MARINA TOWER: Otkriven prvi zeleni neboder u Grčkoj

Dizajnirala ga je arhitektonska firma Foster + Partners.

Prvi zeleni neboder u Grčkoj će uskoro biti izgrađen i svi se raduju njegovoj realizaciji i predstavljanju. Tačnije, po prvi put će takva arhitektonska građevina biti izgrađena u Grčkoj i konkretno u Atini, u oblasti nove marine Agios Kosmas, koja je bila inspiracija za ime, „Marina Tower“.

Sa dominantnim zelenim i vodenim karakteristikama, prirodnim svjetlom i neometanim pogledom na more, zgrada donosi inovativan pristup dizajnu regiona.

 

 

Prošlog ljeta Lamda Development je otkrio planove za realizaciju, naglašavajući svaki detalj zgrade. Ovo će biti najviši neboder na Mediteranu, kao i jedan od najzelenijih u cijeloj Evropi.

Očekuje se da projekat bude završen u narednih 5 godina i uključuje sve što će biti potrebno da se kasnije smatra centralnom tačkom kasnije završenog kompleksa. Tačnije, uzdizaće se na 200 metara nadmorske visine i sastojaće se od 45 spratova, sa 200 stanova, od kojih će svi imati spektakularan panoramski pogled.

Ono što primjećujemo je da način na koji je dizajniran djeluje kao da koegzistira sa dve zgrade koje povezuju zeleni i vodeni element, sa ugrađenom vertikalnom baštom koja prolazi kroz neboder.

Ključna karakteristika dizajnerskog pristupa je stvaranje zgrade vitke siluete, koja se harmonično spaja sa prirodnim okruženjem i posebnim karakterom mediteranskog pejzaža. Zeleni i vodeni elementi poboljšavaju bioklimatsku prirodu zgrade.
Estetski je jednostavan, u potpunom skladu sa morem i posebnostima mediteranskog pejzaža. Ono što je najvažnije, međutim, zasniva se na ekologiji, budući da je model održivog dizajna i uključuje najbolju ekološku praksu. To nije samo „zelena zgrada“, već uglavnom zelena i održiva u smislu postizanja smanjene potrošnje energije, pravilnog upravljanja vodom, minimalnog karbonskog otiska uz poboljšanje mikroklime.

Svaki stan u neboderu će se izdvajati po kvalitetu, ali i po svojim posebnim i modernim karakteristikama. Stanovi će biti prostrani, naravno sa modernim elementima, dajući dašak „drugog svijeta“, a kao što vidimo na fotografijama dominiraće minimalistički dizajn. Naravno, našu pažnju su privukle divne i velike terase sa kojih će se pružati pogled na cio Mediteran, okružen zelenilom.

Kako se navodi u saopštenju, gospodin Zisimos Danilatos, koji je glavni razvojni direktor kompanije Lamda Development, je naglasio: „Marina Tower je zgrada koja će naći svoje mjesto među sličnim vrhunskim projektima u inostranstvu koji su dobili arhitektonske nagrade i postali su referentne tačke i ponos za svoj grad“.

LUXLIVE