Roštilji za upotpunjen sadržaj vrta

Kada su dani ovako topli, mnogi od nas okreću se svojoj omiljenoj razonodi – roštiljanju. Sada je dio godine kada se miris roštilja širi po susjedstvu. I taj miris može trajati cijelo ljeto, uz bezbroj stvari koje možete “baciti” na roštilj: piletina, svinjetina, rebarca, hamburgeri, hot dog… Ono što je dobro kod roštilja jeste da je potrebno vrlo malo truda i vrlo malo čišćenja da pripremite i poslužite svoje najdraže jelo.

U vrtu uvijek ima posla, pa nije na odmet napraviti ložište koji će, osim za spaljivanje suvih grana i lišća, poslužiti kao idealno mjesto za roštiljanje. Ugođaj će biti još veći ako se odlučite za izgradnju pravog vrtnog roštilja, otkrivenog ili natkrivenog, koji će vam pružiti adekvatnu zaštitu od sunca ili padavina. Roštilj može biti postavljen samostalno ili u sklopu vrtne kuhinje, s prostranom radnom pločom, natkrivenom terasom te stolom za objedovanje na otvorenom.

Vrtni roštilji proizvode se u više različitih dimenzija i oblika, tako da svako može naći adekvatan model koji će upotpuniti izgled njegovog dvorišta, a ponosnog vlasnika učiniti zadovoljnim. Roštilji mogu biti zasebni ili u kombinaciji s krušnom peći, otvoreni ili zatvoreni, plinski… U pojedine modele integrisana je i krušna peć, a pripremu hrane olakšaće i prostrana radna ploča te vodovodna instalacija koja takođe može biti integrisana u kućište roštilja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osim izbora različitih veličina ložišta i elemenata koji će vam omogućiti raznovrsno pripravljanje hrane na otvorenom, bogata ponuda vrtnih roštilja nudi i različite stilove kako bi se što bolje uklopili u ambijent i zadovoljili očekivanja vlasnika. Najbolje je koristiti gotove prefabrikovane elemente koje možete obložiti i prilagoditi svom ambijentu (obloga; kamen, opeka).

Želite li da vrtni roštilj ostane dugovječan i funkcionalan ukras vašeg dvorišta, njegovu izgradnju je ipak najbolje povjeriti stručnjacima koji će je izraditi od kvalitetnih materijala i na najbolji način.

rostilj

Ložište vrtnog kamina mora biti obloženo kvalitetnom šamotnom opekom, a pošto je konstrukcija vrtnog roštilja teška i velika, njegova stabilnost i optimalno korištenje od posebne su važnosti. Osim dobre podloge, pravilno dimenzioniranog i dobro izvedenog ložišta i dimnjaka, za uživanje u jelima pripremljenim na vrtnom roštilju, potrebno je pribaviti i dodatnu opremu poput tanjira za kotlovinu, rešetke roštilja ili šipke za ražanj.

rostilj 9

Pri smještanju vrtnog kamina u eksterijer, važno je pripaziti na nekoliko stvari: kamin ne smije biti pozicioniran tako da žar i dim predstavljaju opasnost za vaš dom i prirodu. Ukoliko ga postavljate na manjoj terasi, pripazite na dimenzije roštilja, kako svojom masivnošću ne bi narušio funkcionalnost prostora.

Kvalitetan i estetski atraktivan vrtni roštilj, samostalan u prostoru ili u sklopu vrtne kuhinje, omogućiće vam pripremu mekih i sočnih delicija ispod peke i ukusnih jela sa žara, a poseban doživljaj predstaviće užitak kuvanja pod suncem i vedrim nebom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pripreme za gradnju

Prije nego što počnete sa zidanjem roštilja potrebno je izvršiti određene pripreme za gradnju. Posebnu pažnju morate obratiti na sljedeće stvari:

  • Pažljivo odaberite lokaciju
  • Imajte na umu da je zidani roštilj fiksni objekat, tako da ga treba postaviti na sigurnu udaljenost od kuće
  • Takođe morate imati u vidu i druge objekte koji se nalaze u blizini: garaže, ostave itd.
  • Imajte u vidu i drveće, ako ga ima u blizini
  • I posljednje, ali ne i manje važno, je da ispod mjesta na kojem ste odlučili zidati roštilj nema podzemnih kablova, vodovodnih ili kanalizacionih cijevi. Imajte na umu stil svog doma, arhitekture i svoj vlastiti stil ukrašavanja kada birate izgled vašeg zidanog roštilja.

rostilj 4 rostilj 3