Božićni kaktus ili Decembar, biljka koja nas zimi obraduje divnim cvjetovima

decembar biljka

Iako je zima period kada biljke miruju, za tkz. Božićni kaktus ili Decembar ovo je vrijeme cvjetanja. I ne samo to, ova biljka ima jedan od najlješih cvjetova koji mogu biti bijeli, crveni, roza, žuti, narandžasti…

Ipak, decembar može cvjetati i više puta godišnje ako slijedite nekoliko jednostavnih pravila. Ali, prije toga, evo nekoliko pravila kojih treba da se pridržavate ako ovu biljku imate prvi put.

bozicni kaktus

Decembar nije pravi kaktus, pa mu treba više vlage nego kaktusu. Zato ga zalijevajte kad god je supstrat suh na dodir, te ga redovno gnojite, svakih 15 dana, gnojivom za sobno cvijeće ili posebnim gnojivom za kaktuse i sukulente.

Najbolje je staviti ga na policu prozora na istočnoj ili zapadnoj strani, gdje je zaštićen od jakog podnevnog sunca.

Najosjetljiviji  je u period cvjetanja, te ga tada nemojte premještati na drugo mjesto jer može odbaciti cvjetove.

Kako da Decembar opet cvjeta

Nakon cvjetanja potreban mu je period mirovanja od otprilike dva mjeseca. Kada u proljeće opet procvjeta držite ga u sjeni i na nižim temperaturama (12 do 15 stepeni Celzijusovih), uz malo zalivanja, tek toliko da se ne osuši, bez prihranjivanja gnojivom.

Sa toplijim, proljećnim danima proljeća premjestita ga vani u sjenu, redovno ga zalijevajte i gnojite, ponovo će se rascvjetati. Za velikih ljetnih vrućina treba mu i orošavati listove.

Krajem septembra ga vratite u kuću, u hladniju prostoriju, na temperaturu od 12 do 15 stupnjeva Celzijusovih. Skratite mu vrijeme boravka na svjetlosti (sklanjanjem u mračnu prostoriju ili pokrivanjem). Smanjite zalivanje, tek toliko da se biljka ne osuši, i nemojte prihranjivati. Tu neka miruje tokom dva mjeseca.

decembar bozicni kaktus

Kad se ponovo pojave pupoljci, pojačajte zalivanje, počnite s prihranom i premjestite ga u topliji prostor, ali ne na direktno sunce. Temperatura neka bude oko 12 stupnjeva.