Minimalističke japanske vrtne ideje

Japanski vrtovi su postali novi trend koji se široko primjenjuje na moderne domove u urbanim sredinama. Ovaj vrtni stil ima mnoge prednosti jer ne zahtijeva veliku površinu zemljišta da bi se koristio minimalistički pejzaž. Ako želite dizajn vrta koji je inspirisan prirodom, jedinstven, udoban i može pružiti mir, onda je japanski vrt najbolja ideja. U svojoj domovini, japanski vrtovi imaju drugo ime za zen vrtove koji se obično sastoje od kamenja, pijeska i kombinacije zelenih biljaka i drugih elemenata.

Glavni razlog zašto su zen vrtovi veoma traženi je taj što ovaj stil vrta ima vrlo umirujući izgled, što ga čini pogodnim za prostore za opuštanje ili opuštanje. Unošenjem zen vrta u svoj dom možete stvoriti jedinstven utisak, kao i blizinu prirode koju nećete moći dobiti u modernom dizajnu vrta. Ako vam se sviđa koncept japanskog vrta, onda je zen vrt vrijedan razmatranja za malu kuću ili minimalistički stil.

 

 

Šta je koncept zen bašte?

Prije nego počnete mijenjati baštu u japanskom stilu, prvo biste trebali znati o zen vrtu. Ovaj baštenski stil se naziva i japanska bašta kamenjara koja postoji od šestog vijeka od strane zen budističkih monaha, kao medij za meditaciju. Postoje tri principa za zen vrt, a to su princip prirodnosti (Shizen), jednostavnosti (Kanso) i štedljivosti (koko). Ovi principi su iznjedrili različite dizajne koji naglašavaju ravnotežu, udobnost i preciznost. Za njegovu izradu potrebno je pripremiti materijale preuzete iz prirode kao što su pijesak, kamenje, šljunak, do raznih vrsta biljaka. Kamen je jedan od važnih elemenata u zen vrtu. Uspravno ili okomito kamenje može se koristiti za predstavljanje drveća, ravno kamenje predstavlja vodu, dok zakrivljeno kamenje predstavlja vatru.

 

Stvaranje zen vrta za stanovanje

Kao što znamo, zen vrt je sinonim za korištenje kamenja i pijeska, pa ga često nazivaju kamenim vrtom. Ne morate imati veliku površinu, možete iskoristiti svaki centimetar koji imate sa pravim uređenjem vrta. Kombinujte prirodne elemente poput kamena i pijeska s raznim prirodnim japanskim biljkama. Ovaj vrtni stil obično je integriran s otvorenim konceptom interijera.

 

Korištenje ribnjaka i vodopada

Osim kombinacije kamena, pijeska i biljaka, element vode se često viđa i u dizajnu zen vrtova. Možete izgraditi ribnjak ili mini vodopad kao dio dekoracije vašeg vrta. Ovaj vodeni element osim što daje smirenost, također je vrlo dobar kao medij za meditaciju za život.

 

Bonsai biljke i druge vrste biljaka

Bonsai je tipična japanska biljka koja je rasprostranjena širom svijeta. Ova biljka je element dekoracije koji ne smijete zaboraviti. Osim bonsaija jedinstvenog izgleda, japanski vrtni stilovi obično imaju mnogo bujnih biljaka do nekoliko vrsta šarenog cvijeća.

 

Kreirajte mahovinu kao dio vrta

Za neke ljude, mahovina se može smatrati uznemirujućom vrstom biljke. Ali drugačije je ako ga primijenite u zen vrtu. Mahovina je element zelene koji će učiniti jedinstven prirodni izgled. Za one od vas koji su zainteresirani za dodavanje, postoje vrste biljaka mahovine kao što su paprat, kamena mahovina i jastučasta mahovina koje je lako uzgajati u svim vremenskim uslovima.

 

Japanske skulpture i ukrasi

Posljednji element koji će upotpuniti vaš zen vrt je dodavanje japanskih skulptura i ukrasa. Postoji mnogo vrsta japanskih ukrasa koje možete primijeniti kao što su kameni lampioni, kamene statue ili bilo koji ukras koji simbolizira stil japanskog vrta. U nastavku pogledajte više inspiracije za zen vrt!