Njemica na Braču napravila neobičnu kuću

kuca-od-slame-brac

Ekološki načini gradnje, permakultura, obnovljivi izvori energije, zdrav načina života, povratak starim zanatima ili ukratko život u skladu s prirodom filozofija je Sabine Engelhardt, njemačke geomantkinje i arhitektice koja je svoj višegodišnji dom na 8,5-metarskom brodu privezanom uz gat u Milni na Braču odlučila zamijeniti kućicom od slame!

kuca-od-slame-sabine

Na svom imanju “Gea Viva” udaljenom desetak minuta pješice od tog bračkog mjesta, Sabine sa svojim prijateljima ovih dana dovršava neobičnu kuću. Zidovi od drvene konstrukcije gusto ispunjeni slamom već su postavljeni, krov je dobio limenu zaštitu od kiše, a struja samo što ne zasvijetli iz hand made lustera.

gea-viva-milna

“Već nekoliko mjeseci s volonterima koji su se izmjenjivali gradimo kuću od slame koja uključuje drvenu konstrukciju i slamu kao izolaciju. To je izvrsna “eco-friendly” tehnika pogodna i za samogradnju.

Poznato je da je slama odličan izolator i dobro odolijeva vatri. Vanjska fasada će biti od drveta, a unutrašnja će biti vapnena žbuka”, ispričala je Sabine za Slobodnu Dalmaciju.

geaviva-sabine

“Gradnja ove kuće bila je pravi izazov. Moja filozofija je živjeti u skladu s prirodom, jednostavno, koristeći se samo materijalima koji su nam dostupni iz prirode” objasila je Sabine koja zna sve o gradnji zahvaljujući diplomi iz urbanizma na Oxfordu, te dugogodišnjem radu kao arhitektica u Manchesteru.

geaviva_milna-brac

Na bacanje sidra u Milni odlučila se prije više od četiri godine kada je, kako kaže, unutrašnji glas doveo na ovu stranu Brača gdje je odlučila kupiti zemlju kako bi živjela u skladu s geomantijskim učenjem.

Inače, geomantija je nauka koja se bavi proučavanjem čakri, tokova energije, vitalnim sistemima.

sabine

Sabine je ostavila stari život, kupila brod i došla na Brač, te pokrenula ekocentar i kamp na kojem se organizuju događanja i seminari življenja u skladu sa Zemljom i sa svim ljudima.

Na ulazu imanja je Zmaj, simbol Brača. Tu je i vrt sa raznim voćem i povrćem, a centralni dio vrta zauzima – cvijet Venere od kamena u sredini čega je opet mali vrt.

geaviva_milna1

Njeno imanje okruženo je suhozidima koje je domaćica obnovila u saradnji s Udrugom “Dragodid” i volonterima.

suhozid

 

 

Izvor: Slobodna Dalmacija