Tulipani: Cvijet koji donosi eleganciju u vrt i dom

Tulipani su za mnoge oličenje elegantnog cvijeta. Sa svojim izduženim stabljikama, kupastim cvjetovima, laticama u najlješim prirodnim bojama čine proljeće posebim.

Tulipani se sade u jesen, tokom oktobra i novembra. Ukratko, sade se u gredice dubine 12 cm, sa razmakom od 15-ak cm. Tokom zime lukovica se zaštiti slojem piljevine ili folijom, a u martu se taj sloj sklanja. Potrebno ih je prihranjivati i okopavati.

tulipani cvijece

Tulipani se mogu saditi i u proljeće, mada bi bilo tačnije reći da je to presađivanje kada sadnicu sa razvijenim korjenom sadite u saksiju ili u vrt, uz dodatak prihrane.

Ukoliko sadite tulipane u saksije, potrebno je da posude imaju otvore ili drenažni sloj šljunka debljine tri, četiri centimetra. Na njega se stavlja zemlja u koju se postavlja 2/3 lukovice a preostali dio se prekrije mahovinom.

tulipani uzgoj

Biljku zalijete i saksiju odložite na hladno i tamno mjesto na 30 dana. Potom je premjestite na mjesto gdje temperatura do 15-ak stepeni, ali prekrijete kako bi bila u tami.

Na kraju, premjestite posudu u osunčani prostor gdje temperatura između 12 i 22 stepena.

tulipani u kuci

Osim što su ukras vrta, tulipani u enterijeru daju dozu elegancije i prefinjenosti. Njih ne treba posebno aranžirati, bilo da su jednobojni ili višebojni, da li je buket manji ili veći, dovoljno je da ih postavite u dublju vazu ili ukrasnu posudu sa užim grlom. Takođe, idealni su za vaskršnje dekoracije kojim ćete ovaj praznik učiniti još svečanijim.

tulipani u vazi

tulipani

tulipani u saksiji