Umjesto bacanja ostataka hrane napravite organsko gnojivo, evo kako

Umjesto bacanja ostataka od hrane, kojih ima u svakom domaćinstvu, predlažeo da napravite gnojivo, koje možete koristiti da obogatite vaše zemljište.

Osim što ćete imati koristi u vrtu, na ovaj način ćete imati manju količinu organskog otpada takođe, koji donosi velike probleme kada se nađe na otvorenim deponijama. Ipak, kada se nalazi u tlu, on se aerobno raspada, zahvaljujući raspoloživoj količini kiseonika.

Kako napraviti organsko gnojivo

Organsko gnojivo možete napraviti na više načina, bilo da živite u kući ili stanu. Ako živite u stanu, vjerujemo da vam pravljenje gnojiva djeluje kao neprivlačna ideja. Ipak, sve što trebate napraviti je nabaviti bio humus sa larvama. Pomiješajte zemlju, humus i organski otpad, i onda strpljivo sačekajte par dana da se hrana počne raspadati. Dobijenu mješavinu možete koristiti odmah potom.

Možete nabaviti i zemljište bogato mineralima i mikroorganizmima kojima je omiljeni hobi razgradnja hranljivih sastojaka, što je idealna alternativa ako vam je zlo od pomisli na crve. Kupite obogaćenu zemlju i ponovite postupak naveden gore.

Ako imate dvorište, proizvodnja gnojiva će vam daleko lakše pasti, jer se neće odigravati u domu. Možete napraviti hladno ili toplo gnojivo. Hladna proizvodnja je jednostavna – opalo lišće, travu i drugi organski otpad skupite na gomilu u vlažnom i mračnom dijelu dvorišta. Čuvajte ga tu šest mjeseci, uz povremeno miješanje i dodavanje novih ostataka od hrane.

Topla proizvodnja je malo komplikovanija i brža, a zahtjeva iste količine sastojaka bogatih ugljenikom i azotom. Papir sadrži ugljenik, dok trava, čaj, voće i povrće sadrže azot. Sve sastoje stavite na gomilu, sačekajte mjesec dana i njegujte svoje omiljene biljke.