Vanjsko cvijeće koje ne traži previše brige

Sunčani dani mame nas da što više vremena provodimo na otvorenom i da uredimo vrt ili balkon. Ne znate kojim biljkama ukrasiti vanjski prostor? Započnite s onima koje ne traže previše brige.

 

Verbena

Najljepše kod ove biljke jest to što cvate cijelo ljeto. Može biti kao puzavac ili grmolika oblika i ima sitne cvjetove u jednoj ili dvije boje. Cvjetovi mogu biti u crvenoj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj, žutoj te bijeloj boji pa imate odličan izbor nijansi koje vam se više sviđaju ili bolje odgovaraju ostatku vrta.
 

Lantana

 
Poput verbene pripada porodici Verbenacaeae, a što su dani topliji, više cvjeta. Grmolika je oblika i može narasti više od šest metara ako je želite pustiti uz ogradu, pergole ili nadstrešnicu. Traži dosta sunca i voli vlagu, a da bi bila njegovana, prihranite je jednom mjesečno.
 

Vodenika

 
Vodenike će lijepo uspijevati na istočnom balkonu s obzirom na to da vole hlad. Kako bi vam lijepo rasle i cvale, zalijevajte ih navečer; tako ćete ih pripremiti na dozu sunca koju će primiti ujutro, uzet će vlage koliko im je potrebno, a višak će se osušiti na suncu.
 

Pelargonije

 
Pomalo starinska i jako klasična, pelargonija je vladarica južnog balkona. Dijelimo ih na pelargonije zonale ili stajaće pelargonije, pelargonije peltatum ili viseće pelargonije i pelargonije caliente – grmolika pelargonija koja je hibrid negdje između ovih znanih sorata, vrlo je otporna na sušu i voli puno sunca te je idealna za sadnju na gredice. Možete računati da će popuniti cijelu teglu i preći preko rubova, pa bismo ju nazvati poluviseća pelargonija. Za južni balkon idealne su viseće i poluviseće pelargonije, dok je stajaća pelargonija pogodna za jugozapadne i zapadne balkone.
 

Izvor – tportal.hr