Gabioni u dvorištu: Ideje za klupe, zidove, dekorativne elemente

Gabioni su zatvorene žičane korpe ispunjene kamenjem i primarno se koriste kao građevinski elementi u vidu samostojećih ili potpornih zidova.

Primenjuju se u niskogradnji, prilikom izgradnji puteva nasipa, mostova, nosećih zidova, vodenih brana…

Osim ovih funkcija, mogu služiti i kao samostojeći zidovi odnosno ograde, a česta je i njihova upotreba kao arhitektonskog elementa u uređenju dvorišta.

gabion-2

Gabioni se izrađuju od pocinkovanih čeličnih šipki ili heksagonalnih upletenih žica.

Na ovaj način nastaju kvadrante korpe koje se jednostavno popunjavaju kamenom ili kombinacijom kamena i nekog drugog dostupnog materijala.

Korpe se pune kamenom koji je otporan na smrzavanje i atmosferske utjecaje. Kamenje se reda tako da se ostavi što manje praznog prostora što traži pažnju prilikom izrade. Ispuna mora blago na površini biti iznad gornje ivice (radi klasnijeg slijeganja), a bočno se kamen postavlja s plosnatom stranom prema žici.

gabion-11

Ove samostojeće korpe s kamenjem u vrtovima mogu koristiti i kao, klupe za sjedenje, korpe za cvijeće, za utvrđivanje rubova putova… Postoje firme koje se bave izradom gabiona, ali uz nekoliko savjeta, malo spretnosti i dovoljno pažnje možete ih i sami izraditi.

Evo najljepših primjera upotrebe gabiona u uređenju dvorišta.

gabion-9

fontana od gabiona

gabion-12

gabion

klupa od gabiona

klupe gabioni

Wasserspiele Im Garten Renovierende

potporni zid u dvoristu od gabiona

saksija od gabiona

zid gabion