Casa La Hornilla – fleksibilna kuća

Beton , lim i veliki djelovi stakla čine spoljašnjost kuće u provinciji Kordoba argentinske firme STC Arquitectos. Projekat je dobio ime po svojoj lokaciji u La Hornilli, predgrađu Alta Gracia. Ova prizemnica se nalazi na imanju veličine 20 puta 50 metara u visoravni, sa pogledom na grad i brda.

 

Firma STC Arquitectos iz Kordobe zamislila je kuću od 168 kvadratnih metara kao fleksibilnu zgradu koja se može prilagoditi svakodnevnim potrebama klijenta.

„Kuća se može ili podijeliti da ostane izolirana, povezana za sklapanje, zatvorena kako bi se osigurala privatnost, ili otvorena za uživanje u pejzažu i vanjskim prostorima“, rekli su arhitekti.

Kuća se sastoji od nisko postavljene, pravougaone kutije koja je sprjeda povezana sa nadstrešnicom za automobil sa prednje strane i natkrivenom terasom pozadi. Dizajn omogućava buduća proširenja, bilo horizontalno ili vertikalno.

Konstrukcija glavnog volumena je od cigle i armiranog betona. Nadstrešnica i terasa su okruženi bijelim limom pričvršćenim na metalni okvir.

Veliki dijelovi stakla pružaju transparentnost i uvode prirodno svjetlo.

U kuću se ulazi sa istočne strane, gdje blago nagnuta rampa vodi do ulaznih vrata. Rampa čini dio cirkulacijske staze koja prolazi kroz kuću, na stražnju terasu i niz nekoliko stepenica u dvorište.Unutrašnjost kuće je jednostavnog rasporeda.

Otvoreni prostor za ležanje, blagovanje i kuhanje odvojen je od spavaće sobe djelomičnim zidom. Uslužni prostori se nalaze na krajevima kuće. Završne obrade uključuju betonski strop i keramičke podove koji podsjećaju na drvo.

„Srednji prostori su dizajnirani da naglase odnos na otvorenom i zatvorenom prostoru“, kažu u studiju.

Iznad ulaza je krovni prozor koji se uzdiže sa krova. Ovaj element bi u budućnosti mogao da omogući dodavanje stepenica na gornji sprat, kažu arhitekte.

Terasa je opremljena sa ugrađenim roštiljem i sudoperom. U dvorištu je planiran bazen.

Drugi projekti STC Arquitectos uključuju kolibu u argentinskoj šumi koja je izgrađena od recikliranog materijala poput starog metala i cijevi za naftu.

DEZeEN