Kako zaštiti biljke od mraza?

Neočekivani minusi, snijeg i mraz koji posljednjih dana zahvatili cijeli region mogu biti veoma opasni za vrtne biljke. Kada se temperatura spusti ispod 0 stepeni Celzija ili niže, ukoliko se biljke nalaze u posudama, najbolje bi bilo da ih unesete u zavoren prostor kako se ne bi smrznule, a ukoliko to nije moguće evo nekoliko načina da ih zaštitite:

Prekrivanje biljaka

Agrotekstil je materijal sastavljen od tankih polipropilenskih vlakana a njegova struktura omogućava optimalnu propusnost za vodu, svjetlo i zrak, dok istovremeno zadržava neophodan zrak i spriječava nepotrebno isparavanje vode.

Polaže se preko biljaka na otvorenim poljima, odnosno  zatvorenim površinama, čime ubrzavaju njihov rast, štite ih od mraza, niskih temperatura i insekata.  Zemljište se ispod agrotekstila u toku dana zagrijava, a noću sporije hladi, što bitno smanjuje kolebanje  temperature.

Preko gredica se mogu postaviti lukovi od savitljivih grana, okviri od kočeva ili cijevi, drvene gajbice. Sve se može pokriti najlonom, folijama ili agrotekstilom.

Najlon se često koristi za pokrivanje, ali ispod njega dolazi do stvaranja i kondenzovanja vlage. Ne smije da se stavlja na biljke, jer na mjestu dodira dolazi do propadanja biljke.

Kad su u pitanju manje biljke u vrtu, može vam poslužiti agrotekstil i obična drvena kutija za voće. Odvojite donju od bočnih strana kutije za voće i napravite okvir koji ćete prekriti agrotekstilom. Tako ćete napraviti mini plastenik.

U svrhu zaštite biljaka od niskih temperatura i vjetra možete iskoristiti i kartonsku kutiju, tako što ćete biljku u sakiji postaviti u nju, ali tako da može da se otvori tokom dana kako bi biljka dobijala dnevnu svjetlost.

Takođe, mogu poslužiti i metalne kutije ili konzerve koje je potrebno isjeći sa obje strane i postaviti u zemlju oko korijena, na taj način ćete ga zaštititi od hladnoće.

Papirnim kesama možete isjeći dno, a oko biljke postaviti 4 štapića kao držača i kesu postaviti preko. Pojedinačne biljke se mogu zaštiti i plastičnim flašama kojima ste odsjekli dno i stavili ih preko biljke.

Od koristi može biti i platno, samo mu obezbjedite neku potporu i ne zaboravite da ga ukonite u toku dana kako bi sunčeva svjetlost mogla doprijeti do biljke.

Zaštita polijevanjem

Ova metoda imaće efekat kod malih vrijednosti mraza. Prilikom hlađenja vodena para se kondenzuje i pada kao rosa na biljke. Ovaj sloj se ledi i štiti biljke. Zalijevanje treba ponavljati svakih 15 do 20 minuta.

Zaštita dimljenjem

U zaštiti od mraza može pomoći paljenje vatre na strani odakle puše vjetar – na taj način dim će biti nošen preko biljaka koje želimo zaštititi. Koristite vlažnu slamu, sijeno, drvo, lišće, krpe ili bilo šta što sporo gori i stvara gust dim.

Zaštita malčiranjem

Malčiranje je prekrivanje površine zemljišta rastresitim materijalom, malčem. Kao malč se može koristiti:slama, sijeno, lišće, papir, piljevina.