Zeleno svjetlo za prvi podzemni park na svijetu

Gradski zvaničnici New Yorka odobrili su planove za izgradnju prvog svjetskog podzemnog parka nazvanog “Lowline” koji će biti smješten u napuštenoj metro stanici na Manhattnu.

Idejni tvorci ovog projekta James Ramsey, arhitekta i nekadašnji inženjer NASA-e i njegov prijatelj Dan Barasch, koji je na poziciji izvršnog direktora projekta, dobili su rok od 12 mjeseci da prikupe 10 miliona dolara, održe niz sastanaka sa lokalnom zajednicom te finaliziraju dizajn parka koji će biti predat na daljnje odobravanje.

Projekat je javnosti predstavljen prošle godine, kada su Ramsey i Barasch otvorili eksperimentalnu laboratoriju pod nazivom “Lowline Lab”, kao mini prikaz budućeg parka u svrhu testiranja sistema za prikupljanje vode, načina regulisanja temperature i testiranja osvjetljenja za uzgoj biljaka ispod zemlje.

Futuristički sistem se pokazao uspješnim jer je u laboratoriji kroz koju je prošlo 70.000 ljudi uzgojeno 50 različitih vrsta biljaka. U pitanju je solarna tehnologija koji koristi optičke kablove i ogledala kako bi se prirodna sunčeva svjetlost sprovela u podzemni park i omogućila razvoj vegetacije.

Procjenjuje se da će za projekat biti potrebno oko 80 miliona dolara, a ako sve bude teklo po planu, početak izgradnje očekuje se na jesen 2018.

podzemni park lowline

podzemni park lowline 2

podzemni park

 

podzemni park lowline

podzemni park lowline 5

podzemni park lowline

lowline podzemni park