Kuće izgrađene na nevjerovatnim lokacijama

Arhitektura može koketirati s prirodom na razne načine, ali stvari postaju izuzetno izazovne pada se arhitekte suoče sa strmim padinama, liticama i obroncima planina. Ipak, mnogi su pobijedili i u ovim izazovima.

Djela nekih od najupornijih arhitekata najbolji su primjer kako arhitektura može preživjeti teška okruženja, nudeći izvanredno iskustvo i vlasnicima ovih objekata, ali i posmatračima.

CNN Style donosi nekoliko primjera kuća koje su izgrađene na nevjerovatnim lokacijama.

Kuća na litici u kanadskoj provinciji

Cliff House na atlanskoj obali u kanadskoj provinciji Nova Škotska inventivna je građevina, smještena na samom rubu stijene. Arhitekti kažu da oni koji borave u ovoj kući imaju osjećaj kao da lebde u moru.

Foto: Greg Richardson/MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Kuća je ojačana čeličnom građom na jednoj strani, dok je druga strana pričvršćena na liticu. Veliki dnevni boravak ustvari ispunjava većinu prostora u kući, dok je samo mali dio podijeljen na spavaće sobe.

Kuća na padini u Japanu

Arhitekti koji stoje iza ove izvanredne kuće na drugom najvećem japanskom ostrvu Hokkaidu, stvorili su strukturu u obliku slova L kako bi povezali kuću s brdom.

Foto: Florian Busch Architects

Kuća ustvari predstavlja dvije kocke od kojih je jedna naslonjena na drugu. Iako se čini da bi cijela struktura mogla skliznuti niz padinu, kuća stoji čvrsto na zemlji. Ulaz u kuću nalazi se u donjoj kocki kroz koju se dolazi do prostorija smještenih u gornjoj kocki.

Kompletna konstrukcija izrađena je od armiranog betona sa velikim staklenim portalima.

Neobična građevina u Španiji

Kuća u španskoj regiji Alicante smještena je u stjenovitom predjelu na rubu vrlo strme padine. Ova neobična građevina trodimenzionalnog oblika izrađena je od betona te prekrivena bijelim vapnom koje su arhitekti odabrali zbog njegove fleksibilnosti i glatkoće.

Foto: Diego Opazo/Fran Silvestre Arquitectos

Šumska kuća u Kini

Qiyunshan Tree House nije kuća sagrađena na drvetu, već građevina visoka 11 metara smještena u šumi u kineskoj provinciji Anhui.

Foto: Chen Hao/Bengo Studio

Svi elementi kuće su ustvari prostori za sebe sa nevjerovatnim pogledima, a svi su povezani spiralnim stubištem kroz sredinu građevine. Dnevni boravak i spavaće sobe s namjerom su izrađeni u malim dimenzijama jer su arhitekti željeli stvoriti mjesta za promatranje i odmor u šumi, a ne veliku porodičnu kuću.

Kompletna građevina izrađena je većinom od prirodnih materijala, najviše drveta.

Vila u Portugalu

U zadivljujući krajolik portugalske regije Algarve odlično se uklapa ekscentrična arhitektura. Takva je i vila Escarpa izgrađena na vrhu zelenog brežuljka.

Foto: Fernando Guerra/Mario Martins

Ideja arhitekte Maria Martinsa bila je napraviti kuću koja lebdi iznad krajolika, u čemu je i uspio. Vila Escarpa ne samo da je atraktivna, već i čvrsto podnosi snažne vjetrove koji su specifični za ovo područje.

Kuća na padini u Los Angelesu

Veliki dijelovi ove kuće potonuli su u zemlju koji je morala biti duboko iskopana da bi se kolosalna građevina pričvrstila na strmu padinu.

Foto: Eric Staudenmaier/Urban Operations

Svaku prostoriju u ovoj kući ispunjava prirodno svjetlo, a potkrovlje krije zadivljujuće poglede na planine San Gabriel.

(klix)