Bazeni – Neodoljivi simbol luksuza

Privatni bazeni oduvijek su bili simbol luksuza, pa čak i danas kada postoje i pristupačnije opcije za ugradnju bazena u privatnom prostoru.

Prednosti bazena ne treba posebno naglašavati, kao idealan izbor za rashlađivanje u ljetnim danima, relaksaciju i vježbanje, znatno će podići i vrijednost nekretnine koja u svom posjedu ima bilo kakav bazen. Zato, ako u vašim planovima postoji izgradnja bazena, trebalo bi da znate sljedeće.

Za početak

Prvo je potrebno naći idealnu lokaciju za samu gradnju. Idealna lokacija bi bila što dalje od bjelogoričnog drveća i što je više moguće zaklonjena od vjetra zbog nanosa prašine. Važno je i procijeniti hoće li bazen biti na suncu ili u hladu, odnosno hoće li biti potrebno grijati ga ili možda ljeti čak i hladiti vodu.

Bazen ne možete graditi na način “sam svoj majstor”, u krajnjem slučaju su vam potrebne konsultacije sa stručnjakom. Potrebno je imati određeni pokrivač za bazen za vrijeme kada se ne koristi.

Ono što je najvažnije kod bazena je njegovo održavanje, koje takođe zahtijeva izdvajanje određene sume novca. U zavisnosti od broja korisnika, veličine bazena, količine kiša ili jakog sunca (isparavanje), u bazen se sedmično, te dok se pristupa čišćenju njegovog filtera, dodaje pet do 10 odsto nove vode nakon što se prljava voda odstrani. Takav proces, bez kompletnog mijenjanja vode, može trajati cijelu godinu, naravno uz redovno i pravilno tretiranje vode hemikalijama i sredstvima za čišćenje.

Pogledajte – Skriveni bazen u dvorištu

Pristupačni i skupi bazeni

Najbrže i najjeftinije rješenje, dostupno od dvije hiljade eura, su montažni bazeni, koji se za samo nekoliko sati mogu postaviti na bilo koju površinu i većinom su samostojeći, ali mogu biti djelimično ili čak potpuno ukopani.

swimming-pool-casual-outdoor-living-space-design-ideas-with-oval-white-above-ground-swimming-pool-white-pool-staircase-and-grass-garden-landscaping-design-gorgeous-swimming-pool-design-ideas

Jednostavni, ali skuplji su bazeni s folijom ili tzv. liner bazeni, čija se prosječna cijena kreće između 12.000 i 35.000 eura. Grade se od betona, betonskih te, u posljednje vrijeme veoma popularnih, stiropornih blokova, koji omogućavaju sjajnu toplotnu izolaciju te vlasnicima daju mogućnost da bazen naprave sami.

pool98

Popularna varijanta su poliesterski bazeni za koje, kad je riječ o nekim modelima, nije potrebna betonska podloga, nego samo poravnata šljunčana. Moguće ga je izraditi za samo nekoliko dana, a koštaju u prosjeku od 15.000 do 45.000 eura.

Betonski bazeni danas su poprilično zastarjeli i skupi (35.000 do 50.000 eura) zbog načina izgradnje, ali treba napomenuti i najkvalitetniji.

16x16-Noce-Trav-12x12-border

Međutim, sve popularniji postaju inoks-bazeni. Oni koštaju i do 50.000 eura, ali imaju brojne prednosti. Izrazito su izdržljivi i dugotrajni, što određuje njihovu visoku cijenu. Manji se izrađuju u jednom komadu.

Dobar bazen ne može se izraditi za manje od deset hiljada eura ako mu je površina oko 50 kvadrata. U zavisnosti od dimenzija i popratne opreme, cijene se penju i do 90.000 eura kada odlučite taj posao prepustiti stručnjacima. Ali, to vas ne treba obeshrabriti, jer uz dobro informisanje i vješte ruke, manji bazeni ipak mogu biti izgrađeni vlastitim snagama (osim inoks-bazena), što će na kraju rezultirati manjom količinom potrošenog novca u odnosu na onu koja se podrazumijeva kada sve prepustite stručnjacima.

pool-design-renovations-service-swim-installation-much-estimator-dimensions-above-diy-built-your-installing-prefabricated-company-williams-image-of-cost-endless-pool-swim-spa-how-much-should-i-paying-

Photo0046A