Miris Mediterana u vrtu

PIŠE Sanja Zubac-Golijanin, dipl. inž. hortikulture

Pri samoj pomisli na mediteranski vrt, u mislima naviru prodoran miris aromatičnog i ljekovitog bilja, jarke boje biljaka – cvijeća, kamene bijele kuće. Uspješan mediteranski vrt je kombinacija neukroćene prirode i osjećaj za oblik i boju.

Da bi se postigao rustikalan izgled kako i priliči mediteranskom vrtu, najbolji materijali su stari kamen i kamene ploče, crepovi od terakote, šljunak za staze, drvene bačve i saksije od terakote kao uzgojne posude, te glineni ćupovi.

Kao ukras mediteranskog vrta mogu se koristiti i stara oruđa, plugovi, stara drvena kola i slično. Dugo vremena vrijedjelo je mišljenje da je mediteranski vrt rezervisan samo za područje mediteranske klime, međutim njega je moguće održati i na kontinentu.

    RX-DK-CGG05902_gravel-garden_s4x3.jpg.rend.hgtvcom.1280.960

Mnoge biljke, koje su pogodne za sadnju u područjima blage mediteranske klime, bez većih poteškoća uspijevaju i sjevernije, kao na primjer lavanda, razne vrste crnogorice. Uz malo truda i uloženog vremena, vrt može postati vaša oaza mira u kojoj ćete svakodnevno uživati.

Karakteristike mediteranskog vrta

Da biste kreirali mediteranski vrt ili dvorište, koristite svijetle, čiste linije kombinovane s arhitektonski snažnim biljkama. Neke biljke možete da zasadite u saksije da biste stvorili zanimljiv izgled.

Giant-Basil-Plant

Tipično mediteransko drveće su palme, kao i čempresi, masline, limunovo i narandžino drvo. Za hladnija podneblja bolje su druge vrste biljaka. Možete da posadite plavičasto-sivi juniperus, koji ima oblik čempresa, ali je mnogo otporniji na mraz, i umjesto narandže i limuna zasadite neku voćku koja uspijeva kod nas.

herbs-in-pots-web-1023x792

Da biste dobili mediteranski izgled, posadite što više lisnatih biljaka u sunčani dio vrta. Aromatične biljke poput žalfije, lavande, ruzmarina unijeće miris, a mogu uspjeti kod nas. Cvjetnice poput ruže unijeće boju, ali i miris. Ukrasne trave dodaće zanimljive oblike i teksture. Saksije od terakote po vrtu u koje je zasađena neka interesantna biljka izgledaće veoma lijepo.

Mediterranean-Garden-Design-Creating-a-Tuscan-Garden-16

U saksije i ćupove postavljene u vrtu možete zasaditi sezonsko cvijeće, što će dodatno unijeti još boje u vaš vrt. Zanimljivim postavljanjem terakota saksija raznih oblika i tekstura s cvijećem, kao što su zonalesi – muškatle raznovrsnih živih boja, stvara se poseban vizuelni efekat u vrtu. U malom vrtu mediteranski osjećaj unosi cvijeće živih boja i raznovrsnih oblika, kao i viseće korpe.

Pogledajte – Ljetni radovi u vrtu

Održavanje vrta

Ako ste uspjeli da napravite svoju mediteransku oazu, onda morate da vodite računa o njoj. Većina mediteranskih biljaka nije puno zahtjevna, podnose dosta sunca i sušu, međutim i te biljke treba zaliti, prihraniti, odstraniti ocvjetale cvjetove na cvjetajućim biljkama, pratiti da se nije pojavila neka bolest na biljci te odmah djelovati, bilo da odstranimo bolesni dio mehanički, bilo da koristimo neki insekticid ili fungicid.

lemon-tree-container

Zimzelene biljke prve dvije do tri godine zahtijevaju njegu, prije svega u toplim ljetnim danima, zalijevanje i prihrana u proljeće i jesen, te treba pratiti da li se pojavila neka bolest na biljci. Ukoliko imate sezonskog cvijeća, ono je već mnogo zahtjevnije od mediteranskih biljaka, te zahtijeva svakodnevno zalijevanje, prihranjivanje jednom sedmično, orezivanje ocvjetalih cvjetova i sl.