Modernizam u vintage ruhu

PIŠE Mirela Hadžimustafić

Većina ljudi ima mišljenje da retro stil pripada vremenu koje je prošlo, ali kada pričamo o dizajnu enterijera, sve je uvijek interesantnije kada ima istoriju iza sebe i kada je unikatan proizvod. Dobra stvar je u tome što da biste imali “stari”, autentičan produkt ne morate da potrošite veliku sumu novca jer ih možete kupiti u radnjama u kojima se nalazi veliki izbor novih starina ili vintage proizvoda…

Moderna nostalgija

Prostor možete napraviti i urediti da odiše nostalgijom ili da ima detalje koji su u tom duhu. Nikada se nemojte plašiti eksperimentisanja različitim stilovima, tek onda kada spojite dva naizgled nemoguća stila, dobijate na unikatnosti vašeg prostora.

Mješavina modernog stila u kombinaciji s vintage elementima stvara mogućnost da vaš dom odiše nostalgijom na svjež i moderan način.

1P8A3838web

Upotreba detalja u vašem prostoru je jedna od najbitnijih komponenata za uspješan dekor, bilo da se radi o vintage komadima ili modernim proizvodima. Dakle, uređenje prostora bi trebalo da se zasniva većinskim dijelom na jednom stilu (modernom ili vintage), a uz upotrebu detalja drugog stila formirati enterijer u kome se svi elementi slažu i nadopunjuju.

Moderni elementi u vašem prostoru trebalo bi da budu veći komadi namještaja, kao na primjer fotelja i sofa, jer je veoma teško naći proizvode u vintage stilu koji su dobro očuvani. S obzirom na to da su ti produkti esencijalni sastojci komfora vašeg doma, isplati se investirati u proizvod koji će dugo da traje te da igra ulogu funkcionalne estetike. Namještaj može da bude jednobojan da biste dodavanjem raznih detalja različitih boja, uzoraka i materijala izbalansirali vaš prostor. Izbor podova je bitan element uređenja enterijera i za ovu vrstu dizajna najpogodnija opcija je drvo, kako bi prostor dobio na fluidnosti i toplini.

moderni namjestaj sa baroknim detaljem

U trendu su trenutno drveni bijeli podovi, ali i drvo koje ostaje u svojoj prirodnoj boji. Na drveni pod možete pozicionirati “ćilime” s interesantnim grafičkim uzorkom. Također, uzorci s višebojnim grafičko-geometrijskim motivima mogu da posluže i za dekor jastuka na sofi. Ukoliko se odlučite da koristite višebojne motive na oba mjesta, poigrajte se kombinacijom različitih printova koji će osvježiti vaš dnevni boravak.

vintage-modern-decor

Igra kombinovanja

Za kreiranje vintage atmosfere možete se poigrati i ispranim zidovima, koji su veliki hit kada pričamo o ovom trendu. Izgled ispranog zida automatski budi osjećaj starine. Ukoliko želite brzi proces, možete jednostavno ofarbati zidove u jednobojnu boju te na jedan zid poredati mnoštvo fotografija ili slika koje ćete staviti u ramove različitih oblika, veličina i materijala. Za postizanje vintage efekta poredajte ramove u asimetričnom redoslijedu. Ramove možete poredati i simetrično ako želite da postignete moderan look.

washed wall1

Jedinstveni detalji su esencijalni sastojci za make-over vašeg prostora i to su oni elementi koji vašem prostoru daju dušu i koji će vas svakodnevno inspirisati. Takve predmete ne treba skrivati, već ih treba što više naglasiti jer su upravo ti detalji ono što čini prostor vašeg doma autentičnim. Slobodno se upustite u igru spajanja savremenih tradicionalnih predmeta, u čemu vas mogu inspirisati detalji poput starih satova, baroknih ogledala, umjetničkih djela, second-hand ukrasnih predmeta iz prošlih vremena, koji se vrednuju kao predmeti s emocijom. Također, jedna stvar koju možete pozicionirati bilo gdje u vašem domu je drvena komoda na kojoj možete praviti razne varijacije boja i tekstura da biste postigli osjećaj prošlog vremena.

chic simetrija

Kada dizajniramo trpezariju, nije nužno da set stolica bude istog dizajna ili čak istog stila, već možete povezati moderne elemente s tradicionalnim namještajem kako biste dobili na toplini.

kontrast stolica u terpezariji 2

Neizostavni dio ovog stila je i kupatilo, koje je idealno mjesto za kombinaciju starinskih oblika i modernog dizajna koji se estetski slažu i nadopunjuju. Takav jedan spoj možete dobiti kroz moderno stilizovanu kadu, te komode i detalje koji u prostor unose starinsku atmosferu.

kupatilo s vintage komodom