Uređenje dvorišta: Biljkama do privatnosti

Najpoželjniji element svakog vrta, terase i dvorišta je privatnost. Bez obzira na to koliko ste lijepo uredili svoj balkon ili dvorište, vjerovatno nećete u njemu uživati ako komšije i slučajni prolaznici prema njemu imaju nesmetan pogled.

 

Logičan slijed je postavljanje čvrste ograde koja podrazumijeva velika ulaganja, a pri tome smanjuje površinu dvorišta. Korištenje biljaka u svrhu formiranja ograde je najprirodniji i vizuelno najljepši način kreiranja privatnosti u dvorištu. Biljke kao glavni element uređenja eksterijera zapravo su vrlo moćan materijal pomoću kojeg možete napraviti svoju intimnu oazu u kojoj ćete nesmetano uživati.

 

Ako je dvorište do ulice, zaštita je onda neophodna, a donosimo vam nekoliko načina za zaštitu privatnosti u dvorištu pomoću biljaka rangiranu prema zahtjevnosti postavljanja iste. Zahtjevnost smo rangirali uzimajući u obzir finansijska ulaganja i potrebno vrijeme.

 

Biljke u saksijama – jednostavno

 
DSC_1039

Gotovo svaku biljku možete uzgojiti u saksiji, a za maksimalnu privatnost odlične su biljne sorte: bambus, visoka trava ili arborvitae (bijeli cedar), koja je i najpopularnije zimzeleno stablo. Ovo je idealna vrsta “ograde” za one koji u dvorištu žele privatnost, ali ne i potpunu izolaciju.

 

Zaštita bambusom – jednostavno

 
bamboo-pots

Iako kod nas malo popularan, bambus je divna biljka koja relativno brzo raste i ne traži puno pažnje. Obezbijedite mu dovoljno vode i zaštita je zagarantovana. Bambusi koji se granaju su najbolja vrsta za uzgajanje žive ograde.

 

Živa ograda – srednje zahtjevno

 
f87e8854dba0655a907afedfccbb5d28

Zaštita prirodnom živicom se nameće kao najlogičniji izbor i možemo je često vidjeti u našim dvorištima. Ako želite lijepu, zdravu i efektnu živu ogradu, moraćete joj posvetiti određenu pažnju, uključujući sadnju, podrezivanje i zalijevanje. Šimšir i kalina klasičan su izbor za živicu, ali nikako ne treba zanemariti lovor, koji može izrasti i do osam metara pa i više.

 

Biljke puzavice – srednje zahtjevno

 
pond and clematis 031

Biljke puzavice kao vrsta ograde zahtijevaju konstrukciju na koju će se penjati, ali za njih nije potrebna neka skupa konstrukcija, jer će je biljka u potpunosti prekriti. Možete iskoristiti metalne šipke koje ćete međusobno povezati u oblik koji vam je potreban, ili možete iskoristiti najobičnije kanape, pa čak i žicu… Ali, dobra stvar je to da će odmah formirati “ogradu” jer brzo rastu. Doduše, ovakva vrsta zaštite bi mogla više privlačiti poglede jer puzavice ljepotom i bojom svojih cvjetova mogu izgledati spektakularno. Neke od najpopularnijih su Wisteria sinensis – glicinia poznatija kao “plava kiša”, klematisi, bršljan…

 

Vertikalni vrt – srednje zahtjevno

 
August-18-2012-002

Vertikalni vrtovi su popularni posljednjih godina. Na malom prostoru možete smjestiti dosta saksija, odličan je za uzgajanje začinskog bilja i povrća, a usput će vas čuvati od radoznalih poglede prema dvorištu ili balkonu.