Uređenje podstanarskog stana

Podstanarski stan obično je prelazno rješenje za većinu ljudi, a čak i kada je dugoročno rješenje, dodatna ulaganja predstavljaju neželjeni trošak pored plaćanja kirije i režija. Ipak, imajte na umu da čak i podstanarski stan treba da bude dom, a ne prostor za odlaganje stvari.

Kada ste prinuđeni da neugledan iznajmljeni stan uredite, onda ga uređujte tako da sve u šta uložite i skupo platite možete ponijeti sa sobom kada krenete iz tog stana i maksimalno iskoristite.

Namještaj

Većina stanova za iznajmljivanje je namještena i ima osnovne stvari kao što su kuhinja, kreveti, stolovi, garniture za dnevni boravak…

Velika je vjerovatnoća da ćete, ako kupite novi komad namještaja, imati problem odlaganja namještaja koji ste zatekli u stanu. Ako nemate potrebe da mijenjate osnovne elemente, okrenite se kupovini sitnijih komada. Sigurno nećete imati problem da sa sobom u drugi stan ponesete neki manji kafe ili noćni stolić, zatim lustere i lampe, police…

komodica-ukrasna-folija

Još jedan čest problem podstanarskih stanova je nedostatak elemenata za odlaganje. U kuhinji, kupatilu, pa čak i u spavaćoj sobi ovaj problem pokušajte prevazići kupovinom pokretnih i sklopivih elemenata, od kojih se mnogi mogu i fiksirati na zid. Jedan od najpopularnijih komada tog tipa su IKEA kolica “Raskog”, koja su razne primjene našla u različitim domovima.

ikea-rastog

Zidovi

Ništa nije depresivnije od praznih zidova. Vrlo je malo vjerovatno da će stanodavac htjeti ofarbati zidove u boju koju vi želite, pa često vam neće dopustiti da to sami učinite o svom trošku. U ovom slučaju zidove možete osvježiti tako da ne oštetite ili trajno promijenite postojeće stanje.

samoljepljive-tapete

Privremene ili samoljepljive tapete su jedna od najdražih stvari za one koji iznajmljuju stanove. Lako se stavljaju i još lakše skidaju, a ne ostavljaju oštećenja. Ako ne možete priuštiti tapete za cijelu prostoriju ili stan, njima možete naglasiti jedan dio prostora, odnosno zida.

stikeri-za-zid

Tu su i razni stikeri za zid koji su cjenovno pristupačni i jednostavni za upotrebu, a mogu dosta uticati na izgled i ambijent prostora.

Takođe, ako u kuhinji ili kupatilu imate neugledne stare keramičke pločice, postoje naljepnice osmišljene upravo za keramiku, koje se jednako lako stavljaju i skidaju.

keramicke-plocice

Veliki dio nezanimljivog promijenićete ako ga ukrasite galerijom slika, fotografija, postera… Međutim, i ovdje se često javlja problem jer stanodavci ne dozvoljavaju zakivanje eksera u zid. Ovdje morate biti dosjetljivi, jer kreativan raspored uokvirenih dekora ležerno naslonjen na zid pravi podjednako dobar efekat. Inspiraciju nađite u primjerima koje smo našli za vas.

Rasvjeta

Osim što je funkcionalna, ona može biti i dekorativna. Imate li stare ružne lustere, zamijenite ih novim, ali stare svakako spremite, kako biste ih vratili na mjesto kada selite iz stana. Još bolje rješenje su stone i podne lampe. Ova stavka ne podrazumijeva veća ulaganja, a rasvjetna tijela možete uvijek nositi sa sobom.

lapma

Ogledala

Živite li u malenom podstanarskom stanu, vizuelno ga možete povećati ogledalima. Osim što će vaš životni prostor izgledati veći, odabirom ukrasnih okvira uticaćete i na izgled samog zida i prostorije, a zaželite li se promjene, ogledala lako možete premještati s jednog mjesta na drugo bez većih zahvata.

Tkanine

Podovi u podstanarskim stanovima često su stari i pohabani. Dobar tepih je nešto u šta se uvijek isplati uložiti. Ne samo da će iznajmljeni stan učiniti ljepšim i pružiti vam osjećaj da se nalazite u svom domu, nov i održavan tepih je bitan i za vaše zdravlje.

Elemente za sjedenje i spavanje takođe je dobro prekriti ličnim prekrivačima, čime ćete olakšati održavanje i lakše se navići na korištenje tuđeg namještaja.

vintage-apartments-in-berlin

Dekori

Dekori su ono što će vašem iznajmljenom stanu dati osjećaj doma i pripadnosti. Zato ukrase uvijek nosite sa sobom. Oni će uveliko promijeniti osjećaj boravka u bilo kojem prostoru.

 dekordekor1