Šta je skandinavska arhitektura?

Skandinavska arhitektura je relativno nova konstrukcija koja je ušla u javnu svijest u prošlom vijeku. Kada se govori o skandinavskoj arhitekturi, ona ima tendenciju da uključuje radove koji se pripisuju Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj i Islandu. Politički i geografski uticaji odigrali su ulogu u nastanku ovog stila arhitekture, a on je nesumnjivo jedan od najuticajnijih stilova modernog doba.

 

Foto: Snøhetta architects

 

Većina ljudi ima neki koncept skandinavskog stila estetike i dizajna. Jednostavna je i udobna, moderna i povijesna. Graditelji kuća koji uključuju ovaj stil profesionalci su u spajanju tradicionalnih narodnih stilova sa modernom tehnologijom kako bi stvorili prostor koji je lijep i koji ima za cilj da vaš život učini boljim.

Ovaj će vam članak pomoći da bolje shvatite kako je ovaj stil nastao i naučiti vas više o nekim ključnim karakteristikama. Postoji nekoliko revolucionarnih i jedinstvenih koncepata koji mogu promijeniti način na koji gledate na zgradu ili strukturu.

Istorija

Prije početka 20. vijeka, veći dio skandinavske arhitekture bio je ili pod utjecajem Evrope ili je bio potpuno narodni . Drevni srednjovjekovni dvorci i katedrale bili su neoriginalni po obimu, a starije kuće izgrađene su na jednostavan način korištenjem lokalnih materijala i znanja.

Neke od ovih ranijih narodnih struktura izgrađene su bez inovacija arhitekata. Međutim, može se tvrditi da je ovaj nedostatak formalnog arhitektonskog školovanja promicao više zanatstva i domišljatosti kako je vrijeme odmicalo. Ovi narodni graditelji više su se bavili funkcijom nego formom prije nego što je moderna arhitektura rekla da je ovaj fokus razborit. Kuće u staroj Skandinaviji morale su se graditi sa ograničenim materijalima na grubim terenima. Rani primjer za to su kuće od travnjaka na Islandu, koje su bile kuće sa zelenim krovovima koji su pružali pristupačnu i održivu izolaciju.

Moderna verzija skandinavske arhitekture izrasla je iz ovog osnovnog pristupa građenju. Javne zgrade su prvobitno mešale neoklasične elemente sa tradicionalnim stilovima gradnje zasnovanim na lokalnim praksama. Tridesetih godina prošlog vijeka, rođenje arhitektonskog pokreta u Skandinaviji dogodilo se na izložbi u Štokholmu, gdje su dva arhitekta predstavila koncept funkcionalizma.

Zgrade u funkcionalističkom stilu bile su minimalne, ali su takođe uključivale veoma veliki interes za ljudsko stanje. Arhitekte su željele da ove zgrade budu jednostavne, ali su također željele da na neki promišljen način budu korisne za ljude (i prirodu). Na primjer, sanatorijum Paimio koji je izgrađen 1933. godine, fokusiran je na maksimiziranje kvaliteta zraka i svjetla za pacijente s tuberkulozom. Dakle, dok je moderna arhitektura sve o jednostavnim, čistim linijama, skandinavska arhitektura je to i također stil gradnje koji razmišlja o tome kako javni prostori i domovi mogu biti prednost za čovječanstvo.

 

Karakteristike

Neki od ovih ključnih elemenata mogu vam pomoći da razlikujete skandinavsku arhitekturu od drugih sličnih stilova.

Minimalizam

Dizajni imaju tendenciju da budu funkcionalni i uravnoteženi sa čistim linijama i nedostatkom ukrasa.

Prirodno svjetlo

Mnogim sjevernim skandinavskim i nordijskim zemljama nedostaje sunčeva svjetlost zimi, što je čini izuzetno važnom za prirodnu svjetlost koja može lako teći kroz prostoriju. Ova lakoća se može postići kroz krovne prozore, staklene zidove i otvorene prostore.

Neutralna shema boja

Paleta boja teži da bude lagana i neutralna, što pomaže u poboljšanju prirodne svjetlosti u prostoru. Međutim, primijetit ćete da boje imaju tendenciju da budu meke i tople tonove, a rijetko hladne i oštre.

Udoban dekor

Kuće uključuju hygge kako bi unele udobnost u kuću. Primijetit ćete mekana rasvjetna tijela, prirodne teksture i prostore sa debelim zidovima i nižim stropovima koji se lako griju i hlade.

Efikasna kućna mehanika

U skandinavskom dizajnu važno je biti prijateljski raspoložen prema ljudima i okolini. Kuće i zgrade opremljene su najsavremenijim energetskim sistemima koji izoluju i napajaju dom što je efikasnije moguće. Stare kuće se često nadograđuju novom tehnologijom kako je ona postala dostupna.

Neobični oblici

Skandinavski dizajneri i arhitekti se ne boje igrati se s različitim oblicima i siluetama koje mogu održati zgradu funkcionalnom bez žrtvovanja estetike. Ovi oblici pomažu da se dizajn razlikuje od drugih modernih dizajna.

Zgrade rade sa prirodom

Poput nekih modernih arhitekata, većina skandinavskih arhitekata uzima u obzir okolni krajolik i prema tome prilagođava svoj dizajn.

Ugradite skandinavsku arhitekturu u svoj dom

Stanovnici sjeverne Europe stvorili su arhitektonski stil koji spaja stare svjetske lokalne načine gradnje i održavanja s modernom tehnologijom i teorijom. Skandinavska arhitektura je stil arhitekture koji vodi računa o tome kako se prostor koristi i pokušava da ugradi udobnost i mir u svaki kutak. Ako želite da dodate neke skandinavske elemente dizajna u svoj dom, obojite svoje zidove u meku nijansu sivobijele. Zatim razmislite o tome da rasčistite svoj dom i dodate moderan namještaj koji je mekan i udoban. Dodajte neutralne i meke ćebad, teksturirane jastuke za bacanje, svijeće i druga jednostavna zadovoljstva kako biste dovršili transformaciju.