Mikrovrtovi: Za prezaposlene i urbane vrtlare

Prezaposleni ljubitelji vrtarstva, a i oni koji nemaju prostor koji bi pretvorili u vrt, uvijek će naći način da posade biljku, njeguju je i uživaju u posmatranju njenog rasta.

Čak i ako vam je jedini prostor na koji možete smjestiti biljku jedna polica ili radni sto, niste uskraćeni za vrtarenje.

Jednostavno, okrenite se mikrovrtovima

Osim što su praktični, mikrovrtovi su zanimljivi i vizuelno, te će vam poslužiti kao ukras na policama, stoliću u radnoj sobi… Minijaturni vrtovi u staklenim posudama ili terarijumi počeli su se koristiti u 19. vijeku u Engleskoj za uzgajanje egzotičnih biljaka kojima treba topla i vlažna atmosfera. Prvi terarijum, navodno, napravio je zubar dr Nathaniel Ward, koji je htio posmatrati transformaciju zrelog kukca iz larve, spremivši ga u staklenu posudu zajedno sa zemljom iz vrta. Nakon nekog vremena, iz zemlje su niknule biljčice koje su opstale uprkos tome što je posuda bila hermetički zatvorena.

MasonJarTerrarium-1024x1024

Princip mikrovrta temelji se na uspostavljanju kružnog toka vode i vazduha. Biljka putem korijena upija vlagu iz supstrata koja zatim isparava preko listova i prelazi u vazduh. Zbog hlađenja na zidovima posude stvaraju se kapi rose, koje polagano klize vraćajući se nazad u zemlju. Isto tako kruže i ugljen-dioksid i kiseonik. Kad biljka asimilira, prima vodu i ugljen-dioksid, a ujedno oslobađa kiseonik. Taj isti kiseonik biljka ponovno koristi za disanje, prerađuje ga i nazad izlučuje u sistemu ugljen-dioksida.

Sadnja mikrovrta

Za kreiranje minijaturnih vrtova mogu se upotrijebiti staklene posude različitih oblika i veličina s poklopcem ili bez njega. Radi lakše izrade, preporuka je u početku uzeti bocu s otvorom koji je dovoljno širok za sadnju i nesmetanu njegu biljaka. Iako se mogu koristiti obojene boce, važno je znati da takvo staklo slabije propušta svjetlo.

il_fullxfull.333074578

Prije sadnje, staklenu posudu treba dobro oprati da bi se izbjeglo zagađenje algama i gljivicama koje se pojavljuju u vlažnom okruženju. Dno se prekrije debelim slojem šljunka oko dva cm, nakon čega se dodaje supstrat prilagođen za sukulente, a u slučaju kad se sade lisnate biljke, dodaje se vlažni kompost za lončanice. Biljku zatim nježno izvaditi iz posude i otresti višak zemlje sa korijena, napraviti rupu za sadnju i pažljivo staviti biljku, a površinu oko nje pritisnuti štapićem ili komadićem pluta pričvršćenim na štapić.

Kod terarijuma s lisnatim biljkama prostor između pojedinih biljaka može se ispuniti mahovinom da bi se usporilo isušivanje supstrata. Na kraju biljke treba dobro zaliti, a terarijum smjestiti na svijetlo mjesto, gdje nije izložen suncu. Ako boca ostaje nezatvorena, treba je povremeno zalijevati da se biljke ne bi osušile i uvenule. Sasvim zatvoren terarijum zahtijeva malo ili nimalo vode.

Prikladne biljke

Pri odabiru važno je uzeti biljke koje su kompatibilne kad je riječ o potrebi za svjetlom i vlagom. Za terarijum su bolje mlade biljke jer im je korijen dovoljno malen da se može lako smjestiti u zemlju. Najbolje je izabrati biljke koje vole vlagu i sporo rastu, poput afričke ljubičice (Saintpaulia), kućne sreće (Helxine soleirolii), bršljana (Hedera helix L.), svih vrsta paprati, Spathiphylluma, Chlorophytum comosuma i drugih. U terarijumu, takođe, uspijevaju kaktusi i drugi sukulenti.

terrarium

Moderni čarobni paketić

Švedski dizajnerski studio “Tomorrow Machine” udružio je snage s berlinskim start-upom “Infarm”, specijalizovanim za uzgoj biljaka u unutrašnjim prostorima, kako bi kreirao “Microgarden”.

3030579-poster-p-opening1000x660

“Tomorrow Machine” je poznat po svom poslovnom stilu koji prije svega naglašava održivost, inteligentne materijale i smanjenje troškova, pa ovaj čarobni paketić s njihovim potpisom uopšte ne čudi.

3030579-slide-underneath1000x660

“Microgarden” je samoodrživi minijaturni vrt koji se može postaviti na bilo koju površinu u zatvorenom prostoru, a sastoji se od tri dijela: plastičnog okvira koji se može koristiti više puta, agar-agar praha i organskih sjemenki.

3030579-slide-sliced1000x660

Transparentni agar-agar prah se u doticaju s vodom pretvara u gel na kojem rastu sjemenke, a dodatno zalijevanje nije potrebno. Zatvaranjem plastičnog okvira, stvara se savršena mikroklima za rast biljaka, a uzgajivač može posmatrati kako biljke napreduju zahvaljujući providnim stranicama. Kako je vrt namijenjen prije svega uzgoju klica, kriška agar-agar gela zajedno s klicama se može jednostavno izrezati i poslužiti.

Nakon sadnje, potrebno je pet do 14 dana da biljke narastu.