Predivna vila u Indiji

Ako se za neko imanje može reći da svakim svojim centimetrom u potpunosti poštuje okolnu prirodu, onda je to ova vila smještena u neobičnom primorskom gradiću južno od Mumbaija. Ne samo da ovo mjesto garantuje savršen odmor, već definitivno djeluje i kao neka vrsta portala koji svakog gosta teleportuje u neki drugačiji, usudićemo se reći – nematerijalni svijet.

Vijugavi prilaz oko guste gomile drveća je prva veza sa prirodom koja ujedno otkriva i prednju fasadu kuće. Ulazna vrata od čelika postavljena na fasadi od opeke na savršen način dijele spoljašnji i unutrašnji svijet ove vile, koji u sebi krije recept za pravi tropski užitak. Prostrani bazen u jugoistočnom djelu imanja i gusto zelenilo na sve strane poslužili su kao epicentar dešavanja, pa se dvorište s pravom može nazvati glavnim djelom ove indijske priče.

Upravo dvorište sa palmama i ostalim drvećem služi za spajanje dva prilično kontrastna građevinska bloka, pružajući tako okolnim javnim prostorima priliku da dođu do uzražaja. Paleta materijala koja je korišćena za izgradnju ovog tropskog čuda uključuje glinene cigle (koje su u celokupan projekat unele potrebnu toplinu) i metalnih elemenata (koji su iskorišćeni za postizanje oštrine i savremenog izgleda).

A kada je enterijer u pitanju, glavni protagonisti u kući su artefakti “veći od života” kao i okamenjeni drveni stolovi koji čitavom prostoru daju poseban, tradicionalan šmek. Čini se kao da je unutrašnjost doma osmišljena tako da iz svakog mogućeg ugla uživa u pogledu na lagano izdignut bazen, oivičen kamenim zidovima, koji cjelom imanju daje vibraciju prirodne oaze.

Izvor: archdaily