Vaze: Nikad atraktivnije, neobičnije i ljepše

Vaze nikad nisu bile atraktivnije, neobičnije, drugačije nego danas. Kreativci su u potpunosti pustili mašti na volju, tako da možete naći odgovarajuću vazu za svaki stil koji poželite. Od modernih, klasičnih, preko futurističkih, ekscentričnih, umjetničkih…

Zato posjetite omiljenu prodavnicu ili tržni centar dekorativnih predmeta i pronađite vazu za sebe. Osim suvog ili svježeg cvijeća, u njoj možete držati dekorativne kamenčiće, školjke ili slične sitnice.

Poezija od stakla

Elevated Vase, ili uzdignuta vaza, koju je osmislio skandinavski dizajner Thomas Bentzen, stavlja tradicionalnu vazu za cvijeće u novu perspektivu. Ona se sastoji od čvrste baze od drveta jasena, koja drži transparentno staklo vaze. Stakleni dio ove vaze napravljen je od duvanog stakla, a ovaj zanimljiv detalj, koji dolazi u tri boje, ružičastoj, zelenoj i sivoj, oplemeniće svaki dom.

Dizajner je svoj rad opisao kao želju da napravi nešto izuzetno za svoje cvijeće. Drvena posuda koja drži staklenu vazu podiže cvijeće, gotovo ritualno, i uokviruje ga na novi poetski način. Materijali su inspirisani cvijećem i granama koje bi on stavio u vazu. Drvo predstavlja korijene u zemljištu, a staklo prozračne i šarene krošnje, kao što je u prirodi.

Creativ Boards

Polja cvijeća

Bujna polja cvijeća su teksturalna priča o kolekciji vaza pod imenom “Ambition” dizajnera Janus et Cie. Ove delikatne vaze su stvorene od keramike i svaka je ukrašena kapricioznim 3D keramičkim cvjetićima.

Vješti keramičari i grnčari su ručno radili svaku posudu posebno, cvjetić po cvjetić, i završavali ih glazurom koja omogućava da se svjetlost odbija o njihove mnogobrojne površine naglašavajući time njihovu komplikovanost. Ove vaze nisu samo lijep prikaz realističnih slika, nego su i studija pozitivnih i negativnih oblika, ali i prikaz kako sjenka pada i prelama se.

ambition 2

Savršen spoj različitih materijala

Tri mlada japanska dizajnera osmislila su neodoljive vaze gotovo futurističkog izgleda. Ideja je bila spojiti dva divna, a naizgled kontradiktorna materijala, staklo i konac. Dobili su spoj tenzije i opuštenosti, toplote i suzdržanosti.

Staklo je duvano u neobičnim, a elegantnim oblicima, a raznobojni konac postavljen unakrsno stvara različite obrasce na svakoj posudi ponaosob. Dizajneri su osmislili vaze i posude za voće, koje predstavljaju savršen spoj različitih materijala, neprozirnog i obojenog, krhkog i čvrstog, funkcionalnog i dekorativnog.

3

Poznata skandinavska vaza

Svaki ljubitelj dizajna prepoznaće takozvanu Aalto vazu (popularnijeg imena Savoy vaza), koja je jedan od najpoznatijih dizajnerskih staklenih komada i velikih predstavnika finskog dizajna. Smislio ju je poznati arhitekta i dizajner Alvar Aalto i njegova manje poznata supruga Aino Marsio, a postoji više interpretacija njenog oblika.

Navodno je inspirisana tradicionalnom haljinom žene iz dijela Skandinavije, ali možda je još ljepše objašnjenje da je Aalto crpio nadahnuće iz finskog krajolika i mnogih jezera koja se tamo nalaze. Preklapanje providnih valovitih obrisa stvara igre svjetla koje podsjećaju na ljeskanje površine vode, a mekoća oblika podsjeća na mnoge oblike u prirodi.

savoy 4