Dječji kutak: Zabava tokom cijelog ljeta

Ljetni mjeseci trebalo bi da budu najljepši period u svakom djetinjstvu. Topli dani i lijepo vrijeme najbolji su saveznik klinaca, koji će dane bez školskih i drugih edukativnih aktivnosti iskoristiti za stvaranje najljepših uspomena – gdje drugo nego vani.

 

Ipak, ovo vrijeme koje bi trebalo ispuniti nizom zanimljivih sadržaja često za roditelje predstavlja problem, jer mnogi nisu u mogućnosti da djeci svaki dan priušte neko novo zanimljivo iskustvo. Zato ako imate dvorište, prilagodite ga dječjim potrebama i željama, jer odrastati uz prirodu danas je postalo privilegija. Prilagođavanjem dvorišta dječjim potrebama podstičete njihovu znatiželju i navikavate ih na provođenje vremena na otvorenom.

 

Donosimo vam nekoliko ideja pomoću kojih možete u sopstvenom dvorištu napraviti zanimljive sadržaje.

 

Platforma na drvetu

 

Kućica na drvetu bila bi idealna, djeca iz cijele ulice bi vam dolazila u dvorište, ali ona zahtijeva prostor, materijal i pomoć stručnjaka. Zato improvizujte s platformom, gdje možete iskoristiti paletu koju ćete postaviti na drvo u vidu podignute platforme na koju se penje preko merdevina ili preko razapete mreže. Iako i ovaj poduhvat iziskuje angažovanost, vaši klinci će vam biti zahvalni. Naravno, sve to ukoliko u dvorištu imate stablo koje biste mogli iskoristiti.

 

Penjalice

 

Penjalice postoje u velikom broju varijanti, visoke, niske, za malu i veliku djecu, one koje su jednostavne ili neke mnogo složenije s nivoima i sličnim preprekama. I njih možete napraviti sami, ali i kupiti već gotove, spremne za igru. Prilagodite težinu prepreka svojoj djeci i pružićete im nezaboravne trenutke vježbanja kroz igru.

 

indians-in-teepeeMali vrtni kutak

Vaši klinci možda ne mare mnogo za vaše cvijeće i bilje, posađeno i njegovano sa mnogo pažnje, ali to možete promijeniti ako u dvorištu odvojite jedan dio vrta koji će biti samo njihov. Taj kutak ogradite, zajedno posadite biljke, zatim prepustite njima na brigu. Pokoja obaveza zalijevanja i uređenja sopstvenog vrtnog kutka neće škoditi.

 

Zabava u vodi

 

Za djecu, a i odrasle, najbolja ljetna zabava se odvija u vodi. Nekoliko dana na moru za većinu nije dovoljna. Zato je bazen u dvorištu najveća želja mnogih. Umjesto plastičnog bazena, može vam poslužiti i stara kada, koju ćete smjestiti u dvorište za osvježenje u vrelim danima. Njena prednost u odnosu na plastični bazen jeste što vodu možete mijenjati na jednostavniji način.

 

Vanjska kuhinjica

 

Djevojčice vole igru s kuhinjskim potrepštinama i većina ih ima u kolekciji igračaka. Izmamite klince vani tako što ćete pomoću nekoliko letvi i dasaka napraviti improvizovane kuhinjske elemente na kojima vaše djevojčice ponosno mogu izložiti svoju kolekciju posuđa i spremati obroke od blata.

 

Šator je uvijek zanimljiv

 

Igra sa šatorom nikad ne zastarijeva. Ako imate šator, neka ne čeka kampovanje, rasklopite ga u dvorištu i pustite klince da smišljaju igre. A, ako nemate šator, improvizujte sa plahtama.

 

Gledanje crtića pod zvijezdama

 

Maratonsko gledanje crtića i filmova teško ćete izbjeći, ali ga možete učiniti zanimljivijim ako je pod vedrim nebom. Idealno bi bilo da imate platno i projektor, ali poslužiće i laptop oko kojeg će se klinci okupiti, a ne zaboravite ćebad, kokice i limunadu i uživanje može da počne.

Igra u pijesku 

 

Svakodnevna šetnja do parka gdje se klinci mogu igrati u pijesku je super ideja, ali zbog nedostatka vremena teško izvodiva. Zato, obezbijedite im pijesak u drvenoj kutiji i naći ćete im višesatnu zabavu.

 

Potrebni elementi za dječje dvorište

 

Otkrivanje – koje je ključno tokom djetinjstva.

Voda – možda i najuzbudljiviji dio svakog vrta i dječje igre. Voda je najpoželjniji element prostora za igru, ali i najmanje zastupljen zbog sigurnosti.

Rastresiti prirodni materijali – blato, lišće, pijesak u djeci razvijaju kreativnost.

Visina – djeca tornjeve tobogana ili kućice na drveću vide kao sigurna utočišta. Ipak, oprez s ovim elementima.

Pokret – ljuljaške, bicikli i slične igračke su i te kako poželjni u vrtovima za djecu.

Skloništa – šta je igra skrivača bez dobrog mjesta za sakrivanje? Djeca vole vlastiti prostor za igru, a naročito će uživati u kući za igru, šatoru ili kućici na drvetu.

Biljke – briga za biljke koje će sami uzgajati djelovaće na njih i disciplinski.