Zidovi od staklenih blokova za igru sa svjetlom i sjenom

Kako staklene cigle doživljavaju još jednu renesansu, predstavićemo vam par projekata koji pokazuju kako ostakljeni zidovi mogu osvijetliti svaki interijer – čak i skučena kupatila i hodnike.

Prvobitno izmišljeni i popularizirani 1930-ih, kao što se vidi u Maison de Verre Pierrea Chareaua i Villa Stenersen od strane norveškog arhitekte Arnea Korsma , stakleni blokovi su ulazili i izlazili iz mode tokom narednih decenija.

Šuplje cigle, koje istovremeno otkrivaju i nejasne, obožavao je japanski arhitekta Tadao Ando , koji ih je koristio za formiranje unutrašnjeg dvorišta svoje kuće Ichihara i fasade kuće Horiuchi , obje dizajnirane 1979. godine.

Nakon što su uglavnom pali u nemilost nakon svog vrhunca 1980-ih, prikazaćemo nedavne projekte interijera za ovaj lookbook koji su oživjeli ovaj trend.

 

Buckle Street Studios, UK, Grzywinski+Pons

 

Nicholas Worley

Fasada od staklene cigle sa zaobljenim uglovima okružuje poslednje spratove hotela Buckle Street Studios u istočnom Londonu, čineći da zgrada izgleda kao svjetleći fenjer noću. Njujorški studio Grzywinski+Pons , koji je dizajnirao i eksterijer i enterijer, proslavio je ove obline u apartmanima za goste uvodeći namještaj po mjeri sa usklađenim radijusom koji se uklapa u te zaobljene uglove.

 

10AM Lofts, Grčka, Studio Andrew Trotter

 

Salva Lopez

Kako bi stvorio svijetlu, sunčanu atmosferu unutar ovog preuređenog skladišta iz 1970-ih u Atini, Studio Andrew Trotter umetnuo je nove prozore u prizemlju i zamijenio gotovo cijeli betonski zid staklenim zidom. Prostor, koji se sada može iznajmiti za privatne događaje uz penthouse na krovu , zaokružen je starinskim namještajem koji pruža domaći kontrapunkt inače industrijskom okruženju.

 

Mikro kuća od staklenih blokova, Vijetnam, ROOM+ Design & Build

 

Alex Lesage

 

U ovoj renovaciji koja je ušla u uži izbor Dezeen nagrada , vijetnamski arhitektonski studio ROOM+ Design & Build zamenio je zidove male kuće u Ho Ši Minu u potpunosti sa mat staklenim ciglama. Ovo čak uključuje kupatilo na drugom spratu, koje je pretvoreno iz mračnog, skučenog prostora u utočište obasjano suncem, bez žrtvovanja privatnosti.

 

Umjetnička galerija Diamant Glass, Japan, Jun Murata

 

Jun Murata

Staklene cigle različitih tekstura i prozirnosti, od ispupčenih do matiranih, bacaju blistave refrakcije u ovaj izložbeni prostor antikviteta japanskog arhitekte Jun Murate kako bi stvorili utisak svjetlosti koja se filtrira kroz vodu. Iza glavnog zida, unutrašnjost je oskudno namještena, u kojoj se nalazi jedna od klasičnih Barcelona stolica Ludwiga Miesa van der Rohea i ništa drugo kako bi se ostavio prostor za privremene vitrine proizvoda.

 

J Boroski, Kina, Atelier XY

 

Schran Images i Hu Yanyun

 

Ovaj bar u bivšoj francuskoj četvrti Šangaja dizajniran je da odražava fascinaciju vlasnika insektima i prepolovljen je zastakljenim zidom. Ovo dijeli glavni bar od intimnog dnevnog boravka sa udobnim niskim sjedištima i nudi uživaocima platformu na kojoj mogu da odmaraju svoja pića. Za neobičan dizajn interijera, takođe prikazuje kolekciju od 42 očuvane tajlandske crne tarantule u osvijetljenim kockicama smole.

 

Ured Vizor, Bjelorusija, Studio 11

 

Dmitry Tsyrencshikov

 

Studio 11 je reinterpretirao tradicionalne detalje dizajna iz sovjetske ere za ured kompanije za igre na sreću Vizor u Minsku , uključujući signalizaciju gradskih podzemnih stanica iz 1970-ih i 1980-ih, uz tamnocrvenu paletu boja i geometrijske podne pločice koje podsjećaju na javne zgrade iz tog doba. Ova ista tema takođe se ponovo pojavljuje u zidu od staklenih blokova, koji se probija kroz radno mjesto ispod niza visećih paprati.