Slijedite samo ova tri savjeta i produžite životni vijek božićnoj zvijezdi

kako se brinuti o bozicnoj zvijezdi

Ima već više od mjesec dana kako se u cvjećarama i tržnim centrima pojavila biljka božićna zvijezda.

Ova biljka je jedan od simbola Božićna i praznika, a većina ljudi je kupi u ovom periodu, a kada joj listovi uvenu, bace je. Greška, jer božićna zvijezda je višegodišnja sobna biljka, i preživjeće ako je tretirate na sljedeći način.

Prije svega važan savjet

Prije svega, kada kupite božićnu zvijezdu ona treba da prođe proces aklimatizacije. Donosite je u kuću gdje temperatura oko i više od 20 Celzijevih stupeni, iz prostora gdje je bilo znatno manje stepeni. Zbog toga je prvo treba ostaviti, recimo, u hodniku da se aklimatizuje nekoliko sati. Dakle, treba je postepeno unositi u kuću.

Umjereno sa toplotom i svjetlošću

Božićna kao i svaka biljka toplotu i svjetlost, ali umjereno. Nemojte je stavljati na prozorsku klupicu, uz radijator ili neki drugi izvor topline. Iako je kupujemo u decembru – nikako je ne izosite vani. Najviše joj odgovara 15 C stepeni.

biljka bozicna zvijezda

Pravilno zalijevanje 

Nemojte pretjerivati sa zalijevanjem. Božićnu zvijezdu potrebno je zalijevati odozdo preko podloška. Naime, uobičajeno zalijevanje odozgo uzrokuje taloženje hranjivih tvari na korijen, što dovodi do truljenja biljke.

Spriječite propadanje

Kako bi božićna zvijezda ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu listovi, a stabljike se posuše, nove izdanke treba skratiti na 10 cm visine.

Potom je potrebno premjestiti na hladnije mjesto čija temperatura ne smije prelaziti 15 stepeni, a u takvim uslovima trebala bi ostati punih osam sedmica. Nakon tog perioda slijedi presađivanje u veću posudu iz koje će ponovno započeti rasti. Raste li pak prebrzo, izdanke je potrebno skraćivati sve do kraja avgusta.