Brojanje krvnih zrnaca

Duboko saosjećam s izbjeglicama iz Sirije, koje su zbog rata i u potrazi za boljim životom napustile svoje domove, i iz dna duše se stidim zbog onoga što im se događa na ovom našem posvađanom i podijeljenom prostoru. Da, malom, jadnom i ispolitiziranom prostoru za koji zemlje EU čisto boli neka stvar (ne bih htjela da budem vulgarna) pa puštaju da domaći političari kada nemaju pametno rješenje za prihvat i brigu o izbjeglim u tranzitu, po oprobanom scenariju, a zbog svoje nesposobnosti, broje krvna zrnca jednom, drugom i trećem konstitutivnom narodu. I ostalima. Tu na domaćem terenu i među nama samima.

Toliko smo jadni mi sa njima i toliko nam je više preko glave ovakvih stvari da sada već i sasvim prosječan, srednje ili malo obrazovan čovjek urođenom inteligencijom može pročitati šta se u stvari “iza brda valja” i šta nam valjaju i serviraju. A svi bi se htjeli malo zahuktati, pomaknuti sa nule, raditi i zarađivati, obrazovati, putovati… Što bi naš pametni i vrijedni (danas ubijen u pojam) narod rekao jednostavno – konačno stati na zelenu granu. I taman kada pomisliš ide malo nabolje, oni koji bi trebalo najviše da doprinesu napretku, izvuku stare i oprobane kečeve iz rukava i vrate nas tri milenijuma unazad.

Dugo sam se pitala šta se ovo dešava? Kada ćemo se krenuti brinuti o sebi samima i napretku, podmlatku, prosperitetu i ostalim pametnim stvarima koje čine dobar život i življenje? Da nismo možda dio nekakvog globalnog ružnog eksperimenta pa da smo svi generalno izgubili i pamet i obraz!?

I tada nenadano, kao vjerni konzument FB stranica, otkrijem u čemu je stvar. Na jednom našem portalu kolege su prenijele tekst o Daning-Krugerovom efektu kao relativno novom pojmu u psihologiji. Ovaj pojam se odnosi na neobučene osobe koje imaju “iluziju superiornosti”, rangirajući svoju stvarnu sposobnost iznad prosjeka, mnogo više nego što ona zapravo jeste.

Prema ovom tekstu, oni su iskreno uvjereni u svoju kompetentnost i nesposobni da prepoznaju ne samo sopstvene propuste i greške, već i tuđu istinsku kompetentnost. U psihologiji je, kako navode, ovo odnedavno i naučno dokazano da postoji veliki broj osoba koje precjenjuju svoje znanje i sposobnosti, uvjereni su da su stručnjaci u oblasti u kojoj su zapravo totalni laici, a osim što nisu u stanju da sagledaju svoju nesposobnost, nisu sposobni da prepoznaju tu kompetentnost kod drugih.

Ovaj fenomen je zvanično definisan i istražen 1999. godine, kada su psiholozi Dejvid Daning i Džastin Kruger sa Kornel univerziteta u Americi objavili rad o tome u Žurnalu psihologije ličnosti i društva, te je po njima i dobio naziv Daning-Krugerov efekat.

Znala sam da ima medicinska dijagnoza za ovo stanje, samo što bih je ja pojednostavila. Kažu u tekstu da je psihološki termin za ovo stanje “iluzija superiornosti”, a ja bih ga svela na to da nas ubiše glupi i ambiciozni. Sve dok mi to dopuštamo, a mi nismo baš i poznati kao neinteligentni narodi. Je li tako? Ili da stavimo prst na čelo i da se dobro zamislimo!

Direktorica i glavna i odgovorna urednica 
Brankica Tejić-Jerinić