Ekološke male kuće na točkovima

Norveški brend Norske Mikrohus-koji su osnovali par Jeanette i David Reiss-Andersen-specijaliziran je za održive male kuće na kotačima koje se lako mogu premjestiti.

Nedavno su dizajneri predstavili novi model iz serije, kabinu obloženu crnim drvetom od 16 kvadratnih metara, nazvanu RAST, koja može primiti cijelu porodicu za kratkoročne boravke. Cijela je jedinica dovoljno lagana da se može premjestiti vozilom jednostavnim spajanjem na metalnu podlogu ispod stana.

 

 

OTPORNA NA TEŠKE VREMENSKE USLOVE

 

Cijela je kabina dizajnirana da podnese teške vremenske uvjete u Norveškoj, ostavljajući minimalni trag; crni aluminijski vodootporni krov na vrhu je drvene konstrukcije i štiti je od velikog snijega, dvostruka staklena vrata štite od oštrog vjetra. Nadalje, dizajneri su ugradili lamelirane dvoslojne izolirane prozore koji omogućuju prodiranje prirodne svjetlosti u unutrašnjost, a stanovnicima pružaju širok pogled na krajolik; planine zimi, more ljeti ili rijeka lososa u jesen.

 

 

 

 

 

 

KABINA OD 16 M² STAPA SE S OKOLIŠEM 

 

‘RAST’ je najmanji model kolekcije, površine oko 16 m², dok njegov jednostavan drveni interijer odražava minimalistički nordijski stil. Cijela unutrašnjost je umotana u ugrađeni namještaj koji stvara funkcionalno i ugodno okruženje. Krevet za podizanje smješten je ispod zabatnog krova, dok se dnevni boravak po potrebi pretvara u krevet. Kuhinja otvorenog plana opremljena je kompaktnom mašinom za pranje posuđa, a kupatilo ima tuš kabinu i veliki pravokutni prozor. Štaviše, mali stolić se rasklapa sa dna donjeg kreveta na sprat, nudeći kompaktnu trpezariju. Police za odlaganje mogu se pronaći po cijelom interijeru integrirane u namještaj, čime se maksimalno iskorištava prostor.

 

 

 

 

designboom.com