Vrtne staze: Vrste i način postavljanja

Svakodnevno uređenje vrta u svim godišnjim dobima zahtijeva mnogo rada i uloženog truda. Ali kada se vide rezultati i ljepota koju vrt pruža, onda vidimo da se sav uloženi trud isplatio. Osim drveća, grmlja, cvijeća, travnjaka, važan detalj za lijep izgled vrta zasigurno su i vrtne staze.

Pored toga što uljepšavaju vrt, vrtne staze imaju funkcionalnu ulogu, sprečavaju uništavanje trave u vrtu te daju jednu drugu, veću dimenziju vrta. Pri formiranju vrtnih staza treba voditi računa o izboru materijala, on treba da se uklopi u cjelokupan izgled vašeg vrta, vaše kuće, popločanja na terasi.

vrtne-staze

Tek optimalnom usklađenošću svih navedenih elemenata postići ćete zadovoljavajući krajnji rezultat.

Staza izrađena od ploča prirodnog kamena, nepravilnog oblika, međusobno odvojenih kamenih ploča te, recimo obrubljena drobljenim kamenom, izgleda prirodno i lijepo se uklapa u cjelokupni izgled vrta.

staza-od-prirodnog-lomljenog-kamena-4

Staza od prirodnog lomljenog kamena

Granitne kocke su, takođe, veoma lijepe i otporne na sve vremenske uticaje, najbolje se uklapaju u kontinentalnim vrtovima. Danas na tržištu ima mnogo materijala u ponudi, te ukoliko vam se odabir materijala čini teškim, posavjetujte se sa stručnjacima.

staza-poplocana-granitnim-kockama-1

Staza popločana granitnim kockama

Ukoliko se odlučite sami postavljati stazu u svom vrtu, bez obzira na to koju vrstu pločnika izabrali, morate znati da je za postavljanje staza veoma bitna dobro pripremljena podloga. Sa površine zemlje potrebno je ukloniti sloj zemlje debljine do 30 cm, zatim na to mjesto nasuti šljunak, a na vrhu u debljini od dva-tri cm nasuti sitni pijesak.

prilazna-staza-od-sljunka-2

Prilazna staza od šljunka

Na tako postavljenu i dobro poravnanu površinu možete slagati ploče, bilo da su od prirodnog kamena ili nekog drugog materijala. Ukoliko vam je ovaj način formiranja staza težak, možete jednostavno da ih samo ukopate u zemlju posebno kada su u pitanju staze od prirodnog lomljenog kamena ili drveni obluci.

staza-od-drvenih-oblutaka-3

Staza od drvenih oblutaka

Za ove staze bitno je da je površina dobro izravnana da gazište bude stabilno i da je nivo kamena ili drveta isti da ne biste slučajno zapeli pri hodanju kroz vrt. Od istog materijala možete da napravite i stepenice ukoliko vam vrt nije ravan.

vrten-staze-od-kamena

 

Tekst i foto: Ana Hup