vrste potiču iz Brazila. Od Božićnog kaktusa razlikuje se po zaobljenijoj stabljiki i po cvjetanju na proljeće. Krupni cvjetovi su u cvatu od aprila do juna, otvaraju se svakog jutra, a zatvaraju naveče.

Postoje dvije vrste Uskršnjih kaktusa, a to su Hatiora gaertneri i manje poznata Hatiora rosea.

uskrsnji kaktus

Odgovara im svijetlo ili polusjenovito mjesto, dobro drenirana zemlja a zalijevaju se umjereno. Zimi im je potreban period mirovanja, sa nešto nižim temperaturama i manje ili nikako zalijevanja kako bi proccvjetali na proljeće.

Mammillaria magnimamma – Bradavičasti kaktus

Pustinjski kaktusi iz roda Mammillaria broje oko 200 vrsta a sve  većinom karakteriše mali rast i loptasti oblik. U visinu mogu porasti najviše 40 cm a u širinu i do 2o cm.

bradavicasti kaktusOno što je specifično za ovaj rod kaktusa su “bradavice” na kojima se nalaze bodlje različitih boja i oblika ili dlačice. Cvjetovi su veoma mali i mogu biti različitih boja.

Bradavičasti kaktusi su jednostavni za uzgajanje, prijaju im umjereno zagrijane prostorije prostoru. Od proljeća se mogu češće zalijevati i prihranjivati.

Opuntia microdasys – Zečje uši

Porijeklom je iz Meksika pa mu odgovaraju uslovi kao i ostalim pustinjskim kaktusima. Mali jastučići koji oblikom podsjećaju na zečje uši u proljeće cvjetaju žutim cvijetovima, a raspored sitnih bodlji stvara tačkasti uzorak na jastučićima.

kaktus zecje usi

Temperatura prostorije u kojoj ovaj kaktus boravi zimi ne smije pasti ispod 9 °C. Razmnožava se reznicama u bilo koje vrijeme.