Jesenja sadnja lukovica

PIŠE Sanja Zubac-Golijanin dip. inž. hortikulture “Ana-HUP” d.o.o. Sarajevo

S prvim jesenjim danima došlo je vrijeme za sadnju lukovica koje će svojim šarenim cvjetovima uljepšati vrt u rano proljeće, dok se ostatak vegetacije bude budio iz mirovanja.

Kako bi lukovice procvjetale u proljeće, potrebno ih je posaditi u zemlju otprilike oko šest sedmica prije nego što se zemlja potpuno ohladi – zaledi. Hladno vrijeme u kojem se lukovice razvijaju u korijenu je presudno u dobijanju prelijepih proljetnih cvjetova. Sadite samo zdrave lukovice, nikako polusuhe. Nemojte isuviše dugo čekati sa sadnjom lukovica. Najbolje vrijeme za sadnju lukovica je kraj oktobra i početak novembra, u zavisnosti od vremenskih uslova.
Najčešće se sade: narcisi, zumbuli, tulipani – lale, šafran – krokus, anemona, đurđevak, iris…

KAKO SADITI

Imajte na umu da se različito sade velike i male lukovice. Velike lukovice će proizvesti veće cvjetove, a manje sitnije. Lukovice se sade u vrtu na mjesta koja imaju dovoljno Sunčeve svjetlosti, hranljivih supstanci i dobro drenirano tlo.
Izbjegavajte isuviše vlažno zemljište ili ono koje zadržava vodu. Iskopajte rupu u koju ćete posaditi nekoliko lukovica. Sadnjom lukovica u grupama dobićete veće rezultate.

slika 2

U malim vrtovima u jednu rupu sadite šest do 12 lukovica, a u veće vrtove 12 do 24 lukovice, što će rezultirati ljepšom slikom u proljeće. Za tulipane i narcise velikih lukovica iskopajte rupu dubine 20-30 cm. Za manje lukovice šafrana i visibaba biće dovoljne rupe dubine 10-15 cm. Razmak između velikih lukovica neka bude od 10-15 cm, a između manjih tri do šest cm. Kada budete sadili, pazite da ih pravilno okrenete, prema gore okrenite uži dio, tj. onaj iz koga će se razviti lišće i stabljika. Ako ne znate koja je strana ispravna, položite lukovicu na stranu. Pošto ih poredate, lukovice prekrijte rastresitom zemljom i dobro zalijte. Mjesto gdje ste posadili lukovice označite da ih ne biste oštetili pri proljetnom okopavanju.

slika 1

SPRIJEČITE PROBLEME

Problem vam mogu predstavljati krtice i miševi koji vole lukovice. Jedan od načina borbe protiv njih je da prije sadnje lukovica postavite mreže u zemlji kroz koje ovi glodari ne mogu proći. Kada budete sadili lukovice i planirali uređenje svog vrta, imajte na umu da cvijeće iz lukovica može da cvjeta u različito vrijeme. Uključite u plan visinu biljaka i boje cvjetova. Kombinujte ih sa drugim cvijećem kako biste postigli najbolji efekat. Bolje je lukovice grupisati nego ih razbacati po vrtu. Za sve nejasnoće možete da se konsultujete sa stručnjacima iz ove oblasti.

Pored sadnje gorenavedenih lukovica, u vrtu možete saditi dvogodišnje cvijeće – maćuhice, tratinčice, ukrasni kelj, potočnice. Takođe, ovaj period je idealan za uređenje okućnice. Sade se ukrasni grmovi i stabala. Sije se trava i formira travnjak, koji će se do zime lijepo razbujati. Uzimaju se reznice većine ukrasnih grmova i cvijeća radi razmnožavanja. Nemojte zaboraviti prihranu. I biljke vole jesti i piti.

slika 3