“Oživite“ stepenice u dvorištu

Kamene ili drvene, betonske ili od cigle, kakve god bile stepenice, uvijek će biti ljepše ukoliko su ukrašene zelenilom i cvjetnicama.

Stepenice su obično “najdosadniji” i “najružniji” dio bašte, jer su najčešće “sklepane” od ostataka materijala ili izlivene od betona. Da bi se sakrile mane poput različite visine stepenika, ili neravnine mogu da pomognu biljke.

Kamene stepenice će najljepše izgledati ukoliko se okruže tepihom cvijeća. Uvijek je bolje kada se koristi jedna vrsta cvjetnica poput viola (dan i noć) u dvije boje. Ali vještiji baštovani mogu da kombinuju patuljastu mišjakinju ili armeriju, u prvom redu, sa lavandom iza njih. Ukoliko su stepenice u sjenci sa strane se mogu posaditi srećica, arabis i druge niske pokrivalice tla kako bi se raširile po donjem dijelu stepenika.

Uz stepenike koji su napravljeni od ploča povezanih cementom najbolje će izgledati veseli floks, zvjezdan ili ledeni cvijet.

Takođe, pored stepenica mogu se i mijenjati cvjetnice – da u proljeće procvjetaju lukovice (žuti narcisi i crvene lale) i tokom ljeta petunije.

Drvene stepenice najbolje je ukrasiti saksijama koje će sve biti iste boje ili veličine, a ukoliko se u njima posade iste biljke, čitava kompozicija će djelovati uredno. Ukoliko ne mogu da se nabave iste saksije, treba birati potpuno različite oblike i boje.

novosti.rs