Najženstvenija zavjesa koju možete zamisliti

zavjesa od cvijeca

Japanska dizajnerica tekstila Akane Moriyama osmislila je i izradila najženstvenije zavjese koje možete zamisliti. Ovaj inovativni proizvod pomno je izrađen do detalja, a kao zadnji korak, u stotine njegovih malih džepova umeću se epruvete sa svježim cvijećem. Rezultat je nestvarno lijep.

Niti ove jedinstvene zavjese ispletene su od washija, vrste japanskog papira koji se izrađuje od konoplje, riže, pšenice ili juta. Zanimljivo je da je zanat koji se bavi izradom tog tradicionalnog papira registrovan na popisu UNESCO-a, točnije, njegove nematerijalne kulturne baštine.

najzenstvenija zavjesa

Akane Moriyama svoju je zavjesu prvi put predstavila u vidu umjetničke instalacije na ulicama švedske prijestonice još 2010. Godinama nakon toga odlučila je ponovno provesti svoj projekt te je započela saradnju s kalifornijskim studijem UMÉ te je dotad korištene lanene niti zamijenila spomenutim washijem.

Njena zavjesa se proizvodi u ograničenim količinama, a svaki se korak izrade odvija u zasebnim malim tvornicama u Japanu, svakoj posvećenoj upravo nekim od jedinstvenih zanatu i tehnici.

Pocket_02

Proizvodnja započinje u Shikoku, gdje washi papir nastaje iz listova biljke Manila Juta. On se kasnije prevaža u Fukui, gdje se od njega izrađuje fleksibilan i izdržljiv konac, a zatim se u maloj radionici pored Tokija plete u zavjese.

Nakon što je u potpunosti izrađena, kreće onaj najzanimljiviji i oku najugodniji dio cijele priče – u njene džepiće stavljaju se epruvete s vodom, a o ukusu i želji vlasnika ovisi kojim će ih cvjetovima ispuniti.

cvjetna zavjesa