Vanjska oaza: Za uživanje je potrebno malo

Bez obzira na to da li imate veliko dvorište ili mali balkon, ne treba da odustajete od stvaranja svoje vanjske oaze, koja će vaš dom povezati s prirodom, omogućiti vam da se relaksirate na svježem vazduhu i suncu, bar na nekoliko trenutaka dnevno.

Kreativnim i dosjetljivim rješenjima možete organizovati vanjski prostor, pa i od najmanjeg balkona. Sve što vam u suštini treba je ovih pet elemenata, koje treba da obezbijedite i kreirate svoj udobni kutak u kojem možete uživati u toku proljeća i ljeta.

Udobna sjedišta

Vanjski namještaj treba da bude praktičan i izdržljiv za sve vremenske prilike, ali to obično znači da nije udoban, čak i kada je lijepog dizajna. Dakle, prije nego što poželite da izađete vani i odmarate, pobrinite se da imate udobne stolice, fotelje i ležaljke.

uredjenje balkona

Mekani, udobni i praktični jastučići, koje možete kupiti u gotovo svim prodavnicama opreme za dom, osnova su za opremanje vanjskog prostora. Ako imate mali prostor, uzmite deblje jastučiće, koji će samostalno poslužiti svrsi bez stolica.

Malo privatnosti

Iako većina nas posmatra dešavanja na ulici i u okolini dok se opušta na balkonu ili u dvorištu, ne želimo da prolaznici vide nas. Zato svom prostoru obezbijedite privatnost postavljanjem biljaka, sjenila, trske ili nekog platna na ogradu balkona. Izaberite ono što vašem prostoru najbolje odgovara i više ćete uživati dok u pidžami ispijate kafu.

Uređenje dvorišta: Biljkama do privatnosti

 Malo života

ideje za uredjenje balkona

Biljke su jednostavno neizostavan dio eksterijera, i to ne samo zbog izgleda. Prosto, osjećaćete se bolje i opuštenije ako je u vašem okruženju bar jedna biljka i poželjećete da produžite boravak vani. Danas postoje razne saksije i posude za biljke koje se kače na ogradu ili zid.

Nešto za borbu protiv  insekata

Zavisno od toga gdje živite ili kada boravite vani, dosadni insekti i razne bube mogu postati najveća smetnja uživanju u vanjskoj oazi, koju ste opremili za relaksaciju. Zato je dobro na vrijeme se pripremiti i obezbijediti odgovarajuće repelente. U tu svrhu će vam poslužiti i pojedine biljke i začinsko bilje.

biljke protiv insekata

Na primjer, muve, mrave i komarce svojim intenzivnim mirisom tjera timijan, a štetočine tjeraju i druge ukrasne biljke, poput lavande, nevena i kadife, ali i vrlo zdravi bijeli luk.

Nešto za borbu protiv vremena

Ako vam se ideja dodavanja sjenila i biljaka čini kao bespotrebni posao, znajte da su praktični i zbog vremenskih prilika. Vrućina će vam biti podnošljivija ako u prostoru imate biljke, koje je potrebno redovno održavati, ali će vam sigurno uzvratiti istom mjerom. Ukoliko raspolažete s više sredstava, uzmite u obzir postavljanje tende ili stropnog ventilatora.

 

small-balcony-design

Balcony-design-styles-with-carpet-and-cushions

PhotoRepro: 0 LarsPhotoRepro: 1 Lars