Najpoznatije nekretnine srpske kinematografije

Ako ste ljubitelj domaćih filmova i serija, sigurno ste primjetili da se neke kuće ponavljaju. Veliki broj scena je snimljen u studijima širom Srbije i ex YU, ali gotovo sve čuvene lokacije iz filmova su realne i postoje i danas.

Pet najpoznatijih nekretnina iz domaće kinematografije se nalazi u Beogradu i  lako ih možete naći:

Majstorska radionica

Čuveni majstor Života Govedarević živeo je u Ravaničkoj 7. Zdravko Šotra je živio u blizini, svidjelo mu se ovo dvorište pa je pitao Vlasnika Miloja Petrovića da tu snimaju seriju. Snimali su je čak dvije godine. Kuća je i dalje u vlasništvu porodice Petrović, samo što oni nemaju servis, već perionicu automobila.

Kuća Bilija Pitona iz filma ’’Maratonci trče počasni krug’’

Ovdje su živjeli Bili Piton i njegova ćerka Kristina. Kuća se nalazi u Košutnjaku i do nje se lako dolazi kada krenete od Ski staze ka Rakovici, sa desne strane puta.

Policajac sa Petlovog brda

Ovdje je živio čuveni Boško Simić sa svom svojom djecom. Iako se serija zove ’’Policajac sa Petlovog brda’’, ova kuća se nalazi na Voždovcu, u Prilučkoj ulici, u blizini Fakulteta organizacionih nauka.

Bolji život

Ovdje žive Popadići iz “Boljeg života”. Zgrada se nalazi u Kopitarevoj gradini 3. Neki kažu da je ova zgrada korišćena samo kao ilustracija, a scene iz stana su snimane u studiju dok drugi tvrde da je serija snimana na prvom spratu, u stanu Mire Trailović.

Prva verzija je vjerovatno tačna. Inače, u ovoj ulici su snimljeni kadrovi za serije „Ranjeni orao“ i „Porodično blago“, kao i za film „Tri palme za dve bitange i ribicu“.

Najpoznatija kuća srpske kinematografije

U ovoj kući snimljeni su kadrovi za preko 40 filmskih i serijskih ostvaranje, reklame, spotovi… uključujući i prošlogodišnje Senke nad balkanom.

Kuću je sagradio šumski inženjer Jovan Kraljević, a nalazi se na Dedinju, u blizini Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“.