Zanimljiv eksperiment: Šta se desi biljkama kada im govorite lijepe ili ružne riječi?

Povodom Dana borbe protiv nasilničkog ponašanja na Bliskom Istoku, Ikea je osmislila inspirativan eksperiment kako bi pokazala koliko lijepa, ali i ružna, riječ utiče na sva bića.

U nekoliko škola postavljene su po dvije biljke i audio uređaji koji su izgovarali razne rečenice koje su snimili sami učenici. Desnoj biljci su iz uređaja dolazile samo uvrede, kritike i ružne riječi, a lijevoj biljci su dolazili isključivo komplimenti i riječi ohrabrenja.

Osim komplimenata i uvreda, obje biljke su bile tretirane jednako. Svaki dan su imale istu kolilčinu vazduha, vode i sunca.

Projekt je trajao 30 dana, a za to vrijeme cijeli proces je pratilo stotine djece iz škola u kojoj su biljke bile postavljene.

Rezultat nakon 30 dana je bio zapanjujući. Dok su se desnoj biljci koja je mjesec dana slušala samo ružne riječi, listovi osušili i tužno objesili, lijeva biljka koja je slušala samo lijepe riječi je ostala savršeno zelena i uspravna.

Ovim je projektom Ikea podigla svjesnost stotine mladih o tome kako lijepa riječ pozivitno utiče na svakoga od nas, pomaže nam da rastemo i budemo sretni. U videu možete pogledati cijeli eksperiment i komentare djece koja su svakodnevno bila dio ovog eksperimenta.