Crne fasade: Teatralnost savremene gradnje

crna fasada
Dobro znamo da je fasada bitna za svaki objekat, kao zaštita i toplotna izolacija. Međutim, izbor boje fasade je čisto estetske prirode. Najčešće su bijele fasade, a među najpopularnijim su i nježne pastelne boje poput bež, boje breskve, zatim sive, žute, mocca…

Oni koji žele istaći svoju kuću ili zgradu, odvažno biraju fasade u kobaltnoplavoj boji, tirkiznoj, jarkocrvenoj… Zapravo, fasade su skoro za sve osim za ukućane.

Svi žele da njihova kuća izgleda lijepo onima koji prolaze i onima koji dolaze. Zato su najčešće birane fasade koje kuću čine lijepom i veselom.

Ali, samo oni najhrabriji, uglavnom poklonici savremene arhitekture i minimalizma, biraju čisto crnu fasadu. Možda vam je teško zamisliti, posebno bez drugih boja, ali crne fasade su čest izbor ljubitelja arhitekture i dizajna, posebno onog koji prenosi neku poruku.

Iako je crna najtamnija boja i iako se terminom “crno” često označavaju loše stvari, crna fasada ne znači i loš dizajn i dominaciju tamnih tonova u enterijeru, čak naprotiv.

Recimo, skandinavski dizajn je najpoznatiji po, gotovo obaveznom i sveprisutnom, korištenju prirodne svjetlosti, čistih linija i veselih boja. Iako su im kuće prava utočišta oku ugodnog i udobnog, kod njih su veoma popularne crne fasade. S ovakvim spojem dramatičnog eksterijera i nježnog enterijera predstavljaju istinsku originalnost i inspiraciju.

Kao što smo već napomenuli, crne fasada toliko dobro izgledaju na modernim građevinama da ne predstavljaju nikakvu neobičnost. Zato nije rijetkost da ih vidimo na objektima s linijama pod pravim uglom spojenim u neobične forme, sa mnoštvom otvora, prozora i staklenih stijena tako da im crna boja daje gracioznost i disciplinu u tom modernizmu.

Okruženje, takođe, često određuje crnu kao boju fasade. Arhitekte je često biraju ako se objekat nalazi u prirodi, okružen stijenama i gustom vegetacijom.

Tu je i ocrtavanje raznih stilova, crna fasada u paru sa stolarijom u boji je odraz ekscentričnog stila, a viktorijanska kuća u crnom misterioznosti i gotike.

 

: Moderan dizajn kuće čine prave linije i veliki otvori, a crna boja ga dodatno naglašava Moderan dizajn kuće čine prave linije i veliki otvori, a crna boja ga dodatno naglašava

crna fasada

3 crne fasadeOkruženje, takođe, često određuje crnu kao boju fasade
crna fasadaFuturistički spoj crne i neon zelene

Country chic